Najdi forum

spoštovani kuharji in kuharice

Ker imam na vrtu precej pora, me zanima, kako ga vi pripravljate. Ali ga lahko kako “prezimim” – torej ali je kakšne način za vlaganje ali zamrzovanje in kako ga kasneje uporabiš.

Jaz trenutno narezan por dam namesto čebule zraven zrezkov, ali pa ga popečem v pečici skupaj s krompirjem.
Tudi dušenega na maslu sem že probala, vendar bolj po občutku, saj nimam receptov.
Še to: kolikšen del stebla uporabite, samo “belo” ali tudi del temnejših zelenih listov.
Hvala.

Moja tašča por nareže in ga zmrzne. potem ga uporablja kot svežega. Največkrat skuha porovo juho z rižem ali podobno, jaz ga uporabljam za omake, uporabim pa tudi zelene liste . Ostalo še: v kakšni rižoti, ob mesu, tudi omako za testenine sem že delala, čeprav meni po okusu bolj paše k rižu in krompirju.

Jaz delam s porom quiche:

testo kot za pizzo;
por (zelene in bele dele) zdušim na žlici masla in čisto malo soli, ko se malce shladi, primešam dve jajci, eno kislo smetano, nariban sir in na majhne koščke narezano piščančjo šunko ali pa na kockice narezano in malo pocvrto mesnato slanino. Origano po želji. Zlijem na testo in spečem.

Beli del stebla pa tudi na tenko zrežem, dodam 1 konzervo tune (olje odcedim) in dve žlici kisle smetane. Kadar je potreben tudi umetniški vtis, serviram v paradižnikovih skledicah in okrasim s peteršiljem.

Pozdravček,

proxima

Mi ga porabimo (rastlino) skoraj do konca sepravi bel in večino zelenega dela, za zimo enostavno narežemo na kolobarje kot za svežo uporabo, dobro ga umijemo in posušimo in zmrznemo.
uporabljamo ga kot normalo, le da je zmrznjem.

Porova juha 4 osebe:

Na olju prepražimo malce slanine, salame…..(kadar nam kaj ostane ali šunke) dodamo 2 srednja krompirja narezana na ne prevlike kocke, pražimo in dodamo por cca. 2 skodelice in rdečo papriko, zalijemo z vodo, malce sladke oz. kisle smetane, solimo, popramo in malce majerona, kuhamo dokler ni kuhan krompir.

Poprova rižota :

Naredimo kot ponavadi brez mesa ali z mesom, le, da namesto druge zelenjave dodamo samo veliko pora.

Zelo dober se mi zdi v solati z jajci, dušen z maslom, pa pogača iz pora, krompirja in šunke,… Odlična zelenjava!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close