popoldanski s.p.
Pozdravljeni!
Na forumu do sedaj še nisem sodelovala, ga pa potihem prebiram in opažam da prijazno pomagate. Ker imam nekaj vprašanj in nejasne odgovore, bi vas prosila za pomoč.
Sem študentka, a bi rada odprla s.p. Bistvo s.p.-ja bi bila prodaja lastnih oblačil. Se pravi oblačil, katerih kreator in izdelovalec sem jaz. Tukaj ne gre za šivanje po naročilu, niti za prodajo blaga/zadrg/…
Vem da se pri popoldanskem s.p.-ju plačuje zgolj neke ”pavšalne stroške” ki mislim da znašajo okoli 30eur/mesec.
Skrbi pa me naslednje:
– Ali sploh lahko odprem s.p. take narave, če po poklicu nisem šivilja niti nič iz te stroke? (Končano imam namreč ekn. gim. in študiram angleški jezik in književnost.)
– Produkte bi prodajala preko spletne strani oz. nekakšne spletne trgovine – ali kdo ve kako je z registracijo tega oz. pridobitvijo dovoljenja??
– Svoj ”skladišče” in “šivalnico” bi imela na domu, kjer bi bil s.p. tudi registriran. Ali so kakšne pravne ovire oz. zahteve na tem področju?
– Ali lahko izgubim štipendijo, če je s.p. registriran, a še nimam nobenega profita niti dejansko še ne poslujem?
Upam, da se boste v tej moji zmedi besed znašli in mi znali pomagati.
Hvala 🙂
Da hitro dopolnim svoj post. 🙂
Nekaj sem našla, kar se tiče obrti, ker me je skrbelo da nimam ustreznih kvalifikacij. In sicer v Uredbi o določitvi obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnosti, v 3. členu pod točko 2 ((2) Obrtne dejavnosti, za katere ni potrebna ustrezna poklicna usposobljenost in za katere ni potrebno pridobiti obrtnega dovoljenja, so:…) Vmes je tudi dejavnost, ki zanima mene (14.130, 14.190).
Se pravi je dovolj da registriram s.p. in lahko že delujem? Ali moram vseeno kaj rihtati pri obrtni zbornici??
Se opravičujem za toliko pisanja in prosim za odgovore.
Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.