Najdi forum

Nujno moram porabit por, drugače mi bo zgnil. Kaj vse lahko pripravim, da ga porabim???

Porov narastek

Priprava: 15 minut
Pečenje: 50 minut

Sestavine:

– 5 lepih porov
– 3 cela jajca in 1 rumenjak
– 300 g skute
– 100 g. naribanega grojerja
– 1 nasekljan strok česna
– 1 majhen nasekljan košček ingverja (sem izpustila)
– sol, poper

Poru odrežemo zeleni del, ga prerežemo na pol, operemo in narežemo na 3 do 4 cm velike koščke. Kuhamo 20 minut in ga res dobro odcedimo.
V skledi stepemo jajca in rumenjak, nato vmešamo skuto, 50 g naribanega grojerja, česen in ingver.
Por porazdelimo po pekaču.
Nanj prelijemo mešanico jajc in skute.
Pečemo 45 minut pri 100 stopinjah.
Po pečenem narastku potresemo preostali sir in postavimo pekač za nekaj minut pod razgret žar, le toliko, da se sir zapeče.

Porova juha:
Na malo čebule prepražiš kolutke pora in kuhaš do mehkega. Ko je kuhan s paličnim malo zmiksaš – odvisno kako gosto juho želiš. Vmešaš kislo smetano in gorčico v zrnju.
Lahko dodaš tudi krompir. V tem primeru je juha gostejša.

Lahko ga uprabiš kot omako na zrezkih. Na maščobi popraži por narezan na 1,5 cm kolobarje, dodaj na tanke tkakove narezano korenje, duši do mehkega. Na koncu zalij z malo vodi in zgosti z podmetom iz moke. Lahko pa s smetano. No, pozabila sem potrebno je tudi začinit. Jaz dodam samo poper in sol.

Hej!

Pri nas je v navadi, da si rečemo:

Če je vsaj en por v hladilniku, danes ne bomo lačni:))) !

Velikokrat z njim nadomestim čebulo. Bolj nam prija por. Uporabljam ga vsak dan .

Porova rižota je njami njami. S še drugo zelenjavo ali mesom.

Tudi na tanko tanko narezan kar surov za v solati:

fižol, čičerika, leča, koruza ( kar je pač pri roki)
por
kakšna oljka, kapera, zeleni poper iz slanice
na kocke narezana fetka ali slan beli sir
oljčno olje, balzamični ali jabolčni kis
po potrebi sol in poper

Dobro premešamo, naj malo stoji na hladnem in evo

Krasna solata!

In ne nazadnje na kolobarčke narezan, pomakan v ostanku jajčka in moke po paniranju zrezkov …ali v palačinkinem testu in ocvrto.
Tako delam tudi z drugo zelenjavo ( paprike …) Pojedo tudi otroci, ki ne marajo zelenjave:)

Dober tek!

Lep sončen pozdrav z obale

Večkrat se spomnim tistega od Babi, da če je por pri hiši, da se bo vedno kaj dalo narediti. Tako ga od takrat naprej včasih kupim tudi samo zaradi tega, da se bom že doma spomnila.

Meni osebno je najboljši v pitulicah. Surovega dodajam k raznim solatam.

In – živjo, Babi !

LP Mimi

Jaz sem zadnjič z njim pripravila enostavno jušno osnovo. Medtem ko sem kuhala, sem na enem gorilniku imela vodo, v njej por, korenje in zeleno. Pa je počasi brbotalo. Nastajala je odlična zelenjavna jušna osnova, ki sem jo dodajala mesu, ki se je dušilo in zelenjavi, ki sem jo kuhala. Kar je ostalo sem pa potem enostavno zamrznila za ‘prihodnjič’.

Drugače pa porova juhca, rižota, …Njami!

---------------------------------------------------------------------------------------------- Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce. <http://tamala0801.moj-album.com>

meni je zelo dobra sesekljana porova sredica na vsakršni solati (fižolovi, krompirjevi, zeleni, paradižnikovi)

zelo dober mi je v rižoti ali s piro

za v juho ga narežem bolj na drobno, ker ne marajo videt tistih porovih krokcev in nitk

Jz por prepražim na maslu in ga dodam h keuhanemu pretlačenemu krompirju. Dodam še kislo smetano in odlična župca je kuhana.

Včasih naredim porovo ruklado.
Naredim krompirjevo testo, ga razvaljam v pravokotnik. Posebej popražim na kolobarčke narezen por dodam jajček, solim prepražim , da jajček zakrkne in to razporedum po krompirjevem testu. Zavijem kot rulado, nato še v krpo in skuham. Ko je kuhano zrežem na kolobarje in zabelim z drobtinicami.

Lep pozdrav, Marija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close