Najdi forum

Kakšna je razlika pri delovanju elektronske pošte, če nastavimo strežnik na pop ali pa na imap?

lp

Pri pop3 običajno e-pošto preneseš iz strežnika na svoj računalnik, pri imap-u je pa privzeta nastavitev, da pošto nea moreš sploh prenesti iz strežnika
na svoj računalnik.

Torej pop3 – preneseš pošto k sebi in na strežniku pobrišeš
– imap pošto prebereš, ampak ostane na strežniku

prednosti/slabosti/tragedija

– pop3 – hitro lahko vse priponke odpiraš, ker so pač na tvojem lokalnem računalniku
– ti crkne disk – čawči bawči vsa e-pošta
– virusi v elektronski pošti so vedno na tvojem računalniku 🙂

– imap – počasnejše odpiranje priponk, ker jo moraš vedno prenesti iz strežnika na lokalni računalnik

– ti crkne disk – se sploh nea sekiraš, ker imaš vso pošto še na strežniku
– virusi v elektronski pošti te vedno čakajo na strežniku :))))

Če smem malo dopolnit- tudi prek pop3-ja ni nujno, da brišeš pošto s strežnika in tudi z imapom imaš lahko seveda povlečeš pošto k sebi in jo na strežniku izbrišeš ( oziroma kar premakneš). Sam osebno imam veliko raje imap, ker nezaželjeno pošto že na strežniku izbrišem – v času navadnih modemskih povezav je bilo to pa sploh koristno 😉

če smem pripomniti – tukaj govorimo o pop3 in imap protokolu in ne
o pop3 in imap odjemalcu.
Odjemalci znajo “čuda božja”, strežniki so pa samo zato, da strežejo odjemalcu, če slučajno to nea veš

ups, vzamem svoje sicer dobromerne nasvete nazaj – bo res prav, da naj tle odgovarjajo na vprasanja le strokovnjaki – strogo strokovno seveda

ups – je že prepozno.
Saj jaz nisem strokovnjak – le ljubiteljsko se ukvarjam z računalniki,
dosedaj je za mano že uspešno:

1. reševanje podatkov iz sesutega diska, ker to nea znam – sem kr formatiziral disk
2. reševanje zbrisanih slik iz fotoaparata – rezultat – 0 rešenih slik in po nesreči polomljena cf kartica
3. kreiranje kompleksnega računalniškega omrežja med sosedom in mano,
po tednu dni teoretičnih predpriprav in konfiguriranja ruterjev, ter
zahtevne instalacije omreženih lan kartic se je pokazalo, da je najceneje
če kupiva vsak svoj adsl prikluček pa telekomovaci to brezplačno naredijo (komfigurirajo)
4. kompleksnejše meritve računalniškega umrežja, po dveh urah kompleksnejših umeritvah mi je pa crknila 1,5 V baterija v univerzalcu (volt-metru), tako da meritve niso bile še dokončane
5. zelo kompleksna instalacija WLinux operacijskega sistema poleg windows sistema – ker dual but ni delal – smo pač formatizirali disk in instalirali ms-dos 5.0 kateri vsaj dela

in še nekaj komplexnejših postavk.

Ampak midva sva imela samo konstruktivni pogovor in vsako mnenje je dobrodošlo, prav imaš ti in majčkeno tudi jaz

Čeprav je pa nekaj še res.
Na tem forumu se nea gre skreirati rut pasworda, tako da je moje
juzer ime samo .. (patetično – kajneda)

POP3 – pošta se nahaja na strežniku in ko jo odjemalec potegne k sebi jo pobriše na strežniku ob uspešnem prenosu (privzeta nastavitev večine odjemalcev). Slabost je, da če crkne disk gre pošta (če ni backupa) v … Prednosti v primerjavi z IMAP-om ne vidim nekih bistvenih, razen manjša poraba prostora na disku strežnika.

