popoldanski s.p.
Preverila sem pri lokalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje in sicer so mi povedali takole:
– če ste zaposleni za več kot polovico (se pravi za več kot 20 ur na teden), potem lahko plačujete kot občan za delovno dobo in imate lahko dopolnilno dejavnost- popoldanski sp.
– če ste zaposleni za polovico, potem ne morete imeti popoldanski sp, temveč se morate za te 4 ure zaposliti v svojem sp.
Mi je pa nelogično, zakaj se ne bi zaposlili, saj vam s tem teče delovna doba in imate vse ostale ugodnosti iz delovnega razmerja (ki jih kot občan nimate), npr nadomestilo za bolniško, plačane prispevke za porodniško,…
Finančno pa vas pride tudi enako, mogoče je največ 20 eur razlike, s tem da vam gredo vsi plačani prispevki v stroške, če ste zaposleni v sp.
Saj to vas jaz že od začetka sprašujem, če je potebno spremeniti plačevanje delovne dobe iz občana na sp. ali lahko ostane enako. Sedaj ste mi odgovorili in se vam zahvaljujem za informacije.
Edino to me zanima kaj je s temi pavšalnimi prispevki 31,60 eur. Ali se to tudi plačuje poleg prispevkov ali ne.
Ja, saj sem tudi odgovarjala, da potem ni mogoče imeti popoldansko obrt, temveč redno. Pa nisva prišli skupaj.
Ne ne plačujete pavšalnih prispevkov, ker boste imeli status samostojnega podjetnika (ne popoldansko obrt), ampak samo za 4 ure. Tako boste plačevali polovične prispevke.
Pavšalnih prispevkov za dopolnilno dejavnost nimate, ker ne boste imeli popoldanske obrti.
živjo mene pa zanima če odprem pop. sp in pol na leto ne zaslužim kaj dost oziroma malo kako se mi pol oračuna dohodnina ? opravljal bi pa selitvene prevoze in prevoz oseb ob vikendih ?? sem pa redno zaposlen in to v drugi panogi nima veze z prevozništvom ! pa skupni stroški ki bi jih imel na mesec ??
hvala za odgovor
Če odprete popoldanski sp so stroški 30 eur prispevkov in če morate biti član obrtne zbornice še 20 eur (poglejte malo nižje na forum, ko nekdo sprašuje, če mora plačati članarino OZS).
Na koncu leta prikažete vse dohodke in se odštejejo vsi stroški ki ste jih imeli (enostavno povedano) in od ostanka plačate dohodnino po lestvici.
Stroški so pa odvisno od vas, kaj vse se bo nabralo- verjetno potrebujete vozilo, pa telefon, kakšen poslovni prostor (lahko je tudi doma)….
Pozdravljeni!
Trenutno pišem diplomsko nalogo, v kateri ugotavljam upravičenost postavitve solarne elektrarne na stanovanjski objekt. (proizvajanje električne energije, ki se jo nato proda v obstoječe električno omrežje)
Tako me zanima ali bi bilo za tako zvrst dejavnosti potrebno odpreti s.p. ali bi zadostovalo popoldanski s.p.(oz. dopolnilno dejavnost)
Zanima me ali lahko odprem popoldansko dejavnost tudi če sem nezaposlen.
Hvala za vaš odgovor!
Zadnjič sem spraševala na zavod za podoben primer in po moje vam pisanje lepopisja ne bi poslabšalo vašega zdravstvenega stanja (a to je moje osebno mnenje). Se opravičujem, a sedaj sem se spomnila, da bi to dodatno dejavnost morali imeti registrirano že ko ste bili zaposleni, ker kot upokojenka te možnosti nimate. Poglejte pa pod dopolnilne dejavnosti, ker verjetno tega ne boste imela veliko, le toliko da imate delo prijavljeno. Več o tem, bi vam znali povedati na točki E-VEM.
Absolvent,
če ste nezaposleni, ne morete odpreti dejavnosti, ker se vam spremeni v zaposlitev. Lahko pa kot nezaposleni dobite sredstva zavoda za zaposlovanje v višini 4.500 eur, a morate biti dve leti zaposleni.
