Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ponudba za nižje vrednoteno delovno mesto

ponudba za nižje vrednoteno delovno mesto

Delodajalec ponuja novo pogodbo zaposlitvi, s katero se delavec premesti na nižje organizacijsko mesto, ki je seveda tudi nižje vrednoteno.

Vzrokov (..nesposobnost, nedoseganje delovnih rezultatov, reorganizacija, poslovni vzroki) za to ni, in jih seveda zato tudi ne navaja.

Kakšne so delavčeve dolžnosti in pravice v tem primeru?

Najprej mora delodajalec odpovedati staro pogodbo o zaposlitvi iz zakonsko določenih razlogov, šele nato lahko ponudi novo pogodbo. Druga stran jo sprejme ali pa ne….. Problem je, na kakšen način je speljal odpoved pogodbe o zaposlitvi ali je sploh ni? Je primahal samo z novo?

90. člen
(odpoved s ponudbo nove pogodbe)

(1) Kadar delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s tretjim odstavkom 88. člena tega zakona, se uporabljajo določbe tega zakona, ki se nanašajo na redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

(2) Delavec se mora izjasniti o sklenitvi nove pogodbe o zaposlitvi v roku 30 dni od prejema pisne ponudbe.

(3) Če delavec v primerih iz prejšnjega odstavka sprejme ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico izpodbijati pred pristojnim sodiščem utemeljenost odpovednega razloga. Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela na prejšnjem delovnem mestu, za katero je imel delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.

(4) V primeru neustreznosti nove zaposlitve po prejšnjem odstavku, ima delavec pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem.

hvala za info.
ja, je pa samo prinesel novo pogodbo. Brez pojasnila, samo to,da delo prevzema drug delavec.
Krivdnih razlogv ali drugih, poslovnih razlogov ni.
Je pa verjeti,da če ta pogodba ne bo podpisana, bi se lahko pričele tiste klasične mobying variante, mogoče celo izredna odpoved.
Čeprav bo najbrž možen dogovor,pa je bolje biti pripravljen…

Uf, izredno odpoved je pa zelo, zelo težko doseči….. Je pa res, da če te ne želijo, se je bolje umakniti ali pa imeti zelo, zelo trdo kožo….

Jaz bi najprej zahtevala odpoved 1. pogodbe o zaposlitvi…. pa naj se malo namatrajo…..

@nats, hvala za praktičen nasvet.
delam pa v večjem sistemu, kjer se šefi hitro menjajo, in če si na piki (pa čeprav ne nepsrednega šefa) , si pač na piki. In ko bo ta šef šel, se bo zadeva spet spremenila in bo na piki kdo drug..
Prav zato sem mi pa zdi malce neummno odnehati, ker gre samo za to, da pač eden želi na to mesto pripeljati svojega varovanca.
Kar tudi mojemu šefu sicer sploh ni všeč, ampak zaradi razmerja moči ne more kaj dosti storiti, ker bi sicer ogrozil sebe. Žalostno toda resnično.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close