popoldanski s.p.
Pozdravljeni.
Poleg redne zaposlitve imam popoldanski sp, prek katerega nekaj dela tudi žena, ki je že brezposelna. Dohodek od sp-ja je par100e in premalo za preoblikovanje v normalnega.
Tudi moj delodajalec gre v franže in bom verjetno kmalu na zavodu.
Mi nadomestilo sploh pripada, če imam popoldanca?
Če mi pripada, ali lahko sp obdržim kot popoldanskega (na obrtni pravijo, da ja, dokler sem upravičen do nadomestila, pol pa ne več = zaprtje ali preoblikovanje ???)?
In katera zakonodaja sploh ureja te zadeve?
Za vsak odgovor, namig itd vnaprej hvala.
Miha1919 stroške imate mesečno oziroma sproti, je pa vprašanje kakšno dejavnost biopravljali in koliko stroškov boste imeli.
Ninos dajte se točno pozanimati na vašem zavodu za zaposlovanje. Meni so rekli da če imaš popoldansko obrt in ostaneš brez službe, se avtomatično preoblikuje v zaposlitev, a sem že imela primere, ko do tega ni prišlo. Tako da ne vem ali je bilo spregledano ali to ne gledajo več. Pravne podlage vam bodo tudi najbolje povedali na zavodu za zaposlovanje. Ker tudi če obdržite sp boste morali javljati dohodke in vam jih upoštevajo pri izplačilu nadomestila.
zanima me naslednje: rad bi izposojal športno igrišče (za tenis in ostale športe) in prirejal razne turnirje. Kaj najprej naredit?
Kaj ustanovit? Popoldanski s.p.? Kaj pa igrišče? Se vpisat v kak klub ali društvo?
Imate igrišče, čigava last je? Lahko ustanovite društvo ali sp-dopolnilno dejavnost. Odvisno kako se odločite. Če pričakujete dobiček potem je bolje sp, ker vam ta denar ostane. Pri društvu ste glede izplačil zelo omejeni.
zanima me, koliko ur na teden lahko delam, če imam popoldanski s.p.?
Jaz imam v glavi 4 ure- samo točnega podatka pa ne najdem. Mogoče edino tole:
Povračila prehrane – popoldanski s.p.
Kako je s prehrano, če imaš popoldanski s.p.?
Jaz sem o tem že spraševala na davčno in so mi rekli, da če dela s.p.- popoldanski več kot 4 ure dnevno, se mu prehrana prizna. Konec koncev je to dopolnilna dejavnost, ki jo lahko opravljaš kadar koli. Vzameš dopust, ko je dela veliko in delaš 10 ur na dan. Zakaj ti malica ne bi pripadala? V službi ti takrat ne. Dobro pa bi bilo, da bi si vodili neko evidenco ur (saj ni nujno, da je prav poštena), s katero bi v primeru davčne kontrole dokazovali, da ste delali dovolj ur.
Pozdravljeni.
Sem redno zaposlen kot administrator in nameravam odpreti “popoldanski sp” za dejavnost masaže na domu in v masažnih salonih. Dokazilo o usposobljenosti imam certifikat o NPK maserju.
Zanima me glede stroškov:
– lahko sam vodim enostavno knjigovodstvo, kajti izstavljenih bo največ 10 računov mesečno strankam, in stroški bodo kilometrina do stranke, mobitel in masažni pripomočki ( olja, papirnatne podloge, obleka,…). V kolikor še kaj lahko dam v stroške me prosim dopolnite.
– lahko kot strošek prikažem tudi dodatno izobraževanjo v vrednosti 2000,00 eur letno, ki bo razdeljeno na več računov in kilometrino 0,37 eur/km za prevoz na izobraževanja, kar bi dokazoval s potnim nalogom.
Hvala
Pri popoldancih zagotovo NI OMEJITVE, koliko ur največ naj bi delali dnevno.
Zakon nikomu ne brani, da po službi dela vsak dan do polnoči ali še čez… ali pa kakšen dan tudi nič. 😉 Kdor je odprl popoldanca, ga je z namenom, da dela nekaj zase in tukaj ne more biti omejitve. Mislim, da je državi samo v korist, da veliko delamo in da plačamo dosti dohodnine..:)))
Tiste “najmanj 4 ure” so samo pogoj, da si lahko obračunaš prehrano za določen dan – ampak paziti je treba, da si vodiš evidenco delovnih ur.
Lp, M.
reprezentanca gre drugače v celoti v stroške,davčno priznane je pol. DDV od reprezentance ni upravičen do odbitka.
poslovna darila so v zelo majhnih vrednostih dopustni, ostalo gre v boniteto, tako, da praktično to ne gre…
če so še vprašanja, sem dosegljiva na anjar@amis.net
Sem na zavodu za zaposlovanje in prejemam denarno socialno pomoč. Pišem članke v revije in časopise. Za vsak članek dobim avtorski honorar. Vendar zaradi tega dobivam manjšo denarno socialno pomoč. To kar s tem zaslužim mi na nek način država vzame, kot da ne bi želela, da se brezposelni trudimo, smo aktivni, nenazadnje tudi že od samega avtorskega honorarja plačujem davek… Zato očitno moram menjat status, da mi država ne bo vzela kar bom zaslužil. Zaprosil sem za subvencijo za sp (dejavnost pisanje člankov), čez dva tedna imam zagovor, če jo bom dobil potem OK, bom sp s subvencijo. Vendar če je ne bom dobil, me zanima kaj je najboljša rešitev? Od člankov dobim prb. 200€, največ 300€ na mesec, to je premalo, da bi bil sp brez subvencije, so pač dajatve prevelike. Ali se da odpret sp s polovičnim delovnim časom, bom potem plačeval kaj manj dajatev?
