Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo popoldanski s.p.

popoldanski s.p.

Pozdravljeni,

jaz imam eno vprašanje oz. malo več… Septembra grem delati licenco za poučevanje plesa (plesna zvrst: ZUMBA), ko bom opravila licenco bi rada želela ples poučevati, sem pa izredna študentka, zanima me, če lahko kjub temu da sem izredni študent vzamem študentski s.p. (vem, da s tem izgubim določene “ugodnosti” preživnina, boni …).

Če ga pa jaz slučajno ne morem vzeti ali je možno, da vzame moj fant popoldanski s.p. (je normalno zaposlen za poln delovni čas) in ima mene “zaposleno” preku študenta? In me plačuje preku študenske napotnice na uro? Je to sploh mogoče, glede na to da je fant avtoprevoznik in nima nikakršne povezave, znanja…z plesom?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor, verjetno sem dokaj zakomplicirala, ampak v teh stvareh sem NOVA, si pa resnično želim to delati nevem pa kako začeti.

Lep pozdrav.
Čebelica

Popoldanski s.p. lahko odprete kadar so prispevki za socialno zavarovanje že plačani iz drugega naslova. Če ste, kot izredna študentka, še vedno zavarovana preko svojih staršev (omejitev je do dopolnjenega 26. leta starosti) lahko odprete popoldanski s.p.
Tudi vaš fant lahko odpre popoldanski s.p., saj so njegovi prispevki že plačani iz naslova redne zaposlitve.

Pozdravljeni,
Odprla sem popoldanski s.p.. Obratujem v družinski hiši (v pritličju- registrirano kot poslovni prostor). Dejavnost masaže.

Imam par vprašanj:
– katere stroške lahko uveljavljam in v kolikšnem deležu (mobitel, bencin-avto ni na sp, elektrika,…) stroške prispevkov lahko uveljavljam? Vodila bom namreč enostavno knjigovodstvo. Program sem si že nabavila
– ali moram imeti kakšno pogodbo, saj ne plačujem najemnine? ali pa je boljše “kao plačevati najemnino” zmanjšanja poslovnega izida? Namreč, ker sem v družinski hiši ne plačujem najeminine. Sicer je v lasti očeta. Ne vem kaj je ugodnejše, da on prijavi da oddaja prostor in na koncu leta plača davek ali pa da meni zniža osnovo?
– kako je s polaganjem gotovine? Ali moram vsak dan polagati? Namreč, ker je delo res popoldansko in delamo samo popoldne ni vedno nekaj veliko za polog.Verjetno moram s poslovnega računa plačevati vse prispevke in podobno ali lahko tudi z osebnega? Glede tega računa mi glih ni jasno, ali mora vse preko potekat ali ne? nap. zdaj nimam nič gor denarja. ali lahko prenakažem z svojega osebnega?

Pozdravljeni!

Samo eno vprašanje lepo prosim!
Po končani športni sezoni 10-11, sem zaprl popoldanski s.p.športnik.
Klub mi je ostal dolžan nekaj financ,
Ali je možno da mi klub nakaže dolg iz leta 2010 na trr brez da bi ponovno odpiral ta s.p.?

Najlepša hvala za odgovor!

Ja, klub naj vam normalno nakaže denar. Ker nimate več poslovnega računa, naj nakažejo na osebni račun.
Kot s.p. odgovarjate z vsem svojim premoženjem. Po zaprtju s.p. še vedno odgovarjate za vaše neporavnane obveznosti in prav tako terjate svoje terjatve.

Pozdravljeni,

Nekaj začetniških vprašanj:

Kaj se najbolj splača glede računovodskih zadev za študenta s popoldanskim s.p. (poučevanje v jezikovni šoli)?

Ima kdo izkušnje s to obliko računovodstva:
http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/ustanovitev-podjetja/racunovodstvo/mp-racunovodstvo

Zanima me še, če pri popoldanskem s.p. tudi normalno teče potem delovna doba?

V naprej hvala za odgovore.