IMAP – pošta se nahaja na strežniku in se lahko prenaša k odjemalcu (kopija), večina (Firefox, Netscape, Mozilla in mislim da tudi različice Outlook-a) podpirajo t.i. off-line način, kar pomeni, da je kopija sporočila s priponkami na disku in do nje dostopaš enako hitro kot do POP3 pošte. Za branje ne potrebuješ stalnega dostopa do neta, označiš mape, v katerih hočeš imeti off-line kopije in to je to.
Prednosti v pirmerjavi s POP-om so, če je admin serveerja vesten so arhivi vedno pri roki in tudi če kaj pobrišeš se da to poiskat (enostavno arhiviranje pošte za vse uporabnike), pošto lahko bereš iz katerega koli računala, ki je povezano v net – vidiš isti pogled na poštni predal, sicer če imaš dosti pošte in švoh linijo traja, ampak …
Slabost je, da rabiš več prostora na diskih strežnika, sploh če uporabniki pošiljajo obsežna sporočila. Če so disciplinirani in nepomembno pošto sproti biršejo ni problema.

Če imaš možnost in dovolj velik predal priporočam IMAP preko SSL, se obnese zelo dobro.

LP

vau tell me something new

Hej, nikarte se ne skregajte zaradi mojega malenkostnega vprašanjca, sem samo dobronamerno vprašal, ker nisem bil popolnoma prepričan kako zadeva deluje.
Če bi pa še Klemenxx kaj povedal pa nea bi bilo slabo. :)))

lp

Itaq je že vse lepo povedano, tako da se nea da kaj dosti več povedat 🙂

OK, gremo od začetka – vprašanje je bilo:

> Kakšna je razlika pri delovanju elektronske pošte, če nastavimo strežnik na
> pop ali pa na imap?

Torej na resnih sistemih ne poznam nobenega strežnika, ki ga nastaviš na pop ali imap protokol – ali je pop ali je imap. Če karikiram, ali je avto na bencin ali na disel, oboje ne gre (no ja tanki lahko, samo to je že druga zgodba).

To je odgovor na zastavljeno vrašanje.

Že .. je malo falil z odgovorom, kasneje začel razpredat o odjemalcih, protokolih (bo pa potem lahko kake linke na RFC dokumente dal) pa spet malo o strežnikih.

Sklepam, podobno kot ostali, da je Pončo pač želel vedeti kako naj nastavi svojega odjemalca, in upam, da je dobil odgovor. Torej Pončo, če te kaj o strežnikih in protokolih zanima pa vprašaj.

Ne vem zakaj .. komentira poste, ne pa da odgovraja na vprašanja, upam, da nas bo razsvetlil še z enim podrobnim pojasnilom v tej smeri.

LP

Direktor je napisal:

Torej na resnih sistemih ne poznam nobenega strežnika, ki ga nastaviš na pop ali imap protokol – ali je pop ali je imap. Če karikiram, ali je avto na bencin ali na disel, oboje ne gre (no ja tanki lahko, samo to je že druga zgodba).

Moj odovor je, moje sožalje, potem pa pač enostavno nea poznaš sistemov, kar si že sam priznal.
Če bi poznal sisteme, potem bi pač enostavno vedel, da so konfigurirani tako, da podpirajo:
– POP3
– IMAP

Takšni so npr:
MS Exchange
– Lotus
– vsi sistemi na Linux-u
– sistemu na Microsoft-u, ki niso zgoraj našteti

Seveda tukaj pišem o resnih sistemih, ne pa o igračkah

Glede ločenih sistemov sem malo mimo ustrelil, ampak samo malo, saj so v večini primerov child procesi povsem ločeni (in tudi drugače poimenovani) in neodvisni, delujejo kot samostojni strežniki in ravno to me je zavedlo. Res je, če smo dlakocepski je precej takih paketov, ki imajo integrirana oba strežnika (recimo dovecot) precej pa je tudi takih ko so samo eno ali drugo – tu je nekaj primerov . Na tem linku so še linki do RCF-jev protokolov (IMAP in POP).

Tako da govorit kar “vsi sistemi na Linux-u” ni ravno korektno in točno.

