Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo popoldanski s.p.

popoldanski s.p.

Spoštovani,

zanima me, kako je s pridelavo kmetijskih pridelkov (žit-> moke), ter prodaje teh “izdelkov” preko spleta? Ali je za prodajo preko spleta nujen popoldanski sp? Koliko so stroski za tovrstni sp, oziroma kje ga lahko registriram, ali se je potrebno se kam prijaviti za svetovanje…

Za Vaše odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem,

S spoštovanjem,

Cvetka

Mene pa zanima, kaj sploh lahko kot popoldanski s.p. uveljavljaš kot stroške, da si znižaš davčno osnovo?
Npr. če si popoldanski s.p. zdravnik.

normirani stroški

Vse kar dejansko porabite za opravljanje svoje dejavnosti (prispevki, kilometrina, bančni stroški, stroški računovodje, pisarniški material, amortizacija OS, druge stroške storitev in materiala, …).

Vojka,

bom kar vas vprašala in vas prosila za vaš nasvet:

glede na dopis DURS-a z dne 12.1.2012 ni več možno uveljavljati stroškov gospodinjstva (elektrika, voda… itd), če poslovni prostor ni zaveden v poslovnih knjigah podjetnika.

Dosedaj je bil dovolj sklep podjetnika, da se določen del stanovanjske površine uporablja kot njegov poslovni prostor in glede na to se je proporcionalno obračunalo navedene stroške. Tako sem postopala tudi sama.

Zdaj pa: ker sem polovična lastnica hiše, sama s seboj ne morem skleniti najemne pogodbe, torej ta varianta odpade.

Ali bi lahko sklenila najemno pogodbo z možem, glede na to, da je on drugi lastnik hiše oz. ali tega DURS ne bi priznal?

Če pa želim poslovni prostor prenesti med osnovna sredstva, pa verjetno potrebujem uradno cenitev?

Ali menite, da bo tudi na tem področju še kakšna sprememba in da se mogoče ne splača hiteti s stroški uradnega cenilca?

Najlepša vam hvala za odgovor,
vam bo zagotovo hvaležen še kdo s tako situacijo,

Lep dan želim,
M.

Zanima me, kako lahko upokojenec najugodneje prodaja električno energijo, pridobljeno s sončno elektrarno. Imam tudi status kmeta in lahko registriram dopolnilno dejavnost na kmetiji. Je možno, da izgubim pravico do pokojnine?

Na to temo smo pridobi mnenje SPIZA-a:

http://med.over.net/forum5/read.php?154,7204541

Dober dan. Mene pa zanima ali ima popoldanski s.p. omejen promet in koliko. Koliko imam lahko prometa preden postanem davcni zavezanec? Najlepsa hvala

Ne, popoldanski s.p. nima nobene omejitve prometa.

Je pa res, da ko v 12 zaporednih mesecih doseže 25.000 eur prometa, postane davčni zavezanec.

lp

Se eno zacetnisko vprasanje. Kaj se spremeni ko postanem davcni zavezanec? Se opravicujem za taka vprasanja,ampak prvic odpiram s.p.

Kar širok pojem. Zelo na kratko: ko postanete zavezanec za DDV, morate obračunavati DDV na izdanih računih, na prejetih je odbitni (ne v vseh primerih) in poročati DDV-O oziroma še kakšne druge obrazce (odvisno od vrste dela), voditi davčne evidence… To za vas opravi računovodja.
Poglejte si zakon ZDDV-1 in Pravilnik o izvajanju zddv-1.

Pozdravljeni!

Že dalj časa razmišljam o odprtju manjše jezikovne šole. Materialne pogoje, kot so primeren prostor, oprema učilnic, učbeniki in ostali material, imam zagotovljene. Nisem pa čisto prepričana, kaj se mi bolj izplača – odpreti sp ali doo- in pod katero dejavnost se je potrebno registrirati, če želim poleg poučevanja jezikov nuditi tudi prevajalske storitve? Zanima me tudi, ali to dejavnost, poučevanja jezikov, nadzoruje inšpekcija? S tem mislim predvsem na to, ali moram izpolnjevati kakšne določene predpise, v zvezi z velikostjo učilnic, itd.
Hvala vsakomur za kakršne koli koristne informacije.

