Najdi forum

pomoč

ali mi lahko kdo pomaga kako narediti piščanje fileje v smetanovi omaki

Martina

En način je, da na olju ali maslu prepražiš na drobno nareznao čebulo, potem daš na to piščančji file (narezan na trakce ali zrezke), malce prememšaš, dodaš grah in korenček (ali pa spustiš), potem priliješ malo vina (cca. 1 dcl), soliš, popraš, kanček rdeče paprike, majeron, potem v smetano primešaš malo moke in zaliješ zrezke, potem na malem ognju pustiš cca. 20 minut rahlo kuhat (najprej zavre potem zmanjšaš), dodaš lahko tudi malce parmezana…..če je pregosto prilivaš malce juhe ali vode……zraven pa testenine, riž, špacle……..

Zadnje čase prakticiram tisti “takomplicirani” način z zrezki, ko jih vmes odlagaš na toplo. Rada bi obarvano zapečene zrezke, pokuhano omako in da zrezki niso vlaknasto suhi 🙂

Piščančji file zrežem v zrezke, na krožniku jih pomažem z oljem (oz. lahko kar marinado, tj. olje, poper, limonin sok, kakšno zelišče…). Česen zadnje čase izpuščam oz. dodajam kasneje, da se ne zažge. Ponev razgrejem in dam noter zrezke, olje je že na zrezkih. Nekaj minut na vsaki strani, da so lepo zapečeni, vmes enkrat jih tudi solim. Odmaknem z ognja, zrezke preložim v drugo pokrito in ogreto kozico (saj imamo pomivalni stroj, a ne; za ogrevanje je pečica, vklopljena na minimimum) in vse skupaj postavim na toplo, tj. v pečico. V ponev stresem drobno sesekljan česen (mi ga imamo radi, drugače ga lahko izpustiš), dolijem kakšen deci ali še malo več sladke smetane. Dodam pol žlice moke in gladko razmešam. Solim, popram, ponavadi še malo razredčim z vodo. Pustim pokrito rahlo vreti kakšnih 20 minut, toliko potrebuje moka, da se razkuha in se več ne okusi. Po potrebi še redčim z vodo. Enkrat proti koncu vrnem v omako zrezke skupaj z nateklim sokom. Vse skupaj pustim pokrito do serviranja, to je ponavadi še vsaj kakšnih 10 minut.

To je osnova. Če imate radi malo močnejše okuse, lahko v omako proti koncu dodaš kakšen pikanten sir, nastane prav fina sirova omaka. Ali vsaj parmezan, sploh še po nesreči preveč razredčiš.

Če je bilo mišljeno cele piščančje fileje v smetanovi omaki, z iskalcem poišči “piščančji žur”, je tudi dobro.

LP Mimi

Moj recept pa je ta:
Piščančji file narežeš na trakce ali pa pustiš šnicle.Vponvi zagreješ olivno olje in trakce,ki jih predhodno soliš in popraš na hitro opečeš,da porjavijo.
Vzameš jih iz ponve in daš na toplo.Nato daš v ponev Šampinjone (po želji),malo popražiš,gor vliješ eno smetano za kuhanje,dodaš eno žličko zenfa,povreš da se zgosti.Dodaš meso,začiniš po okusu in gotovo.Mesa ne smeš pečti oz.kuhati predolgo,če ne postane trdo.
Pa dober tek!

