Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo popoldanski s.p.

popoldanski s.p.

Nosilec dejavnosti se lahko upokoji pri 63. letu starosti in nadaljuje z delom kot dopolninlno dejavnostjo (popoldanski s.p.) ter plačuje le pavšalne prispevke saj so prispevki za socialno varnost plačani že iz drugega naslova.

Sem redno zapolslena in imam popoldanski s.p.. Ali me v primeru izgube službe pripada tri mesece nadomestila ali ne (2,5 leta sem neprekinoma zaposlena)?Ali bi morala takoj ko bi izvedela za odupustitev odjaviti še s.p.?

Hvala za hiter odgovor.

lp
Jasminka

V primeru, da dobite odpoved, bi morali popoldanski s.p. preoblikovati v “polni” s.p. in v tem primeru nebi bili opravičeni do denarnega nadomestila.

Ko dobite namero o odpovedi, morate sami oceniti, kaj boste naredili z vašo dopolnilno dejavnostjo. Če odpoved ni iz vaših krivdnih razlogov in če boste pravočasno zaprli popoldanski s.p., boste na zavodu opravičeni (glede na vašo delovno dobo) do denarnega nadomestila za obdobje treh mesecev.

Ja, ampak prispevke plačuje država ( davkoplačevalci) zato, da boste doma z otrokom…. HALO!!!!!
In otroka bi imeli v vrtcu?. Aja, saj res, saj je drugi otrok zastonj……!!!
Državo bi 2x potegnili? Ja brihtno, ni kaj!!!!!

Ostala sem brez službe. Naredila sem tečaj za kozmetičarko in tudi izpit. Želela bi odpreti kozmetični salon v domači hiši, kjer bi preuredila prostor v salon. Dela bi sama. Kaj moram storiti, da tak salon lahko odprem.

Za opravljanje dejavnosti odprete s.p. (lahko tudi d.o.o. za katerega morate imeti ustanovitveni kapital). Za salon je potrebno urediti nekaj dovoljenj.
Predlagam, da si preberete Obrtni zakon, saj gre za obrtno dejavnost:
http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=50

Danes sem z ZPIZ-a dobila pojasnilo, da upokojenec ne mora opravljati dopolnilne dejavnosti (popoldanskega s.p.-ja). Pokojnina se v takem primeru reaktivira. Sklicujejo se na 178. člen, ki pravi (citiram):
Vpliv dohodkov po pridobitvi pravice do pokojnine na uživanje pokojnine

178. člen

(Ponoven vstop v zavarovanje)

(1) Uživalec pokojnine, ki na območju Republike Slovenije oziroma v tujini ponovno sklene delovno razmerje, je izvoljen ali imenovan za nosilca javne ali druge funkcije, za katero prejema plačo oziroma nadomestilo plače za opravljanje te funkcije, ali začne opravljati dejavnost, na podlagi katere je zavarovan, pridobi lastnost zavarovanca in se mu pokojnina v tem času ne izplačuje.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se upravičencu izplačuje polovica pokojnine, če je zaposlen z največ polovico polnega delovnega časa.

Pozdravljeni!

Jez trenutno prostovoljno kolegicem delam manikuro naravnih nohtov in umetne nohte z poslikavo. Pa se dobila zelo veliko pohval in bi se rada začela redno z manikuro ukvarjati.
Jaz imam končano ekonomsko srednjo šolo pa tudi nobenega tečaja nimam, ker sem se vse sama naučila. Sem pa tudi brezposelna.
Ali obstaja kakšna podobna varijanta kot osebna dopolnilna dejavnost, da bi lahko delala legalno manikuro doma? Če ne kako bi potem jaz lahko odprla s.p. brez, da imam ustresno šolo za pridobitev obrtnega dovolenja? Ali se za posredništvo oz. prodajo tudi potrebuje obrtno dovolenje?

Najlepša hvala za odgovor!

Če ste brezposelna, dopolnilna dejavnost odpade. Taka oblika je možna le, če so vaši prispevki za socialno varnost plačani že iz drugega naslova.
V vašem primeru je možnost odpreti s.p. ali d.o.o.
Predlagam s.p., ker je ceneje (ne rabite ustanovitvenega kapitala).
Če po obrtnem zakonu opravljate obrtno ali obrti podobno dejavnost, ki jo registrirate, morate žal izpolnjevati določene pogoje.
Predlagam, da si preberete:
http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=50

Kaj to velja za vse nas obstoječe popoldanske s.p. ?
Torej novih več ne bodo dovolili ?

