Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pomožna šola

Pomožna šola

Ali ste že slišali za učiteljico, ki je poslala učenca v “pomožno šolo” samo zato, ker se ni znal primerno obnašati v šoli? Potem so pa starši dobili odvetnika Čeferina in zdaj je dotični otrok končal gimnazijo brez ponavljanja z odlično matematiko in z vsemi možnimi točkami na matematični maturi. Ali imate tudi vi težave z učitelji v osnovni šoli?
Nekje drugje sem pa slišala za učiteljico, ki je najmanj pet otrok že spravila v “pomožno šolo”. Ne razumem zakaj imajo sploh pomožno šolo? Saj z nje ne moreš iti na nobeno spodobno šolo. Za pometanje cest, za delo v tovarni in za ostale izkoriščevalske službe je pa dovolj, da se znaš podkrižati. Mar ne?

Sploh prvič slišim za pomožno šolo, kaj pa naj bi bilo to?

prvič slišiš? zanimivo, jaz sem prvič slišala že 30 let nazaj, oz. takrat ko sem tudi sama začela hoditi v šoli in so imeli oddelek v enem krilu osnovne šole.

A ti to resno???

Pomožna šola obstaja že leta in leta. V to šolo so dali otroke, ki so se težje učili, pa tudi tiste, ki so imeli “motnje”. No, tako je bilo vsaj takrat, ko sem jaz hodila v OŠ (sedaj sem stara 34 let).
Kar nekaj je bilo takšnih, ki so jih dali v pomožno šolo, čeprav niso bili neumni, daleč od tega. Včasih smo mi iz “normalne” OŠ in tisti iz pomožne, imeli bližnja srečanja na šolskem igrišču. Prav žalostno je bilo videti normalne otroke med tistimi, ki so imeli res hude vedenjske in duševne motnje. Zato pa je bilo tudi toliko hude krvi, ker so starši nekaterih otrok vztrajali, da otroka ne bodo dali v pomožno šolo le zaradi tega, ker se težje uči.

A je to drugo ime za FDV ?

Menda je na tako šolo hodil tudi Damjan Murko.

Podrobnosti si lahko ogledate na
http://www2.arnes.si/~oglazijace/

No, jaz sem v OŠ sicer začela hodit par let za vami (pa ne prav dosti) in naša šola vsekakor ni imela nobenega pomožnega oddelka.

So pa obstajale prilagojene šole za otroke s posebnimi potrebami, v Kranju recimo Helena Puhar. Možno, da so tja dajali tudi tiste z vedenjskimi problemi, ampak sama ne poznam nobenega takšnega primera. Je pa res, da je bilo včasih tudi vedenjskih problemov manj kot danes.

Itak se mi pa zdi cela zgodba tu malo za lase privlečena in bolj namenjena vzpodbujanju zgražanja nad pristranskimi učitelji in podpiranje vlačenja odvetnikov na roditeljske sestanke.

Pri nas smo temu rekli šola s prilagojenim programom.

Ne poznam pa nikogar, ki bi ta program obiskoval kar tako. So kar vsi potrebovali več dela in pomoči pri učenju. Se mi pa zdi prav, da obstaja. Saj nismo vsi enaki in enakih sposobnosti, kajne?

Ja, ok, ti si bolj mestni otrok in jasno, da ste imeli posebno šolo/stavbo za tak namen. Vsak kraj si tega ne more privoščiti. V manjših krajih je običaj, da ima šola en oddelek rezerviran za te namene (vsaj včasih je bilo tako).

Ja, ampak ta šola ni bila namenjena otrokom, ki se niso znali obnašat (so imeli vedenje neprimerno :)) ). Tja so dali recimo gluhega otroka.

No, pri nas so denimo vanjo avtomatsko dajali tiste, ki so več kot dvakrat ponavljali šolsko leto. Pa nima veze z vedenjem, pač niso napredovali v običajnem šolskem sistemu. Potem vem za en primer deklice, ki je imela problem s sluhom. In tako naprej.

Pri nas je bilo pa tako, da je nekdo ponavljal razred in če bi se zgodilo, da bi ga moral še enkrat, je potem šel v to šolo.
Meni se to ne zdi nič takega, pač mogoče nekdo ni bil za učenje, mu je pa recimo odlično šlo od rok kaj drugega. Taki ljudje se lahko super znajdejo na kakih področjih, kot je npr. vrtnarjenje, lahko je dober avtomehanik, skratka neko fizično delo. In konec koncev lahko super zasluži, ker takega težko dobiš (pleskanje, kitanje), veliko boljše od nekoga s faksom in na minimalcu ali zavodu.

če bi jaz imela odvetnika Čeferina, bi najbrž tudi končala gimnazijo z vsemi možnimi točkami…. ja.

No, no, čas je šel malce naprej, a ne? 😉

Ker zdaj nihče ne more nič brez dovoljenja staršev, ne verjamem v to zgodbo, da se je zgodila zdaj. Sploh, ker grejo otroci, ki imajo res resne težave tja. Ne kar eden,k je neukrotljiv…

Ponavadi so neukrotljivi otroci posledica nevzgoje, lenobe staršev. Ne, Mirijam? Se strinjaš?

Pomožna šola je tudi Litostrojska. Dva znana učenca iz te šole sta v parlamentu: Anderlič in Gantar, Zavašnik pa je odprl Lipo.

Brez soglasja staršev ne more učiteljica kar nekoga nekam prešolati. Izmišljena zgodba.

1. Po zakonu otrok, ki naj ne bi bili primerni za v šolo odloča neka posebna komisija, toda tisti dogodek se je očitno zgodil pred kakšnimi šestnajstimi leti in takrat je bilo to mogoče drugače.
2. V Sloveniji sta znani dve šoli ena v Kamniku in druga v Črni na Koroškem. Obe imata zamrežena okna kot zapor. So to otroci ali kriminalci.
3. Nihče ni napisal kako je bil dotičen otrok uspešen pri drugih predmetih, ker mogoče je pa da je imel Avtizem. Tisti se nekateri ne znajo normalno obnašati in pred njimi lahko dobiš napačen vtis. So tudi nadarjeni za nekatere predmete za druge pa ne recimo, da izračunajo brez kalkulatorja hitreje kot ti na kalkulator, obvladajo različne računske formule in tako dalje.
4. No za v državni zbor jim pa res ni treba hoditi v kakšno šolo, ker nekateri se tam obnašajo kot, da so jih izključili iz vrtca.

Ena “pomožna” šola naj bi obstajala v Gornji radgoni.

Mene pa zanima…Moj otrok je popolnoma zdrav edino ima vedenjske motnje, odpor do te OŠ ki jo obiskuje,zakaj? Ta šola ga želi poslati na pomožno šolo,v 8 razredu jaz pa ga želim dati na andragoški zavod, prepričali so očeta,jaz pa skrbim za otroka.

Kak je s tem,nvm kam se naj obrnem?

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close