Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Porodniška, če nisem bila zaposlena zadnjih 12 mesecev?

Porodniška, če nisem bila zaposlena zadnjih 12 mesecev?

Zaposlena sem 7 mesecev, prej jih 6 nisem bila, imam pa skupaj 5 let delovne dobe.

Sem slišala da se v kolikor ima porodnica več kot 3 leta delovne dobe, za mesece ko zadnjih 12 mesecev ni bila zaposlena šteje 55% minimalne plače + še neki odstotki. Mogoče katera ve kako to gre?

Za 7 mesecev se ti vpiše plača ostalo pa 55% min plače, kot si sama že napisala

ne več kot tri leta… v zadnjih 36 mesecih (torej 3 letih) moraš biti 12 mesecev zaposlena. Pa mislim, da ti vse skupaj celo nič ne pomaga, če nsi zaposlena oz. v delovnem razmerju na dan, ko se ti prične porodniška. Popravite me, če imam napačne informacije. Lep večer.

LP, mali slonček.

če si bla zaposlena dan preden si šla na porodniško, dobiš porodniško.

Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot na primer bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti.

Za izračun osnove za posamezno vrsto starševskega nadomestila se ne glede na obračunane prispevke ne štejejo:

* prejemki za delo, ki ga je delavec opravil zunaj okvira rednega dela
* prejemki, ki pomenijo povračilo materialnih stroškov (na primer: dnevnice, kilometrine, prevoz na delo)
* regres za letni dopust
* nagrade ob delovnih jubilejih
* prejemki v naravi, razen kadar pomenijo sestavni del plače po pogodbi o zaposlitvi in so od njih plačani prispevki
* odpravnine
* prejemki zaradi upokojitve, prejemki v obliki delnic, obveznic ali drugih vrednostnih papirjev in
* drugi prejemki, ki so bili izplačani delavcu poleg njegove plače.

Če prispevki za starševsko varstvo upravičencu niso bili obračunani za vseh zadnjih 12 mesecev oziroma če so bili upravičenci zavarovani najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, se opravi obračun po posebnem ključu na podlagi zakona.

Starševsko nadomestilo za polno odsotnost z dela znaša 100% osnove.

Starševsko nadomestilo se izplačuje najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec na osebni račun upravičenca.

Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti višje od 2,5-kratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji na podlagi zadnjih znanih uradnih podatkov, niti ne more biti nižje od 55% minimalne plače v Republiki Sloveniji. Izjema je porodniško nadomestilo, pri katerem višina navzgor ni omejena.

pa še famozni posebni ključ:

Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.
Za zavarovanca iz drugega odstavka 39. člena tega zakona se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavitvijo pravice do starševskega nadomestila, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.

…No no, škrat Viljem to sem rabila. T
Glede na to da bom v času porodniške še vedno zaposlena in glede na to da sem bila zaposlena pred nastopom porodniške 4 leta in pol v zadnjih petih letih se mi šteje 2% dodatno za vsak mesec, vendar največ 50%.

Hvala!

Lepo pozdravljeni!

Imam vprašanje, iz teh zakonskih kolobocij, namreč težko razberem. Kaj pa, če si npr. par mesecev preden nastopiš porodniško bil še zaposlen, npr. zadnje 4 mesece nosečnosti pa ne? kaj je v tem primeru, ne dobivaš porodniške, kako je z dohodkom, a to pomei, da dobivaš socialno?
Prej sem bila zaposlena cca. 2 leti in 4 mesece, brez prekinitve vmes. Vendar če mi ne bodo podaljšali pogodbe, kakšen je torej izračun – a potem sploh nisem upravičena do porodniške? Prosim, če mi kdo natančno napiše odgovor. Kakšna je logika, da moraš biti zadnji dan zaposlen, pred porodniškim dop.???? Kaj pa če nisi zadnje tri mesece?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Mene pa zanima kako se izračuna porodniška če sem zaposlena npr. od 1.4.08 do 22.6.09 potem sem pol brezposelna in grem npr. 1.5.2010 v porodniško.

Hvala za odgovor!

Če si zaposlena do 22.6.09, potem pa si brezposelna do naslednjega leta, ko greš na porodniško, porodniške NE dobiš. Ne sprašuj me, kje je logika.

Kaj pa v mojem primeru: zaposlena sem bila eno leto preko javnih del od marca 08 do marca 09, rodila bom 29.8.09 ali bom dobila porodniško ali ne?

Pa če zadnjih par mesecev nosečnosti ne delam, v zadnjih 36 mesecih pa je bilo približno 20 mesecev delovne dobe?

Koliko potem dejansko znese vse skupaj na mesec, če porodniške ne prejemam?
Zanima me še, kako je s tem še po rojstvu otroka živiš v tujini, otrok se seveda rodi tukaj in se potem selimo?

Lep pozdrav!
Sem študentka do oktobra in sicer noseča. Zanima me kako je zdaj s porodniško, če se zaposlim oktobra? Jo sploh dobim? Hvala za odgovor že v naprej.

V tvojem primeru imaš 12 mesecev delovne dobe v zadnjih treh letih, zato ti pripada porodniška. Na CSD bi morala oddati vlogo do konca marca 2010, kar pomeni, da se v povprečje vštevajo plače od marca 2009 do marca 2010. Za mesece, ko nisi imela plače, se ti všteva 55% minimalne plače.

ne razumem teh kolobocij? kako se lahko štejejo plače če ni zaposlena tisti dan ko nastopi porodniško?drži da mora biti zaposlena na dan nastopa porodniške ali ne?mene tudi zanima kar je povprašala “še jaz”.upam da bi znal kdo odgovoriti.lp

Draga “ja kako pa zdaj”,

do porodniške si upravičena v dveh primerih:

a) zadnji dan pred nastopom porodniške si zaposlena (lahko samo ta dan)
b) če zadnji dan pred nastopom porodniške nisi zaposlena, a imaš v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev delovne dobe (ni potrebno, da je teh 12m v enem kosu).

V obeh primerih se za osnovo vzamejo prihodki v zadnjih 12 mesecih (od katerih so bili plačani prispevki – torej plača, regres nad uredbo, morebitne nagrade…). Za mesece, ko plače ni bilo (ker npr. nisi bila zaposlena), se šteje, kot da je bila plača enaka 55% minimalne plače.

Teoretično si lahko bila nezaposlena v zadnjih 12mesecih, pred tem si bila zaposlena 1 leto -> v osnovo za porodniško se šteje 12 * 55% minimalne plače (torej porodniška v tem primeru znaša 55% minimalne plače, t.j prb 403€ bruto).

Če ne zadostuješ pogojema pod a in b, si upravičena do starševskega dodatka (prejemaš ga 1 leto, začenši z dnevom rojstva otroka), ki trenutno znaša 195,56€

Upam, da je zdaj popolnoma jasno.

Živjo.

Kako pa je potem v primeru B. Torej, oseba je nezaposlena na dan nastopa porodniške, zadnjih 10 mesecev brez prihodkov. Pred tem zaposlena v enem kosu 25 mesecev (izpolnjevanje pogoja: več kot 12 mesecev v zadnjih 3 letih). Sicer je zaposlitev trajala še dlje, ampak to že presega tista zadnja leta.
Kolikor sem sledila, naj bi se v tem primeru upoštevala 55% minimalna plača, za tistih 25 mesecev pa 2% minimalne plače za vsak mesec. Tako bi to naneslo okoli 100% minimalne plače.
Ali sem prav razumela ali ne?

Hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close