Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine popravilo aparatov v najetem stanovanju

popravilo aparatov v najetem stanovanju

Pozdravljeni!

Zanima me, kdo je v primeru najema stanovanja dolžen plačati popravilo gospodinjskih aparatov (pralni stroj, hladilnik ipd) – lastnik ali najemnik?
Namreč, najemodajalec zahteva, da vsa popravila in tudi morebitno zamenjavo aparatov krijem sam, saj naj bi mi jih on oddal brezhibno deluječe. Naj omenin, da aparati niso novi in nimajo veljavne garancije.

Hvala za kakršno koli pomoč!

Tine

Sama sem kot študentka živela v najetih stanovanjih. Vedno, ko se je karkoli pokvarilo je stroške kril lastnik stanovanja (npr. polomil se je stol, stroške novega je kril lastnik). Verjetno je precej odvisno od tega kakšen je lastnik.

Lahko pa si prebereš v Stanovanjskem zakonu, predvsem 92. in 94. člen, ki govorita o pravicah in dolžnostih tako najemnika, kot najemodajalca.

Tudi sam sem bil večinoma najemnik. Vsa popravila ob normalni rabi stanovanja so krili lastniki stanovanja. Od WC školjke do pralnega stroja, štedilnika, umivalnika so krili lastniki. Spomnim se, da sem enkrat po nerodnosti razbil samostoječo luč in to tudi sporočil lastnici, ki je hotela sama kupiti drugo, vendar sem nato sam predlagal, da tokrat krijem stroške jaz. Izbiro luči je prepustila meni. Verjetno je res veliko odvisno od lastnikov stanovanj.

Najemnik dobi v normalno rabo stanovanje s pripadajočo opremo. Če v pogodbi ne piše, kdo krije stroške popravila, potem je to lastnik stanovanja ob predpostavki normalne uporabe stanovanja in opreme. Le v primeru, da je na opremi namerno povzročena škoda, krije popravilo najemnik sam.

lp

Najlepša hvala za odgovore!

Jaz sem tudi istega mnenja.
Kar povzročim jaz, plačam jaz, če pa se stroj okvari brez moje krivde, pa mora za to poskrbet lastnik. Opažam pa, da to ni jasno lastnikom, saj sta me kar dva zapored prepričevala, da je to moja obveznost. En je celo rekel, da on ne bo “vzdrževal stanovanja”, če mi ga da v najem.

Tudi mi smo najemniki.
V stanovanju x stvari pokvarjenih,nedelujočih,okvare rolet non stop,popravljali sami,ker lastnika ne gane,smo mu sporočili,rekel da bodo prišli popravit,in nič.Ne dela klima,ne dela pomivalni stroj,prav tako več ali manj v okvari peč,plinska za ogrevanje.Poleti v najhujši vročini deset dni ni bilo tople vode,ok,saj je poletje,ampak v ledeni se valda ne mores tuširat,kaj šele otrok!
Pozimi večkrat par dni celo deset dni brez toplote,brez vode tople,mala otroka,z gnojno angino ter bronhitisom,mi v ledenem,brez tople vode.Odgovor lastnika,naj si kurimo s klimo,ki bogve kdaj je bila pogledana in čiščena.
Postelja razpadla po par dnevih,zgledala kot nova,super,prav tako omara,ko smo vanjo naložili stvari,padla skupaj,malo manjkalo da na malča.
V kuhinji po stropu plesen,katere krivec sem jaz,me je obtožila lastnica,ker ne zračim…Naj povem da je okno ves dan odprto na kip,olus tega non stop zračim,ker se zavedam kaj pomeni zračnje…
V kopalnici šlampasto narejena klima,htežka deska padla malo stran od otroka ki se je kopal,kriva je vlaga,bog ne daj da bi porihtali zadeve…
Ko rabim toplo vodo,teče par litriov ledene preden pride topla,prav tako pri tuširanju…torej plačujem stroške za njihovo šlamparijo ker ne porihtajo zadev….
Ampak sedaj je meni tudi dovolj,nebom plačala vseh stroškov vode,ne plina,ne ogrevanja….

Pa se mi fučka njihova pogodba!
Tud poštni nabiralnik odprejo,in če je kakšna pošta moja in položnice vse skupaj KAR GOR PRINESEJO!
Ven mi zmečejo reklame,čeprav jih jaz redno rada pgledam-

Toliko o poštenih lastnikih!

In zakaj vztrajaš v taki podrtiji, ti že najbrž paše. Če bi jaz imel samo 10% takih problemov, me že ne bi bilo več. Res ne razumem zakaj vztrajaš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close