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje, ki se nanaša na dopolnilno dejavnost ‘popoldanski’ s.p. – ‘zaposlena’ sem za poln delovni čas za nego otroka s kronično boleznijo in imam tudi odločbo ter prejemam ‘delno plačilo za izgubljen dohodek’ in sem se tudi morala izpisati iz registra iskalke zaposlitve ter tudi ne smem imeti s.p.. Če prav razumem glede na vse prejšnje objave in glede na zahtevo (‘izbris iz registra iskalca zaposlitve ter ne smem imeti s.p.), potem niti ne smem imeti dopolnilne dejavnosti?

A lahko kdo drug odpre dopolnilno dejavnost namesto mene, jaz jo pa izvajam in kako je to možno?

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav

E.

lep pozdrav.
sem redno zaposlena za dolocen cas in moja neto placa znasa 1000 eur. razmislajm o dodatni popoldanski dejavnosti (spletna trgovina). racunov ne bo veliko morda 1-3 mesecno (nekje do 500 EUR). za zacetek je enostavnejsi vsekakor s.p. ampak se bojim, da bom kaj hitro (lahko) prekoracila davcno stopnjo na dobicek (iz 27% na 41%). kaj mi predlagate, popoldanski s.p. ali d.o.o., katerega osnovni kapital je 7500 EUR?
hvala vam za nasvet!

Pozdravljena,

najbolje, da si narediš približni izračun pričakovanega dobička. Torej, na koliko prometa mesečno računaš in koliko boš imela tekočih stroškov. Dohodnine pa itaq ne plačaš od prometa, ampak od dobička na koncu leta.

V prvem letu poslovanja je ponavadi veliko “zagonskih” stroškov, tako da ti dobiček verjetno ne bo tako zelo zvišal stopnje za dohodnino. Sicer ne vem, kakšno spletno trgovino boš imela, ampak ti seveda priželim dosti prometa. Računaj tudi na stroške postavitve spletne trgovine, reklamiranja.. itd.

Za popoldance se mi zdi bolj primerna oblika s.p., ampak naj ti povedo še drugi. Jaz sem zadovoljna in ne razmišljam o d.o.o.

Sicer pa si poglej letno dohodninsko lestvico in se malo poigraj z izračuni.

Lp, M.

Tudi jaz sem mnenja, da je popoldanski s.p. super zadeva.
Jaz bi začela s popoldanskim s.p.-jem, če bi se pokazala potreba pa bi se preoblikovala v d.o.o.

Mojca, LP.
nadvse hvala za koristne informacije.
Tudi sama se bolj nagibam popoldanskemu s.p. Neugodne je morda le to, da znajo ljudje d.o.o. jemati malo resneje in tudi imensko se (skoraj) ne izpostavljas. Glede na to, da sem ze redno zaposlena si zelim, da se moje ime kar se da malo pojavlja v javnem spletu 🙂

hvala se enkrat za pomoc in lep vikend!

Živjo, Puna,

če želiš v čem uspeti, se pač moraš nujno izpostaviti in pokazati svoje kvalitete.

Res je, da ljudje morda vzamejo d.o.o. malo bolj resno, ampak tega sama še nisem doživela – vedno stojim za tem, kar ponujam (naj bodo izdelki ali storitve) in mogoče ljudje zaradi tega stvarem bolj zaupajo, ker čutijo, da nekdo stoji za tem in da ne gre za “brezoseben” d.o.o.

Razmisliti moraš, ali odpiraš zdaj firmo samo za še nekaj zaslužiti zraven službe ali pa bi rada to nagradila v tvoj življenjski projekt – v tem primeru je še kako pomembno, da te ljudje poznajo (tudi imensko) in da te nekako razlikujejo od množice drugih firm.

Mislim, da te je mogoče strah, da če bi v sedanji službi (kjer si za določen čas) izvedeli, da odpiraš firmo, bi te mogoče obravnavali drugače in ti ne bi podaljšali pogodbe. Bem, jaz ti rečem, da ne moreš večno živeti v strahu. Če želiš opravljati v popoldanskem času enako dejavnost, kot jo že zdaj opravljaš v službi, te mogoče veže kakšna konkurenčna klavzula…
Poleg tega: četudi je tvoja dejavnost drugačna od tiste, ki jo opravljaš v službi, bi se mi zdelo fer, da nadrejenim poveš, da odpiraš firmo. No, vsaj tako sem naredila jaz in bili so zadovoljni, da sem odkrita z njimi.

Četudi bi ti svojo firmo še tako skrivala, se lahko zgodi, da nekdo izve in pove tvojim šefom – zato mislim, da nima smisla delati stvari s figo v žepu, ampak je bolje spati z mirno vestjo. Ker če bi se te znebili samo zaradi tega, ker si odprla firmo, skoraj lahko verjameš, da bi se te slej ko prej v vsakem primeru.

Seveda je zgoraj napisano samo moje mnenje, vsak pa se potem sam odloči, kaj v resnici želi v življenju – in za imet in vodit firmo (kakršnekoli oblike že) je treba biti tudi pogumen.

