Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis poročilo: Še večji Gatsby

poročilo: Še večji Gatsby

Skrušeno priznavam, da mi tudi Še večji Gatsbi ni bil všeč :((

Izgubljen primer sem.

No, da pojasnim: jezik se mi je zdel kar fajn, živ, sočen in to, ampak prvih nekaj zgodb (prebrala sem knjigo nekako do 1/3) me ni potegnilo, zgodba se mi je zdela preveč preprosta ali pa je sploh ni bilo. Zgodba zaradi preigravanja z besedami mi ne gre. Saj tudi sicer najdem le redke kratke zgodbe, ki so mi všeč (spet povsem banalno. Agatha Christie: 13 Problems – strašno dobro napisano – vsaka zgodbica je cel kriminalni romanček v malem: vse na isti način, samo da ima zadeva največ 20 strani).

Nekako me ni vleklo, da bi brala naprej, ker nisem imela nobenega pričakovanja v smislu “joj, kaj se bo zgodilo, kako se bo končalo”. Pa so sicer zame kratke zgodbe v bistvu idealen žanr, ker imam malo časa za branje, saj mali otroci nimajo hudega razumevanja za to, da bi jaz brala.

Pozdrav od bralno izgubljene
bejbiborn

A veš, da sem ravno par dni nazaj razmišljala, da te moram povprašati po mnenju o Martu Lenardiču? Res.

Škoda, da ti ni bil všeč. Sekirat se pa ni treba, pač, ni vsakemu vse všeč (hvala bogu).

Enka, medve sva, kot kaže, bralni dvojčici – do zdaj, vsaj kolikor se spomnim, še ni bilo kakih večjih razhajanj 🙂

Katja, daj mi nekaj povej. Margaret Atwood sem se lotila pri Preročišču (edina dostopna v knjižnici v teh poletnih dneh). Ti si mi na onem seznamu napisala, da so dobre SKORAJ vse njene knjige. Kam paše Preročišče? Ker mi ni in ni šlo in sem jo po ene 30 straneh odložila. Sicer me čaka na polici še Zadnji človek (tega sem kupila, ker je v Felixu po ugodni ceni), ampak se zdaj kar ne morem spraviti k branju (sicer sem se včeraj končno lotila Dvorov od oraha, tako da imam za nekaj časa dovolj dela :-)).

Lp

P.S.
Kakšne so se tebi zdele ostale knjige Paula Austerja (na seznamu imaš samo Newyorško trilogijo)? Jaz sem na morju prebrala Leviatana (heh, spet, edina dostopna v knjižnici) in moram reči, da dečko vsekakor piše povsem po mojem okusu. Zanima me predsvem nekaj – ali je NY trilogija res še toliko boljša od ostalih njegovih knjig (ker potem se bom vsekakor potrudila in prišla do kakšnega hrvaškega ali srbskega izvoda)?

Hm, meni je bila strašno všeč “zgodnja” Atwoodova, potem so mi bile njene knjige “samo” še všeč, zdaj pa sem jo počasi prenehala brati. Tako se Preročišča niti nisem lotila – čakala sem na kak ugoden odziv od ljudi, ki jim zaupam, pa ga še ni bilo. (Na ocene se ne zanesem toliko, sploh če niso od kritikov-dvojčkov, heh.) Morda se nisem ravno dobro izrazila, oprosti …

Za Austerja pa preveri na Cobissu in njegovem hrvaškem “dvojčku” (nekam sem obsedena z dvojčki). Ker sem ga brala v angleščini, ti ne vem odgovoriti. Sem pa skoraj prepričana, da so ga na Hrvaškem & v Srbiji prevedli kako leto pred našimi založniki – žal se to dogaja prepogosto za moj okus in to prav pri dobrih knjigah.

Ja, NY trilogija je definitivno izšla tako v Srbiji kot na Hrvaškem, le v Sloveniji ne. Zanimalo me je pravzaprav le to, ali se mi splača truditi se s tem, da pridem do “uvoza” (se pravi, ali je knjiga res dobra).

“Zgodnja” Atwoodova pa najbrž obstaja le v angleščini…ker mislim, da je Preročišče njena najstarejša pri nas izdana knjiga :-(.

NY trilogija mi je bila všeč – kako bo tebi, pa ne morem predvideti, žal 🙂 A v kaki knjižnici pri nas pa nimajo?

Hrvaško izdajo NY trilogije imajo v piranski knjižnici – če si slučajno z morja … Srbsko ima pa Mestna knjižnica v Ljubljani, le da je zasedena do 14. julija.

Jap, sem že preučila Cobiss tudi sama :-). Vseeno hvala! Verjetno bom končno preizkusila, kako v naši knjižnici deluje medknjižnična izposoja (kar mi je še vedno ceneje kot da se včlanim še v Mestno knjižnico, čeprav sem iz Lj.).

New Report

Close