Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Popoldanski s.p.

Popoldanski s.p.

Ali bi bil kdo, ki ima registrirano popoldansko obrt tako dober, da bi mi iz prve roke povedal nekaj stvari ki me zanimajo?

Vprašaj pa bomo videli 🙂

Vprašaj.

Najprej hvala vama. Zanima me:

Ali je potrebno za popoldanski s.p. obvezno odpreti nov račun na banki ali lahko upravljam kar s svojim starim računom?

Ali moram narediti varstvo pri delu, zdravniškega, oceno tveganja delovnega mesta?

Ali moram biti včlanjena v kakšno inštitucijo (OZS; GZS,…) ali kam drugam, kjer samo cufajo denar od tebe za nič?

Kakšni so mesečni stroški, ki 100% so, ne glede na dejavnost ki jo bom opravljala?

Pa še to: Malo me skrbi, glede na to da s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem za storjene nepravilnosti…
Kaj sploh lahko gre narobe? Saj zavaruješ na zavarovalnici odgovornost za posel, ki ga opravljaš, pa če nekomu nekaj narediš narobe in te toži, si zavarovan. A ni tako? A poznate koga, ki je zaradi napak ki jih je delal v s.p.-ju obubožal, ali pa bo svoje napake plačeval celo življenje….

Če mi bosta dogovorila, mi bosta zelo pomagala!

Ja.

To je verjetno odvisno od dejavnosti in od tega, če koga zaposluješ.

Ne.

cca. 30€ dajatev, akontacija dohodnine, vodenje TRR. Drugege ni, če finance vodiš sam.

Ne zadolžuj se, če ne moreš vračat, plačuj redno obveznosti, malo pazi na zakone, pa ne bo problemov.

Tudi zavarovalnica ne bo čisto v vsakem primeru krila izgub in tvoje morebitne šlamparije.

Ali je potrebno za popoldanski s.p. obvezno odpreti nov račun na banki ali lahko upravljam kar s svojim starim računom?

Nov račun, saj pri Abanki je letos zastonj otvoritev in še nekaj ugodnosti, tako da se najbolj splača, če jo imaš v bližini.Pa na ta način imaš tudi za svojo evidenco ločeno.

Ali moram narediti varstvo pri delu, zdravniškega, oceno tveganja delovnega mesta?

Odvisno od dejavnosti, samo če imaš že narejeno pri dopoldanskem delu, potem ne. Če pa bi imel zaposlene je pa potrebna ocena tveganja delovnega mesta.

Ali moram biti včlanjena v kakšno inštitucijo (OZS; GZS,…) ali kam drugam, kjer samo cufajo denar od tebe za nič?

Glede obrtne je tako, da ni samo cufanje , ker ti tudi veliko pomagajo. Sploh v Obrtniku te obveščajo o vseh spremembah zakonov in ti ni potrebno vsega spremljat. Pri nas tudi oganizirajo tečaje, ki so veliko cenejši za člane in tudi tukaj dobiš nekaj notri. No je pa naša na Obrtni tako prijazna, da ti pomaga še z tisočimi vprašanji, ki jih imaš in ti vse pove, kar te zanima o obrtništvu še predno odpreš. Ona bi ti tudi znala odgovoriti na vsa vprašanja.
Članstvo je za določene obvezno, odvisno od dejavnosti.

Kakšni so mesečni stroški, ki 100% so, ne glede na dejavnost ki jo bom opravljala?

Državi daš 30 eur in delaš. No pa potem si seveda obdavčena po dohodninski lestvici konec leta. Potem je še računovodja, če ga potrebuješ, samo če je to malo prometa, tudi ne bo veliko denarja. Ti ga pa lahko marsikaj prihrani, če te pravilno usmerja skozi leto.

Pa še to: Malo me skrbi, glede na to da s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem za storjene nepravilnosti…
Kaj sploh lahko gre narobe? Saj zavaruješ na zavarovalnici odgovornost za posel, ki ga opravljaš, pa če nekomu nekaj narediš narobe in te toži, si zavarovan. A ni tako? A poznate koga, ki je zaradi napak ki jih je delal v s.p.-ju obubožal, ali pa bo svoje napake plačeval celo življenje….

