Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Popoldanski s.p. – prispevki / Zavod

Popoldanski s.p. – prispevki / Zavod

Pozdravljeni.

Zanima me, če si v času, ko si nezaposlen (na Zavodu), dolžan plačevati prispevke za “popoldanca”. Kje je to opredeljeno?

Hvala, LP.

Če so vam kljub temu, da ste prijavljeni na Zavodu, pustili da imate odprt s.p. kot popoldanski (ker v večini primerov te okvalificirajo kot polni s.p.), potem morate plačevati pavšalne prispevke. Se pa res na Zavodu pozanimajte, ali je vaš s.p. res še vedno samo popoldanski.

Na Zavodu nimajo pojma in trdijo, da si lahko na Zavodu in imaš popoldanski s.p. Kolikor pa je meni znano, ta varianta ne obstaja in bi se morali takoj zavarovati kot sp (redni), bi pa bilo za vprašat na ZPIZ (ki je edini proistojen za to, pa še oni tolmačijo vsak po svoje). Nikakor pa tega ne vprašujte na Zavodu ali bog ne daj Na ZZZS, ker tudi oni poznajo le svoje področje.

A ja, prispevke za popoldanca…seveda. Standard.

Tudi meni so na našem lokalnem zavodu za zaposlovanje rekli, da če imaš popoldanski sp in postaneš brezposeln, se ti avtomatsko preoblikuje v polno zaposlitev. Tako da očitno govorijo nekaj, v praksi se pa to ne izvaja.

Praksa je res drugačna… imam stranko, ki je bila pol leta na Zavodu, prejemala denarno nadomestilo, zraven pa imela popoldanski s.p….. ta s.p. je sedaj zaprl, ker so mu na Zavodu svetovali, naj ga zapre, gre v izobraževanje, in drugo leto spet odpre s.p. in pokasira subvencijo za samozaposlitev….. v tem primeru moram reči, da država dela nekaj dobrega za nas, ampak očitno ne po pravilih…

Si upam trditi, da bo ZPIZ terjal za nazaj plačilo rednih prispevkov takih t.i. popoldancev. Me čudi, da pri vsakodnevnem ažuriranju in menjavi podatkov tega ne delajo (opozarjajo zavezancev) sproti.

Ampak na podlagi česa bi lahko država zahtevala plačilo, saj so na zavodu naredili napako, če so jo, ker zavezanca niso prijavili na njegov s.p. z obrazcem M1? Ker tukaj ne gre za to, da zavezancev ne opozarjajo, ampak jim svetujejo, da ta s.p. lahko ostane kot popoldanski, če ima samo neke minimalne dohodke. Vse kar rabijo je, da jim zavezanec vsako leto (če to pač traja več let) predloži bilanco.

To so zahteve zavoda za zaposlovanje, saj njihova zakonodaja določa, kolikšen znesek ne sme presegat njegov dohodek (kakršenkoli, avtorski, podjemna….), da ne izgubi pravice na Zavodu.

Zavod za zaposlovanje pa ne pokriva ZZZS (prijave v zavarovanje). Tu pa so druga pravila. In ko se prijaviš v zavarovanje, se prijavljaš tudi v pokojninsko, ki pa ga pokriva ZPIZ, z neko tretjo zakonodajo, ki pa jo tudi ZZZS (kjer se prijaviš v zavarovanje), ne pozna dobro.

Prii nas na ZZZS brez težav dovolijo zavarovancu kmetu, da ima popoldanski s.p., pa po ZPIZ zakonodajoi to sploh ni mogoče.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close