Lahko odprete redni s.p. ali popoldanski s.p.- je pa v vašem primeru pametno, da odprete s.p., ker se lahko registrirate kot davčni zavezanec in imate na ta način veliko nižje stroške pri nabavi kolektorjev.Tako, da dobite ddv povrnjen ob nakupu.
Pozdravljeni, najlepše se vam zahvaljujem za prejšnji odgovor, vendar imam že novo vprašanje in sicer:
Kako bi bilo z obdavčitvijo, če bi za prvi dve leti ustanovil S.p. (torej dobil 4.500€ ter bil upravičen do 20% davka za postavitev investicije) ter bi dve leti imel izgubo (letno okoli 1000€) ter bi po preteku teh dveh let se odločil, da bi namesto S.P. registiral isto dejavnost na popoldanski s.p. (ob predpostavki da se zaposlim).
Kolikšna bi bila stopnja obdavčenosti na prihodke(če bi iz tega naslova dobival približno 2500€ letno) ter koliko bi na leto znašali prispevki za popoldanski s.p.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor!
To že da je izplačilo v 3 mesecih, ampak kakor sem danes razumela članek v Financah, tudi vlog letos ne bodo več sprejemali (oziroma to leto ne bo več razpisnega roka). Oni morajo že letos imeti zagotovljena sredstva, če delajo razpis, samo izplačilo je prihodnje leto. Je pa še ta malenkost;: sredstva so še za tiste, ki bodo pri Zavodu naredili nek tečaj o podjetništvu – tako je moji stranki svetovala referentka na Zavodu in tako piše tudi v Financah. Tako da – pozanimajte se na Zavodu.
Lahko imate sp za dejavnost katero niste opravljali ko so vas invalidsko upokojili- se pravi, če ste bili naprimer čevljar in so vas invalidsko upokojili, ker ne morete opravljati svojega dela- potem ni mogoče imeti popoldanski sp, če pa bi opravljali drugo dejavnost- npr svetovanje čevljarjem- potem bi lahko imeli dejavnost.
Popoldanski s.p. z enim zaposlenim lahko imate (odprete) pod pogojem, da ste vi stari najmanj 63 let (moški), za ženske je prehodno obdobje in so leta nekoliko nižja. Preverite pri ZPIZ, in vam bodo povedali, da je to tako.
Zaposlenec pa mora biti zaposlen za nedoločen čas in za polni delovni čas in za dejavnost, ki je registrirana (ne pa za npr. pomožna dela)
Pozdravljeni Dominika!
Z navdušenjem berem odgovore in pojasnila na dileme, ki se pojavljajo ob ustanovitvi s.p.-ja. Hvala za zelo koristne informacije in nasvete.
Sama želim jutri registrirati popoldanski s.p.in imam v zvezi z računovodstvom nekaj dilem, zato bi Vas lepo prosila za pomoč:
1. dejavnost bom registrirala na naslovu stanovanjske hiše, ki jo imam v lasti. Poskušala bom upravičiti tudi 3/4 stroškov elektrike, ogrevanja, komunalnih storitev in telekomunikacije kot stroške dejavnosti. Ti stroški so sedaj naslovljeni name kot fizično osebo (brez dejavnosti) in jih plačujem s trajnikom. Ali si moram plačevanje teh položnic prenesti na poslovni račun, če jih želim uveljavljati pod s.p.?
2. Uporabljam avto, ki ni v moji lasti. Na kak način lahko za potrebe prevoz uveljavljam kilometrino in dnevnice?
3. Ali pri popoldanski dejavnosti uveljavljam le eno skupno dohodninsko olajšavo, ki mi velja tako pri zaposlitvi kot pri ugotavljanju davčne osnove pri popoldanskem s.p.? Če prav razumem, ne morem računati na zniževanje dohodninske osnove z olajšavo, če jo “pokurim” že pri zaposlitvi (in iz naslova zaposlitve moram doplačati dohodnino).
Hvala lepa za Vaš odgovor. Lep pozdrav!
Lidija
Oceno tveganja, zdravniški pregled in varstvo pri delu.
http://forum.racunovodja.com/viewtopic.php?f=30&t=20931
Kolikor sem prebrala uporabno dovoljenje potrebujete.
Forum je zaprt za komentiranje.