Imaš zavarovanej odgovornosti, ki ga lahko oz. moraš po zakonu skleniti za svojo dejavnost. Od tam se plačujejo nepravilnosti iz tvoje odgovornosti. Jaz sem gledala mojo ponudbo, pa je tudi visok procent udeležbe (moje), sam kaj ko mora bit 🙁

Ja seveda so tudi taki, predvsem je fino, da se ne kreditiraš, če nisi 99% da se bo stvar speljala, pa da se paziš, da se držiš zakonov in da plačuješ cesarju, kar je njegovo. Ker kar ostaneš dolžan, če zapreš s.p. ti sčasoma sterjajo od tebe. In takrat moraš plačati.
Je pa odvisno s kakšno količino denarja delaš. Dobro je, če imaš vsaj za tisto količino, ki je v s.p. ju eno vrsto kritja.
Seveda je pa odvisno od dejavnosti, kar je obrtnikov ne poznam nobenega, da bi propadel (no dobro ob popolni neresnosti ali igranju iger na srečo jasno da je kdo propadel). Odvisno od dejavnosti.

LP
D

Hvala lepa vama. A so stroški za vodenje računa za popoldanski s.p. tudi tako visoki kot pri d.o.o.-ju – cca 10 eur/ mesec?

Aja, kreditov pa ne mislim jemat, bo šlo za storitve, ki jih bom opravljala doma.

Mislim da je cenejše, vsaj druga tarifa je kot doo. Je pa na zgoraj navedeni eno leto zastonj in prvo leto se ti največ pozna ;-))

zakaj daš državi 30 evrov, kaj če nisi še nič zaslužil, če imaš sp ampak še ne posluješ, kako je s tem? in ko začneš služit, kako odvajaš za držvo, a ni davek ko presežeš 25000evrov?

moj mož ima dopolnilo dejvnost sp in še nič ni zaslužil, odprl je poslovni račun na banki ampak je še prazen, zbira original račune za vse kar kupuje za sp, gre za računalništvo in spletno gostovanje, pa me zanima kako je z tem pavšalnim prispevkom ali ga mora plačevat vsak mesec in kje, pa še to kdaj plača akontacijo dohodnine. kje lahko to vse izveva?

Ko pričneš s samostojnim delom,
potem si dolžan to plačevati državi.

Meni so sicer rekli na davčni, da pošljejo obvestilo, a jaz ga še nisem dobila.

Ja ker on tudi še nič ni dobil.

Pavšalni prispevki se plačujejo od dneva, ko odpreš. Tudi če nimaš nobenega prometa, poškodbe pri delu 3,08 € in PIZ 25,57 €. Pa ocenjeno akontacijo dohodnine.

25.000 € – kar zgoraj omenjaš, pa je meja prometa v zadnjih 12 mesecih (ne v zadnjem koledarskem letu!!), ko se moraš obvezno vključiti v sistem DDV, prej je vključitev prostovoljna, lahko pa si mali zavezanec in ne obračunavaš DDV-ja.

Mož zbira račune za dejavnost – torej posluje. Cesarja prav nič ne zanima, če še ni nič naredil, registriral se je in očitno posluje.

Glede zavarovanja; so dejavnosti, kjer ni nujno zavarovanje, pač cel rizik nosiš sam.
In zalomi se ti lahko mimogrede – npr. prodaš stranki en dober strežnik, napelješ mrežo, priklopiš še par računalnikov… in ti ne plača. Tvojega dobavitelja to čisto nič ne zanima, ti mu boš morala plačat, čeprav denarja nimaš. Mogoče gre kupec celo v prisilno poravnavo in se obrišeš pod nosom za del denarja, gre v stečaj, ne boš nikoli dobila nič.. Tako da si lahko resen in se ti zalomi.

Točno tako kot pravi Barca, le še to dodam, da davčna ne pošilja nikakršnih obvestil o prispevkih in akontaciji davka.
Tudi na DURSovi izpostavi se morate pozanimat, na kakšen TRR plačuješ prispevke in dajatve (so posebni konti s kontrolnimi številkami).

Ja jaz sem tudi povprašala na davčno za številkov sklicu, pa so mi rekli naj prepišem iz obvestila. Tako, da predvidevam, da naj bi kaj poslali. A sem si zapisala sklice in sedaj kar nakazujem na ta račun in s temi sklici.

TRR, cel sklic ter kontrolna številka morajo biti pravilni.

DURS ne preknjiži stanj in če imate napačne sklice ali kotrolne številke, boste imeli na karticah premajhno stanje in vam bodo zaračunali zamudne obresti. Pa čeprav bo nekje drugje preplačilo…

Vsaj jaz bi še enkrat poklicala svojo referentko in jo prosila, da mi preveri po karticah, če je vse OK in če ni, kam točno naj se plačuje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close