Obilo poguma in srečno,

M.

Pozdravljeni,

Imam študentski s.p. – popoldanca. Plačujem pokojnino tam cca.33 eur. Zanima me ali moram nujno sama plačat osnovno zravstveno zavarovanje? Na ZPIZU mi pravijo, da ne. Na davčni ja. Na zavarovanju tudi. Prej sem bila prijavljena kot občan. Dala sem prošnjo za normirane stroške in so mi iz davčne poslali spremembo. Ker se še malo lovim v teh računovodskih vodah (oz. sem se jih komaj kaj dotaknila), me zanima, glede na to da imam otroka lahko dam v davčno oljašavo? Kkašna je moja stopnja obdavčitve? Kaj lahko dam v oljašanje sploh? Bencin, stroške pošte..

Za vsakršen nasvet sem hvaležna.

p.s. v primeru, da moram plačati zavarovanje, to pomeni, da se morem nujno vpisati v e-davke (glede na to da zamujam s plačilom 3 mesece)?? enako velja za pokojnino? npr. zamujala sem s plačilom 2 meseca, potem pa sem plačala kar preko plačilnega naloga.. zdej pa ne vem, a sem v tisti bazi neplačnikov al kaj?

Pozdravljeni,

veliko informacij sem pridobila na tem forumu glede teh “uporabnih dovoljenj” in podobno. Odpiram masažni salon. obrtno dovoljenje ne rabim, saj je to obrti podobna dejavnost.

Problem se pojavi pri tem uporabnem dovoljenju. Namreč, salon sem uredila v hiši, ki ima pritličje že dolga leta prijavljen kot poslovni prostor (v preteklosti je bila gostilna, frizerski, trgovina,..) Nobenega dovoljenja za delo nisem pridobila, saj so mi na naši upravni enoti povedali, da uporabnega dovoljenja ne rabim, ampak mora biti urejeno po predpisih.

Uredila sem prostor po predpisih, ki sem jih zasledila na netu. Projektant mi je izstavil predračun v znesku 4.000€ za pripravo dokumentacij in načrta, kar sem i je zdelo pretirano za en pop.s.p.

če ima kdo informacijo glede teh dovoljenj, bi bila vesela vsakega odgovora.

Lp

Poglejte si pojasnilo OZS:
http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=-1&ID=8067

Ne vem kaj je zaračunal projektant. Kakšne postavke vam je dal na ponudbo (predračun). Sam se ukvarjam z varstvom pri delu in požarnim varstvom, tako da vam navajam, kaj morate imeti, da boste izpolnjevala zahteve.

– V poslovnem prostoru morate imeti min 1 gasilnik (št. gasilnikov se izračuna).
– Izdelati in sprejeti morate Požarni red in na steno izobesiti izvleček iz požarnega reda.
– Na steni morate imeti še izobešen načrt reševanja oziroma načrt evakuacije.
– Izhod in gasilnik mora biti označen z ustrezno nalepko.

Ureditev teh zahtev bi bilo cca 250 evrov. Seveda se točna cena določi na podlagi ogleda in se izdela ponudba. Če rabite kakšne dodatne informacije mi pišite na: ekovaring@t-2.net

ali lahko kot popoldanski s.p. po zaprtju s.p zahtevam nadomestilo za brezposelnost?

kje je najbolj ugodno vplačati višino nadomestila, pri kateri banki?

Lahko a je malo bolj zapleteno in manj verjetno, da vam odobrijo nadomestilo, saj ste opravičeni le v primeru, da do brezposelnosti ne pride iz krivdnih razlogov, kar je pri s.p. malo težje dokazati.

Pozdravljeni.

Razmišljam o odprtju sp in nikakor ne pridem do jasnega zaključka kakšna vrsta sp pride v upoštev zame in kakšni so moji prispevki.

Sem izredna študentka in preko študentskega servisa opravljam delo za eno podjetje, vendar delovni čas in število ur variira od razpisanih terminov. Večinoma je to manj kot 40 ur tedensko.

Zanima me če se to sploh lahko kvalificira kot popoldanski sp saj en teden delam drug eden ne.. spet vse odvisno od potrebe podjetja.

Lp in hvala

Koliko ste stari? Do dopolnjenega 26. leta starosti ste lahko zavarovani, kot družinski član preko svojih staršev (pogoj je da se šolate).
Če je torej vaše zavarovanje plačano iz drugega naslova, lahko odprete popoldanski s.p.

Vojka hvala za odgovor.

Zasledila sem da sta dve opciji teh nadomestil.. ena je da greš na zavod za zaposlovanje.. druge vendar iste vrste nadomestil pa ponujajo banke s sklenitvijo zavarovanja..

npr.

generali

skb

kaj bi mi lahko svetovali?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close