Lp
MAtej

Glede na to, da imate status študenta, bi bilo ceneje, če bi delo opravljali na študentsko napotnico, saj imate s popoldanskim s.p.-jem nekaj stroškov (pavšalni prispevki, računovodstvo, javna objava bilance, bančni stroški,…).

Če se boste odločili za popoldanski s.p., priporočam, da računovodstvo prepustite računovodskemu servisu. Če želite računovodska dela opravljati sami, pa jih prevzemite postopno.

Delovna doba pri popoldanskem s.p.-ju ne teče.

Pozdravljeni,

rad bi odpru popoldanski s.p. (grafika) pa me zanima sledeč primer:
1. V enem letu izdam naprimer računov za 5.000 €
2. Stroškov imam naprimer za 4.000 €
3. Se pravi plačam davka % od 1.000 € ??? (ali tukaj ne gre za tako preprost izračun? + če še upoštavam, da sem redno zaposlen)
4. Kakšen pa je ta procent davka na dobiček?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Jurij

Obdavčitev je od 16 do 41%.
Osnovo vam zmanjšujejo stroški (tudi prispevki) in olajšave.
Poglejte si spodnjo povezavo:http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2011/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2011/[/url]
Na koncu se upoštevajo vsi vaši dohodki (plača, dohodek iz opravljanja dejavnosti, …) ter olajšave in od tega se plača dohodnina.

Pozdravljeni,

sem že zaposlena, v popoldansem času pa poučujem aerobiko. Dokler sem bila študentka sem to delala preko napotnice, sedaj ne vem kako naprej. Moj zaslužek glede poučevanja se vrti okoli 100 eu mesečno. Kaj storiti? Če odprem popoldanski s.p., gre tretjina zaslužka za prispevke. Stroškov nimam nič.

Hvala za odgovor!
Špela

Za 100,00€ na mesec se res ne splača. Pavšalni prispevki so CCA 36 €, potem pa še stroški računovodstva, bančnih storitev, javne objave, …

Podjemna pogodba je tudi predraga za 100€ izplačila, je CCA 74€ obveznosti.

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah v 5. členu navaja, da je tudi koreografsko delo avtorsko delo. Tukaj, bi se kaj dalo, čeprav je kar malo dvoumno. Na 100,00€ se obračuna še 29,03€ dohodnine.

Pozdravljeni,

tega vprašanja še nisem zasledila v tem forumu.

Zanima me, kaj storiti z mojim s.p.-jem, če se npr. redno zaposlim za nedoločen čas? Ga lahko preoblikujem v popoldanski s.p. in kakšen je postopek?

Hvala za odgovor!

Če želite opravljati dopolnilno dejavnost še naprej, se preoblikujte v “popoldanski s.p.”.
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje se odjavite, novi delodajalec vas prijavi in spremembo javite DURSU. Plačujete le še pavšalne prispevke ostalo ostane nespremenjeno.

Za take zadeve se lahko obrnete tudi na E-vem.

Seznam E-vem točk:
http://evem.gov.si/evem/infoVstopneTocke.evem

Spoštovani,
mož je redno zaposlen v podjetju, ki mu grozi stečaj. Poleg tega ima odprto tudi dopolnilno dejavnost (s.p) in prejema najemnino za oddajo stanovanja v najem. Zanima me, če je v primeru odpovedi upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje? V katerih primerih ni upravičen (npr. ob prejetju bilo kakše oblike dohodka)? Predlagate naj s.p zapre?

Najlepša vam hvala za odgovore!!

V primeru, da izgubi službo, se popoldanski s.p. preoblikuje v “polni s.p.”, saj prispevki niso več plačani iz drugega naslova in ni več brezposelna oseba ter posledično ni opravičen do denarnega nadomestila.

Za oddajanje nepremičnine v najem ne potrebuje s.p.-ja. Prostor da lahko v najem kot fizična oseba in plačuje dohodnino.

Do denarnega nadomestila bo opravičen, če ne bo imel s.p. in če odpoved ne bo nastopila iz krivdnih razlogov.

