Najdi forum

PONOVNO EXCEL

Rabim pomoč – nujno. V službi bi v excelovi datoteki morala en stolpec zložiti tako, da mi vrže številke kompenzacij skupaj, vendar ne vem, kakšen ukaz moram dati, ker je v tem stolpcu poleg številke tudi besedilo in sicer kompenzacija 3250,3114. Rabila bi samo stolpec s številkami, če me razumete in sicer 3250,3114 – brez besedila kompenzacije.
Mi lahko kdo pomaga, prosim, ker tega sranja je 150 strani in če grem ročno brisati, jao mene, me že boli glava…

Hvala za pomoč in lep dan,

B.

Če piše samo kompenzacija nato presledek in številka, je rešitev verjetno enostavna.
– označi stolpec
– pritisni Ctrl+H
– vnesi v polje Najdi: “kompenzacija ” (brez navednic, toda obvezno s presledkom)
– zamenjaj z: pustiš prazno.
– v redu.

Ponavljaš tako dolgo, dokler ne bodo ostale samo številke. npr. vneseš smo presledek in zamenjaj z prazno, da se boš znebila vseh presledkov

Ena možnost je tudi razdeliti enega stolpca na dva ali več stolpcev. V menju izberi ukaz “Podatki => Besedilo v stolpce ” ( oziroma odvisno od verzije Excela, lahko je tudi kaj drugače) in nato določiš ali znak, kateri ločuje polja ( presledek? ) ali pa fiksno širino polja.

Če imaš v vseh celicah format zapisa kot “kompenzacija 3250,3114”, lahko za ločilo uporabiš presledek in iz enega stolpca ti naredi dva. V prvem je samo besedilo do presledka, v drugem samo številka za presledkom.

Isti postopek velja tudi za Openoffice Calc

Vsekakor je pa smiselno, da si prej narediš varnostno kopijo tvoje datoteke, da ne izgubiš po nesreči kakih podatkov.

------------------------------------------------------------------------------------------- Na svetu so tri ( 3 ) vrste ljudi. Tisti, ki znajo šteti in tisti, ki ne znajo šteti

Modri dirkač in en pametn, da se kar kadi – hvala vama, uspe pa mi še vedno ne. Sem potem pri temeljitem pregledu videla, da v stolpcu, katerega bi rada razdelila na dva dela, ni povsod kompenzacija 32.., ampak so ponekod samo številke, nekje pa besedilo in številka skupaj, brez presledka. Mogoče mi zato ne uboga ukaza, da bi mi naredil dva stolpca, enega z besedilom in drugega s številkami. Ne vem, kako dalje, je pa tega precej – 150 listov in mi ni, da bi se lotila iskanja povprek, ker bo obupno dolgo trajalo. Bi mi bil kateri pripravljen to narediti, če mu na mail pošljem datoteko, ker res sem v veliki godlji, šefi pričakujejo čudeže, datum bilanc 31.3. se bliža, jaz pa obupana.

Hvala že vnaprej,

B.

Mislim, da bi tole utegnila biti rešitev: http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/extracting-numbers-from-alphanumeric-strings-HA001154901.aspx

Kratek povzetek: V stolpec desno od tvojih podatkov vneseš funkcijo

=1*MID(A1,MATCH(TRUE,ISNUMBER(1*MID(A1,ROW($1:$9),1)),0),COUNT(1*MID(A1,ROW($1:$9),1)))

pri tem zamenjaš A1 z ustrezno celico in $1:$9 v npr. $1:$30, če število znakov v nobeni celici ni večje od 30. Pazi na to, da funkcije ne vneseš z običajnim ENTER, ampak s CTRL-SHIFT-ENTER. Ko imaš rešeno prvo vrstico, celico kopiraš navzdol po celem stolpcu.

Zato pa je najbolj optimalna varianta z zamenjaj. Če ne drugega, greš črko po črko. Po 26 zamenjevanjih črk z ničemer (abeceda + presledek) v stolpcu ne bo sledu več o kakšnih črkah 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close