Moj način je pa takle. File piščanca ali purana razrežem na zrezke, poljubno začinim (solim jih kasneje med pripravo, oziroma solim samo omako) in jih malo pomažem z oljem. Pustim kake pol ure v hladilniku. Nato razgrejem ponev in vanjo dam zrezke in jih po obeh straneh zlato rumeno popečem. Popečene dam na krožnik in jih z drugim pokrijem. V ponev vlijem kake 3.5 dl mleka in ko se segreje dodam 3-4 trikotne sirčke in malo gorgonzole (lahko tudi izpustiš, če ne marate močnih okusov) in na majhnem ognju kuham, da se sir stopi in omaka malo zgosti. Po potrebi jo še dosolim, popram in dodam še kake začimbe (provansalske, mediteranske..). V pokuhano omako vrnem zrezke in jih na malem ognju kuham kakih 10 minut, nato prilijem še slab dl sladke smetane, oziroma smetane za kuhanje. Nikoli ne dodajam kisle. Pustim na ognju, da omaka še enkrat zavre, nato pa dotok energije ugasnem in pustim še kakih 10 minut, da se okusi prepojijo. Po želji lahko v tako omako dodaš še posebej na maslu prepražene gobice.

Zraven vedno ponudim široke rezance (ajdove, pirine ali navadne) ali pa pečen krompir in pa veliko skledo zelene solate.

Dober tek.

Julija

Julija, vidim da delava skoraj enako 🙂 Moka v omakah sicer tudi mene moti, a sem rekla, da se jih moram vsaj dobro naučiti. Topljeni sirček je dobra ideja !

Še nekaj bi rada vprašala. Prejšnji vikend sem prav namerno počasi delala tele piščančje zrezke. Ko sem jih popekla na obeh straneh in vzela iz ponve, je bilo na dnu kar nekaj črnega. Malo maščobe, malo kje zažganega soka, pozabila sem in dala v marinado še česen, tako da je bil še kakšen košček česna… Gledala sem tisto in se spomnila, kako zadeva postane takoj rjava, ko tole zalijem z vodo ali smetano. In sem še gledala in se spominjala vsega, kar sem brala o zažganih maščobah. Nazadnje sem ponev lepo s papirnato brisačo obrisala, jo pomila in šele potem vlila noter smetano in vse naprej. Omaka je bila čisto v redu, lepo bela, piščanec pa se je meni še kljub vsemu zdel suh… Hja no, saj piščančji file nikoli ni ravno pretirano sočen, ali kako? Enako puranji zrezki.

V vseh receptih piše: “… in na preostali maščobi…” Ampak pri meni je to pregreta in v veliki meri zažgana maščoba. Ali predolgo pečem zrezke? Na preveč vroče? Ampak če jih ne bi, ne bi dobili lepe barve, če ni vroče, se začne še bolj izcejati (in žgati) mesni sok…

LP Mimi

Mimi, jaz v ponev nikoli ne dam maščobe, saj so mastni že zrezki in v teflonki je to čisto dovolj. Tako tudi nimam problemov z zažganimi ostanki.

Piščančji ali puranji zrezek moraš res zelo na hitro popečt z obeh strani in nikoli ga ne solim prej, ker potem res spusti vso vodo in rezultat je žaganje. Pa tudi česen, kadar ga dodajam, ga dam šele v omako. Ga pa zelo na drobno sesekljam, pravzaprav ga potem še z nožem skoraj spasiram in tako potem ni tistih koščkov, če te motijo.

Moke pa jaz že zelo dolgo ne uporabljam pri pripravi zrezkov. Nobenih. Čebula, zelenjava ipd. zelo dobro zgostijo in je moka čisti balast. Če se pa kdaj vseeno zgodi, da brez moke ne gre, potem vzamem polnozrnato, jo zmešam s hladno vodo in to vlijem v omako in temeljito prekuham.

Naj povem še to, da se vsem belim stvarem na široko izogibam. Tudi sol uporabljam zelo skromno, saj če uporabiš dovolj začimb, ta skoraj ni potrebna.

Tele sirove omake jaz običajno sploh ne solim, ker je slan že sir, sploh gorgonzola. Moji sploh ne opazijo. Jaz pa sem opazila, da si tudi pri mizi skorajda ne dosoljujejo več. Edina stvar, ki pri nas res mora biti slana, je goveja juha.

Če te še kaj zanima, pa vprašaj.

lp

Julija

Hvala, Julija. Se kar ujemava :-)))) Če bi bilo odvisno samo od mene, potem čisto tako.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close