Več o denarnem nadomestilu si lahko preberete na spodnji povezavi:
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo

Pozdravljeni,

fant je mehanik in je zaposlen za nedoločen čas. Rad bi odprl popoldanski s.p.

Zanima me:

1.kakšne stroške zajema ta dejavnost (oz. koliko znašajo tej stoški letno/mesečno) poleg cca. 35 eur zavarovanja in stroški vodenja računa;

2.ali mora narediti varstvo pri delu, zdravniški in oceno tveganja?

3. kakšno dokumentacijo oz. kam mora se vse zglasit

4. katere stroške lahko upošteva med izdatke? (položnice, račune za orodje,…)

5. ali mora izdajati original račune in mora imeti žig?

6.ali je dovolj da mu sama vodim v exelu izdatke in prihodke ali moram to podati računovodstvu?

7.ali obstajajo stroški odpirannja in zapiranja s.p-ja

8. je še kaj, ki bi morali vedet glede s.p-ja

hvala za odgovore:)

Ste že kaj pobrskali po forumu? O vsem tem smo že veliko napisali.
Bom malo, na kratko povzela:

– Pavšalni prispevki 36,15€ (prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 31,51€ in prispevek za zdravstveno zavarovanje 4,64€).
– Akontacija dohodnine (prvo leto predhodno akontacijo določite sami, glede na predvidene prihodke in odhodke, vsa nadaljnja leta se določi na podlagi davčnega obračuna).
– Računovodski servis (cene se na trgu zelo razlikujejo, odvisno je tudi od števila dokumentov).
– Stroški plačilnega prometa (stroški vodenja TRR in provizije).
– Članarina Obrtni zbornici, če opravljate obrtno ali obrti podobno dejavnost (berite Obrtni zakon).
– Strošek javne objave (Ajpes).
– Vsi stroški, ki so potrebni, da lahko opravljate dejavnost (orodje, poslovni prostor, energija,…).

Na to vprašanje sem odgovorila na spodnji povezavi:
http://med.over.net/forum5/read.php?154,6892089,6905703#msg-6905703

Najlažje, da se oglasite na E-VEM točki, kjer uredite vse (vpis v Poslovni register, oddaja davčnih podatkov na DURS, ureditev zdravstvenega zavarovanja, pridobitev obrtnega dovoljenja, …).
Na spodnji povezavi najdete izpostave e-VEM:
http://evem.gov.si/evem/infoVstopneTocke.evem

V stoških lahko prikažete popolnoma vse kar potrebujete za opravljanje dejavnosti. Vse kar sem navedla v 1. točki in še vse ostalo (najemnina, električna energija, amortizacija osnovnih sredstev, telefon, internet, čistila, pisarniški material, stroški dela, …).

Za s.p. ni nujno, da posluje z žigom.
Za vsako opravljeno storitev ali dobavljeno blago morate izstaviti račun, ko je storitev opravljena, oziroma, ko je blago dobavljeno.

Kar ste navedli ni vse. Z računovodstvom je kar nekaj dela (obračun prispevkov, plač, vodenje zalog, vodenje registra osnovnih sredstev in obračun amortizacije, 1 x letno poročanje bilanc in davčnega obračuna, obračun DDV-ja (spremljanje kdaj postati zavezanec),…
Sem mnenja, da to lahko delate sami, vendar vam predlagam obisk kakšnega seminarja in vsaj v začetku pomoč nekoga, ki to obvlada, da vas bo opomnil na vse stvari, ki jih morate narediti in vas malo pokontroliral in da vsaj prvo bilanco napišete ob pomoči nekoga, ki to obvlada. Vse morate narediti natančno in odgovorno.

Ustanovitev in izbris sta brezplačna. Najhitreje in najenostavneje vse uredite na e-VEM izpostavi.

Bodite pozorni na dejavnost, ki jo boste opravljali. Preberite si obrtni zakon.
Kadar odpirate »navadni« s.p. in ste na Zavodu za zaposlovanje, se pozanimajte, če ste opravičeni do kakšnih subvencij.

hvala za odgovore:)[/quote]

Pozdravljeni,

zanima me kaj storiti in kako realizirati idejo in sicer imela bi izredno ekspress varstvo otrok na svojem domu, največ do tri ure dnevno. Je to dopustno ali bi morala izpolnjevati kakšne pogoje. Bila bi privat varuška.