Razlik med d.o.o. in s.p. je kar nekaj. Vsaka oblika ima svoje prednosti in slabosti. Na koncu morate sama pretehtati kaj vam bolj ustreza.
Naj vam naštejem nekaj najpomembnejših razlik:
– Za ustanovitev d.o.o. rabite osnovni kapital najmanj 7.500 EUR, za s.p. ne.
– Pri s.p. odgovarjate z vsem svojim premoženjem, pri d.o.o. le z vložkom.
– D.o.o. je kreditno bolj sposoben od s.p.
– Pri s.p. prosto razpolagate z denarjem, pri d.o.o. ne.
– Pri s.p. ste obdavčeni progresivno od 16% do 41% po dohodninski lestvici, pri d.o.o. pa je davek iz dobička 20%.
Dohodninska lestvica:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2012/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2012/[/url]
– Pri d.o.o. si obračunavate plačo pri s.p. pa prispevke.

Po SKD-ju se morate registrirati za dejavnosti, ki jih boste opravljali. Za prevajanje M74.300 Prevajanje in tolmačenje.
SKD:
http://www.stat.si/klasje/tabela.aspx?cvn=5531

Inšpekcija pa nadzoruje vse dejavnosti in to več različnih odvisno od zakonodaje od davčne, tržne, delovne, itd..

Pozdravljeni!

Namen imam odpreti popoldansko dejavnost in sicer nega telaes in alternativna dejavnost – masaže. Zanima me, ali je NPK maser pogoj, da registriram omenjeno dejavnost?
Kakšen je postopek odprtja in kakšni so minimalni pogoji, ki jih moram imeti za ureditev prostora?

Hvala!

Andreja

Pozdravljeni!

Sem zaposlen za določen čas. Odprl bi popoldansko obrt za opravljanje trenerskega dela.
kakšen neto znesek bi dobil, če je bruto 700 € na mesec in pa kakšen znesek dohodnine bi moral plačati.

Lp, Simon

Odvisno, koliko boste imeli poleg prispevkov še drugih stroškov (telefon, bančne storitve, računovodstvo, kilometrina, …).

Od prihodkov odštejte davčno priznane stroške (to je osnova iz naslova opravljanja dejavnosti), poglejte koliko znašajo vsi vaši dohodki (plača od redne zaposlitve, dobiček iz naslova opravljanja dejavnosti, drugi prihodki), upoštevajte olajšave in se razvrstite v dohodninsko lestvico:

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2012/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2012/[/url]

Pozdravljeni.

Tudi sama imam nekaj vprašanj glede dopolnilnega s.p.

1. Imam laptop, tiskalnik, mobitel že kupljen (računi za fizično osebo). Ali lahko npr. toner oziroma kartušo ob naslednjem nakupu nabavim na račun s.p. in dam to v stroške? Prav tako me zanima kako je tu z računom Mobitela/Simobila (moram spremeniti naročnino na ime, priimek, s.p. ali lahko ostane kot je zdaj oziroma ali moram na novo skleniti naročnino le na s.p)?
2. Kako je z dopolnilnim s.p. v času porodniškega dopusta? Ali se upoštevajo prihodki pri izračunu porodniškega nadomestila? Ali lahko delaš, če si npr. na bolniški?

3. Preko spleta v tujini (npr. E-bay) kupim nekaj kar rabim za podjetje. Glede na to, da je nakup iz tujine, ali lahko dam v stroške?

4. Še zadnje vprašanje: zdravniški pregled in varnost pri delu moraš opraviti čimpreje po registraciji podjetja. Ali je tudi zakonsko časovno omejeno, ali lahko od registracije preteče tudi kakšna 2 meseca?