Za MS ne vem in me niti ne zanima, sklepam pa da je situacija podobna kot pri Linux-u. Ja, MS Exchanege je res posrečen obvlada še SMTP, in se trudi biti popolni MTA, zaradi slabe zanesljivosti in kupa ranljivosti (upam, da je to stvar preteklosti) ga sam ravno ne smatram za resen sistem. O Lotus notes ne vem nič, glede na to da velja za soliden in zanesljiv sistem pa sklepam pa da so znotraj paketa ločeni procesi, torej ločeni strežniki. Če pa to skozi en front-end nastavljaš še ne pomeni, da strežniški procesi v ozadju niso ločeni, konec koncev vsak posluša na svojem portu in uporablja svoj protokol za komunikacijo.

LP

No ja, temu ni ravno tako, Linux okolje ima v sebi paket, ki se imenuje
imap-???????????”

sedaj je na plano prišel dovecot-???????????’

ki je pač enostavno samo zamenjava za Berkley-a

tako kot imap-????, ki vsebuje pop3, ter imap tudi dovecot vsebuje isto fukncionalnost, razlika je samo v tem, ali ti to omogočiš, ali ne ??

MS-Exchange je pa enako dober, kot je dober Linux.

Vse skupaj je pa dobro toliko kot:

– administrator ki sistem postavi
– administrator, ki sistem vzdržuje

tako je dober MS, kot *Nix, kot npr. Solaris in podobni sistemi.

Sicer se na *Nix nea spoznam prav veliko, je pa resno da pospešeno berem
MojMikro, ter ob ponedeljkih gledam računalniško oddajo, kjer se veliko izve, prav tako tudi katere igrice dobro delajo v *Nix okolju in katere nea delajo dobro.

Pa daj — zresni se malo za strežniško stran IMAP protokola imaš kar precej implementacij pod Linuxom, če se paket pri tvoji distribuciji imenuje imap-… še ne pomeni da obstaja samo ta (recimo zelo znani in najbolj uporabljani so še: Curier-IMAP, UW-imap, dovecot, cyrus…). Ta tvoja trditev je taka, kot bi nekdo rekel da je recimo Word edini urejevalnik besedil pod Windows. Blah… Vsi imap strežniki morajo upoštevat enaka pravila pri komunikaciji z odjemalcem = protokol IMAP, tako da so za odjemalca funkcionalno na zunaj enaki.

Glede Exchange-a, pa poznam nekaj adminov, ki so dnevno na novo zaganjali sistem da ni obvisel in niso bili neki amaterji in brezvezenži, pač šefi so kupili Exchange in s tem so morali živet in da je sistem deloval zanesljivo so ga pač dnevno reštartali.

Glede govoranc o dobrih in slabih adminih in odvisnosti sistema samo od tega – jajca. Če ima sistem sam po sebi toliko varnostnih lukenj, da je bolje, da ga ne daš niti na net, potem ti tudi najboljši admin tega ne bo rešil. Ne vem kaj bi lahko recimo nekdo še počel pri vzdrževanju dobro postavljenega sistema (recimo poštnega strežnika) ki deluje, razen da kontrolira loge – pa še to se da avtomatizirat in se opozarja smo ob alertih – samo zame to ni vzdrževanje.

Pa ne primerjat Solarisa in MS, ker nima smisla, verjetno niti ne veš o čem govoriš. Ža sam hw na katerem teče Solaris (no saj obstaja tudi za intel platformo) je arhitekturno bistveno drugače=boljše zasnovan, saj je osnovni namen teh sistemov drugačen in niso omejeni na kompatibilnost za 20 let za nazaj.

Pa smo spet čisto zabluzili s teme, sorry Pančo, upam da si dobil odgovor.

LP

“Pa smo spet čisto zabluzili s teme, sorry Pančo, upam da si dobil odgovor.”

Ja hvala vsem, seveda sem dobil odgovor, pa nea le enega, ampak cel kup odgovorov. :)))

Samo nea se kregat. 🙁

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close