In še nekaj, domislila sem praktičen ročno izdelan izdelek, ki bi ga rada tudi prodajala, npr. kot nekateri torbice. Kaj moram storiti, da ne bom v prekršku?

Lp in hvala za odgovor

Navedeno opredeljujejo Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, Zakon o vrtcih in Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca.

Ustanovitev zasebnega vrtca je malo bolj zakomplicirano, kot neka običajna dejavnost.
Izpolnjevati morate izobrazbene pogoje, opraviti strokovni izpit, upoštevati je treba predpisane pogoje glede opreme in prostora, program pedagoške vzgoje, …
Zadevo ureja Ministrstvo za šolstvo in šport. Predloži se akt o ustanovitvi, uporabno dovoljenje, izjava, da bodo zaposleni delavci s predpisano strokovno izobrazbo in še neki obrazci. Najbolje, da se obrnete kar na njih.
Če so potrebe, vam občina lahko dodeli koncesijo in tako in vam dodeli nekaj sredstev.

Preberite si še:
http://www.mss.gov.si/si/solstvo/predsolska_vzgoja/[/url]

Za podrobnejša pojasnila se obrnite na Ministrstvo za šolstvo in šport.

Pravzaprav varstvo otrok na domu ni enako vrtcu.

Varstvo otrok je druga dejavnost kot vrtec in se jo kot takšno tudi registrira.

Do 2013 lahko varstvo otrok opravlja kdorkoli, po tem datumu, pa bo potrebna primerna izobrazba.

Če varstvo opravljate na svojem domu in živite v večstanovanjskem objektu, potrebujete soglasje vseh ostalih stanovalcev za opravljanje dejavnosti. Naenkrat lahko pazite največ 5 otrok

Možna je tudi registracija kot varuh predšolskih otrok, pri ministrstvu, ki vas potem umesti na seznam registriranih vpo (mislim, da potem ni treba niti registrirsti s.p.), lahko pa samo registrirate s.p. za varstvo otrok.

Za ročno izdelan izdelek in njegovo prodajo prav tako obstaja dejavnost, ki jo registrirate.

Za kode in nazive dejavnosti je pa najbolje povprašati kar na VEM-točki, kjer zastonj opravijo registracijo s.p.

Spoštovani,

V podjetju sem zaposlen za nedoločen čas. A je dovoljeno, da v primeru, da ustanovim popoldanski s.p. za isto podjetje izstavljam še račun za opravljene storitve – npr. sedaj imam bruto plačo 2.000 eur, želel pa bi npr. da bi prejemal 1000 eur bruto plače, za 1000eur pa bi izstavil račun preko s.p.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav

Tako občasno varstvo otrok kot tudi ročna izdelava galanterijskih izdelkov ustrezata delom, ki so v Pravilniku razvrščena na seznam del, ki jih lahko opravljate kot osebno dopolnilno delo http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200230&stevilka=1268.

Živjo,
mene pa zanima ali lahko odprem s.p., če sem zaposlena preko javnih del? Preko javnih del sem zaposlena za polni delovni čas, ki je 30 ur na teden-kolikšni so prispevki?
Hvala!

Pozdravljeni,

Želela bi imeti popoldanski s.p. za idelavo domačih testenin. Nimam kmetije niti statusa kmeta (mesto). Kakšne pogoje moram izpolniti za takšno dejavnost na domu.
Hvala za odgovor, Andrea

pozdravljeni, mene pa zanima postopek do popoldanskega in navadnega s.p -ja. in kakse storitve moras imet, da merabis tehničnega prevzema, sem v frizerskem in kozmetičnem ter maserskem poslu, kaj se mi bi najbolj izplačalo? Sem v dvomih, ker bi ostala 4ure zaposlena..kaj mi svetujete?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close