POMOČ
Pozdravljene,
najprej naj se vam zahvalim za obilo dobrih in uporabnih receptov.
Včeraj sem kuhala marmelado iz jagod po sistemu sadja in želirnega sladkorja.V enem postu je bilo zapisano šest minut, ker se mi je zadeva takrat zdela še pretekoča, sem zavlekla na cca. 15 minut, ker sem mislila, da bo potem sladkor naredil svoje. Ampak zlomka, v kozarcih se mi pretaka sirup.
Je možna še kakašna rešitev. Še enkrat v posodo in kuham?
Hvala lepa za pomoč.
Miša
Misa,hej! Sama nisem se nikoli uporabljala zelirnega sladkorja.Lani sem ga kupila za pizkus,pa sem kuhala m.kar po starem in je se v predalu.V zvezi z ze narejeno marmelado ti ne bi znala svetovati.Povem lahko le to,da meni vsaka marmelada ali dzem lepo hitro zelira.Kuham najvec 1/2 kg sadja na enkrat v siroki posodi in je v 20 minutah narejena.Ce hocem,da zelira se hitreje,dodam limonin sok.Vcasih dodam sadje,ki hitro zelira(rdeci ribez ali limona k jagodam, marelice-limona,cesnje-visnje,
tudi kutine krasno zelirajo;vsako leto si iz njih naredim naravno zelatino,prav tako iz kislih jabolk in kislega jagodicja. Lep pozdrav Babi
Tudi jaz sem kuhala marmelado iz jagod (vikend), ravno tako iz želirnega sladkorja. Ampak ker iz izkušenj vem, kakšna mora biti marmelada, preden jo naložiš v kozarce, sem jo kuhala ziher 2 uri (na pakiranju sladkorja pa res piše nekaj o parih minutah) – imela pa sem okrog 3 kg jagod – in se nisem ravno držala tistega o 1 kg sadja = 1 kg sladkorja (sladkorja je bilo manj).
Po moje bi jo bilo treba še pokuhat …
Naj povem še moje izkušnje. Tudi jaz sem prejšnji teden kuhala jagodno marmelado z želirnim sladkorjem (1kg jagod in 1/2 kg sladkorja. Kuhala sem približno 15-20 min in jo natočila v kozarce. Že med natakanjem sem videla, da stvar ne bo vredu, vendar sem kljub temu postila, da se ohladi. Naslednjega dne je bila marmelada skoraj enake gostote kot prejšnji dan. Zopet sem jo dala v lonec in jo še 3/4 ure kuhala. Potem pa je bila OK. Tisti podatek na embalaži želirnega sladkorja velja mogoče le za tisto sadje, ki ima dosti pektina( borovnice, ribez, določene vrste jabolk…), za jagode pa prav gotovo ne. Prio kuhanju je tako, da so še zmeraj najboljše izkušnje, če jih pa ni, pa pač učenje.
Forum je zaprt za komentiranje.