Pozdravljeni!
Zaposlena sem v šolstvu in to le za slabih 30%.
1. Zanima me, kaj se mi v tem primeru najbolj splača? Naj si sama plačujem vse preostale prispevke?
2. Ali lahko odprem popoldanski s.p. in ali ga je možno odpreti za teh preostalih 70%?
3. Imam otroka starega leto in pol. Povedali so mi, da mi CSD plačuje polovico prispevkov le v primeru, ad a sem zaposlena za najmanj 50% kar pa žal nisem. Ali poznate kakšno varianto tudi tukaj?
4. Opravljene imam tudi vse pogoje za odprtje s.p. in pridobitev subvencije. Ker pa sem trenutno zaposlena za teh 30%, odprtje s.p ni možno, saj moraš biti brezposeln. Ali veste, če je morda mogoče naslednje. Postabnem brezposelna, odprem s.p., pridobim subvencijo, zaradi otroka koristim polovični čas in s.p iz polnega spremenim na polovičnega, CSD mi plačuje polovico prispevkov, sama pa se potem naknadno zaposlim v šoli za 30%.
Upam, da je bilo dovolj razumljivo. Hvala že v naprej.
Tina
Živjo!
Mene zanima če se mi splača odpreti popoldanski sp.Zaposlen sem redno za določen čas in sem si našel še dodatno delo,ki sicer ni v moji stroki.Z dodatnim delom bi si na mesec prislužil približno od 200 do 300 EUR,mogoče tudi kaj več :).Zanima me koliko bi mogel najmanj zaslužiti preko popoldanskega sp-ja da bi se mi splačalo odpreti in kakšne stroške bi mogel plačevati?
hvala
Izdatki popoldanskega s.p.:
1. Pavšalni prispevki: 34,67€/mesec.
2. Akontacija dohodnine: najprej se določi predhodna akontacija na podlagi predvidenih prihodkov in odhodkov (določite si jo sami). Konec leta plačate dohodnino glede na ustvarjen dobiček po dohodninski lestvici (odšteje se plačana akontacija dohodnine med letom) in določi nova akontacija glede na ustvarjen dobiček.
3. Strošek za računovodstvo (odvisno od števila izdanih računov, prejetih računov, izpiskov, potnih nalogov, … Na to temo je bilo že nekaj napisanega v forumu).
4. Stroški plačilnega prometa (CCA 10€ za stroške vodenja računa in 0,6€ provizije na odliv).
Vse je odvisno od tega koliko boste imeli stroškov (strošek za telefon, računovodstvo, plačilni promet, pisarniški material, amortizacija osnovnih sredstev,…), ki zmanjšujejo dobiček in posledično dohodnino.
Za natančnejši podatek, bi rabila točne prihodke in stroške (ki so odvisni tudi od vrste dejavnosti).
Odgovore na vsa vprašanja za pridobitev subvencije za samozaposlovanje najdete na:
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/programi_za_iskalce_zaposlitve/samozaposlovanje
Citiram pogoje za pridobitev subvencije iz navedenega linka:
•da ste zaključili program priprave na samozaposlitev (torej pridobili strokovno presojo zunanjega podjetniškega svetovalca in opravili usposabljanje za podjetništvo);
•da v zadnjih 12 mesecih niste bili samozaposleni;
•da v zadnjih 5 letih od nas niste prejeli finančne pomoči za samozaposlitev;
•da se samozaposlite v novoustanovljenem poslovnem subjektu za polni delovni čas (oziroma za krajši delovni čas v skladu z izdano odločbo o invalidnosti);
•da prijavite samozaposlitev s sedežem na območju Republike Slovenije.
Pozdravljeni!
Ravno sem se zaposlila in sicer za dolocen cas, vendar bi rada odprla popoldanski s.p. – ubistvu bi rabila pomoč oz usmeritev, kaj bi bilo zame boljse saj se na te zadeve ne spoznam : imeti popoldanski s.p., ali honorarno pogodbo? Torej plusi in minusi, pravna odgovornost …????
Lep pozdrav
Za vas je podjemna pogodba bolj ugodna, za izplačevalca pa je bolj ugodno, če mu kot nosilec dejavnosti izstavite račun. S popoldanskim s.p.-jem je tudi nekaj dela, stroškov in odgovornosti. Prednost je, da lahko opravljate več del za različne naročnike.
V obeh primerih so + in – odvisno od vaših interesov.
Vojka, hvala.
Kaj pa o tej temi, mi lahko kaj poveš?
Nekaj me zanima. Kako tik pred upokojitvijo, pri starosti 60 let, spremeniti uspešno “celodnevno” obratovalnico s.p.
v
popoldanski s.p. + pokojnina
Po neki meni opisani varianti, s.p. ni potrebno zapirati, potrebno pa se je zadnji mesec pred upokojitvijo zaposliti nekje drugje. Novi delodajalec te mora prijaviti na SPIZ-u
in te po enem mesecu pošlje v postopek upokojitve.
s.p., ti baje po tej verziji ostane kot popoldanski.
Ne vem.
Po drugi verziji moraš delati do 63-tega leta, se upokojiš in s.p. ti ostane kot popoldanski, v obeh primerih z max. realizacijo cca 7000 eur.
Ne vem.
Hvala za odgovore
Forum je zaprt za komentiranje.