Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev POOBLASTILO

POOBLASTILO

Odvetnik me prepričuje, da more z pooblastilom z vsebino kot spodaj, namesto mene, ki sem direkdor d.o.o., izdajati in v mojem imenu podisovati odločbe tega d.o.o. Ali je taka odločba potem pravno veljavna ?

Vsebina pooblastila:

POOBLASTILO

Podpisani: ………JAZ……………………………………………………………………………….

pooblaščam: ODVETNIKA

da mi daje pravno pomoč po predpisih o odvetništvu, zlasti da me zastopa v postopkih pred sodišči in drugimi državnimi organi, da me zastopa v zadevah pred pravnimi osebami, ustanovami, zavodi, civilnimi pravnimi in fizičnimi osebami, da v mojem imenu sklepa poravnave in pogodbe, da me pravno veljavno zavezuje in potrjuje zadostitev mojih zahtevkov, ter da vloži vsa redna in izredna pravna sredstva.
Pooblastilo obsega tudi sprejem odločb, vabil, vlog nasprotnih strank in drugih pisanj, potem ko je dano pooblastilo in v zvezi z zadevo, v kateri je pooblastilo dano.
Pooblastilo obsega tudi sprejemanje denarja in drugih vrednosti za stranko in izrecno pooblastilo za zastopanje na poravnalnem naroku in sklenitev sodne ali izvensodne poravnave.
Pooblastilo ne obsega preverjanja podatkov o stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali likvidacijskem postopku, razen če ni to v pooblastilu posebej navedeno.

Odvetnika posebej pooblaščam:
ZA NIČ DRUGEGA

Potrjujem, da me je odvetnik seznanil, da mu moram pojasniti vsa dejstva in okoliščine v zvezi z zadevo in mu predložiti vse dokaze ob podpisu pooblastila, da sem seznanjen s približno oceno stroškov zastopanja in grobo oceno izida postopka in da sem opozorjen na posledice, ki nastanejo v primeru, če navedbe in dokazi niso navedeni in predloženi v rokih, ki jih določajo predpisi ali na poziv odvetnika.

Če odvetniku ne navedem vseh dejstev in predložim dokazov, s katerimi razpolagam v rokih, navedenih v prejšnjem odstavku, odvetnik ni dolžan prevzeti zastopanja oz. lahko pooblastilo odpove, niti ni odgovoren za škodo, ki nastane zaradi moje neaktivnosti.

Zavezujem se, da bom poravnal na poziv in brez zamude vse odvetniške storitve po odvetniški tarifi, v kolikor pa je sklenjen poseben pisni dogovor o višini nagrade za opravljanje pravnih storitev pa nagrado po tem dogovoru, ter stroške in izdatke za izvršena opravila.

Zavezujem se, da bom odvetniku v primeru spremembe kontaktnih podatkov, nemudoma , najkasneje pa v roku 48 ur po spremembi podatkov sporočil nove podatke, kjer bom dosegljiv, sicer je odvetnik prost vsakršne odgovornosti za škodo nastalo zaradi neposredovanja točnih podatkov. Soglašam da mi odvetnik vsa pisanja posreduje z nepriporočeno pošto in izjavljam da me je odvetnik seznanil, da je izid postopka nepredvidljiv in se je zavezal le, za zastopanje z vso profesionalno skrbnostjo in ne za uspeh.

Za spore, ki utegnejo nastati iz tega pooblastilnega razmerja, se pooblastitelj in pooblaščenec dogovorita za pristojnost sodišča po sedežu odvetnikove pisarne in uporabo prava Republike Slovenije.

……………………, dne …………………….

Sprejmem pooblastilo in zastopstvo: Pooblastitelj:

..ODVETNIK………………….. ………….JAZ……………………………….

Ne vem, kakšne odločbe naj bi odvetnik v imenu podjetja izdajal, ampak, če gre recimo kake sklepe, ali pa kako odpoved pogodbe o zaposlitvi, je smiselno, da se pod “Odvetnika posebej pooblaščam” izrecno zapiše, za kaj točno se ga pooblašča. In normalno, da listina, ki jo odvetnik sestavi, ima pravne učinke.

Kaj pa če se pod “Odvetnika posbej pooblaščam” nič izrecno ne napiše ? Bi potem odpoved pogodbe o zaposlitvi imela pravne učinke ?

Seveda bi imela. Če nimaš niti toliko zaupanja do svojega odvetnika, je najbolje, da stopiš do drugega.

Prav nobenega pravnega učinka ne bi imela taka odločba o prekinitvi pogodbe o delu, ki bi jo napisal odvetnik, ki ni v takem pooblastilu še posebej pooblaščen tudi za izdajanje kakršnihkoli odločb v mojem imenu oziroma za moje podjetje, kot tudi vi predlagate, da je to smiselno zapisati pod “Odvetnika posebej pooblaščam”. Če to ni tako zapisano, bi bilo vsako tako dejanje nepooblaščena prekoračitev danega pooblastila.
Po vsebini splošnega pooblastila je odvetnik pooblaščen, za tista dejanja, ki so z vsebino pooblastila dogovorjenqa.In za nobena druga. In tako dejanje, ki z splošno vsebino pooblastila ni dogovorjeno, je izdajanje odločb ali sklepov. Pri tem ne gre za nobeno moje nezaupanje do mojega ali kateregakoli odvetnika, ampak za razumevanje vsebine pooblastila.

Ja, če želiš da jih izdaja, jih bo izdal, če ne želiš, jih pa ne bo izdal.

Take odločbe seveda imajo pravni učinek. Če njihovo izdajo naročiš ali odobriš, potem imajo polno veljavo skladno s svojo vsebino, če pa jih odvetnik izda brez tvojega soglasja in nato odobritev zavrneš, pa si tretji osebi skupaj z odvetnikom odgovoren za nastalo škodo.

Če je bil namen tega pogovora v nekem “poduku” tistim, ki so ti želeli pomagati, je zadeva pač spodletela…

Upam, da vam bo v pomoč. www.jurjevcic.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close