Prosim za čimbolj izčrpne odgovore in se vam najlepše zahvaljujem.

M.A

1.
Med gospodinjstvom in s.p. je možen prenos sredstev.
Upoštevate lahko vse stroške, ki dejansko nastanejo pri opravljanju dejavnosti. Če tiskate in telefonirate za namene s.p., lahko upoštevate stroške. Računi morajo biti original in vsebovati vse obvezne sestavine. Na računu naj bo naziv, sedež in davčna št. vaše firme.
2.
O tem je bilo že nekaj napisanega:
http://med.over.net/forum5/read.php?154,5641569
3.
Tudi račune iz tujine lahko upoštevate, pomembno je ponovno, da račun vsebuje vse obvezne sestavine in da upoštevate vse predpise za pridobitev iz EU oziroma uvoz.
4. Roki:
http://www.ooz-celje.si/prispevek.asp?ID=7299&IDpm=2973

Pozdravljeni

Jaz bi imel še eno vprašanje na to temo:

Med neplačanim očetovskim dopustom sem nameraval delati na manjšem storitvenem projektu v tujini(država znotraj EU). Za to obdobje, sem imel namen odpreti popoldanski sp. Možnosti bi imel dve: Delo posredno preko slovenskega podjetja

Zanima me, kaj bi bilo zame iz davčnega vidika ugodneje?
Če bi se odločil za neposredno pogodbo z tujim delodajalcem me zanima kako je z stroški. Ali bi lahko nekatere stroške npr. najmnina stanovanja & potne stroške uveljavljal za nižanje davčne osnove?

Spoštovani.
Lepo vas prosim za informacijo: ali lahko v Sloveniji odprem ti. popoldanski s.p., ce sem redno zaposlena v tujini, Velika Britanija?
Lep dan zelim, Marjana

Pozdravljeni,
zanima me ali dohodnino plačajo vsi s.p.-ji, tudi tisti, ki ne presegajo 20.000 eur ali je potrebno v primeru da presežeš 20.000 eur plačati še dodatno ddv??
Torej stroški za s.p. ki preseže 20.000 eur prometa so dohodnina(kakšna je višina tega?), ddv(koliko % je potrebno plačati?) in še prispevki??

Mislim, da ne bi smeli imeti težav, saj ste zavarovani že iz drugega naslova, verjetno boste morali to dokazovati.

Če vas prav razumem, me sprašujete o treh zadevah dohodnini, DDVju in prispevkih. Predpostavljam, da niste s.p. z normiranimi stroški.
Pri s.p.-ju se med letom plačuje predhodna akontacija dohodnine. Konec leta se na podlagi davčnega obračuna izračuna obveznost od katere se odštejejo že plačane akontacije in določi nova predhodna akontacija.

Zavezanec za DDV postanete, ko v 12 mesecih presežete promet 25.000 EUR in še v nekaterih primerih iz 78. člena ZDDV. Lahko pa se prostovoljno vključite že prej.

Prispevki pa se določijo na podlagi davčnega obračuna pri katerem se ne upošteva prispevkov za socialno varnost. Več o tem si lahko preberete v Pravilniku o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove.

Če se lahko še jaz priklopim. Za popoldanski s.p. (zaposlena drugje za 40 ur tedensko) moram nujno opraviti varstvo pri delu (že opravljala v službi) in ravno tako zdravniški? Ker gre v obeh primerih za pisarniško delo, ali ne veljata zdravniški in varstvo pri delu, ki sem ju opravila službi?

Za popoldanski s.p. ne potrebuješ varstva pri delu in dodatnega zdravniškega pregleda, ker imaš osnovno zavarovanje plačano drugje.

Če pa boš imela polni s.p, od koder si boš v celoti plačevala prispevke, potem pa potrebuješ tako nov zdravniški kot tudi varstvo pri delu.

Tak odgovor sem dobila pri enem večjih podjetij za varnost pri delu.

Lp, M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close