porodniška in dopust
Spodaj sem videli, da ste odgovarjali na temo, ki tudi mene zanima. Marca nastopim porodniško. Delam v šolstvu. Ravnatelj mi je priporočil, da porodniško prekinem in koristim dopust med šolskimi počitnicami, ker mi drugače ne more zagotoviti da porabim dopust. šolniki lahko koristimo dopust samo med počitnicami.
Zdaj grem k njemu na razgovor in mi je po telefonu nekaj omenjal da morava proporcionalno izračunati koliko dopusta mi pripada glede na to, da v letu 2008 ne bom delala 6 mesecev.
Jaz sem nekje brala, da če mi pripada regres mi tudi dopust. da se to proporcionalno upošteva samo če si šele zaposlen manj kot 6 mesecev??
Je to res?
Jaz sem za zaposlena 11 let za nedoločen čas.
Mi lahko pomagate rešiti dilemo in mi povejte kaj mi pripada in kaj lahko zahtevam.
Hvala
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.
Ali tale člen 163, 3 odstavek velja zame??
Nič mi ni več jasno. Mi lahko pomagate?
Glej, v tistem pravilniku ali kaj je že za dopust šolnikov piše, da dopust PRAVILOMA izkoristijo med šolskimi počitnicami.
V tvojem primeru, ko greš na porodniško, je jasno veliko bolj smotrno, da dopust deloma koristiš pred nastopom porodniške ali pa ga preneseš v naslednje leto, ne pa da jo vmes prekinjaš – kar po mojem sploh ni mogoče, še posebej ne za to banalen razlog.
Glede tretjega odstavka, o katerem sprašuješ zgoraj, pa takole: ta odstavek ne pomeni, da bi ti zdaj zaradi porodniške v letu 2008 pripadalo kaj manj dopuusta, kot bi ti ga sicer. Ta odstavek pomeni samo, da moraš obvezno vsaj dva tedna za letos pripadajočega dopusta izkoristiti že v letu 2008.
Na kratko torej, letos porabi dva tedna dopusta pred nastopom porodniške, ostalo porabi leta 2009 po zaključku porodniške.
Jaz pa sem ravno danes izvedela, da naj ne bi pripadal cel dopust, niti cel regres, če delaš zaradi bolezni ali porodniške manj kot šest mesecev. Torej so mi konkretno rekli, da ker nastopim porodniško 19.marca 2008, mi pripada le četrt dopusta za leto 2008, isto je z regresom.
Močno upam, da temu ni tako.
13.11.2007 je izšla sprememba zakona o delovnih razmerjih, kjer piše, da se v 163. členu v tretjem odstavku črta drugi stavek. Torej se po novem ta člen glasi:
1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.
To očitno pomeni, da če si delal manj kot 6 mesecev in še nisi porabil vsega dopusta, potem ga ne moreš prenesti v naslednje leto. Torej moraš očitno koristiti ves dopust že v letošnjem letu. Nič pa to ne vpliva na višino odmerjenega dopusta za tekoče leto.
Ali je moja razlaga pravilna?
No, zdaj sem dobila razlago pravnika, ki je mnenja, da črtani drugi stavek v tretjem odstavku 163 člena, vsebinsko le-tega nič ne spremeni. Torej še vedno velja, da če v tekočem letu koristiš 10 dni LD, lahko ostalega po dogovoru z delodajalcem preneseš (tudi, če si delal manj kot 6 mesecev).
Če pa si delal več kot 6 mesecev, lahko praviloma preneseš ves dopust (tudi, če ga nisi koristil 10 dni) v naslednje leto, če ga v tekočem letu nisi mogel zaradi porodniške ali bolniške.
Forum je zaprt za komentiranje.