Pomoč – WinXP in ne dela CD
Prosim za pomoč. Naredila sem eno veliko neumnost in sedaj se ne znam rešit, zato rabim vašo (čimprejšnjo) pomoč. Na računalniku sem imela inštalirane WinXP-je, vendar je bilo gor že vsega in sfašta nafilano in nabasano in še virusi in spayčki … v glavnem sem se odločila naložit na novo zadevo gor. Brez problema. Ne bi bilo v prvo. Sam ker sem poleg vsega še zraven klepetala sem verjetno kaj pošteno zašuštrala. Kaj mi je naredilo? Na C-ju mi je pustilo stare WIN-se, na D mi je naložilo nove … vendar ne do konca … V bistvu po kopiranju datotek, mi je pač zagnalo WINse in se mi je že malo čudno zdelo, kako da sem tam imela na izbiro dvojne. In sem (napačno) izbrala ta prve (predvidevam da ta stare) in inštalacijo končala na njih. Ta novi so pa ostali tam.
No .. spet … sej ni problema, boste rekli. Saj lahko pač še enkrat dan zadevo skoz … ampak je pa problem, ker mi sedaj ne zažene CD-ja. :((( Dam not katerikoli CD in nič … ni pripravljen! :((( In zdaj? Sama ne znam več naprej … Ima kdo kako idejo? Pa če se da čimprej …
Kje ti ne zazna CD-ja, v WIN ali v BIOS-u (ko hočeš boot-at iz CD-ja)? Ali imaš dva diska ali imaš samo C: razdeljen na dve particije? Najbolje bi bilo, da še enkrat formatiraš C: in na njih naložiš WIN-se (če imaš vse na pol inštalirano). Kasneje pa še format D: Prej pa seveda naredi backup podatke ki jih rabiš…
Lp, Max
Instalacije ne moreš ‘nadaljevat’ in ‘končat’ kar na starih xp-jih. Itak se namestitev po restartu nadaljuje na disku (particiji?) D.
Če nameravaš vse zbrisati vse na particiji C, ponovno vstavi CD, resetiraj – in ponovi instalacijo. Seveda med nameščanjem pobriši particijo C in potem nanjo namesti sveže xp-je.
Particijo (ali disk?) D lahko formatiraš tudi kasneje, ko boš imela XP-je na C. Lahko pa ob nameščanju brisneš obe particiji – odvisno, kaj želiš, da ne boš kaj izgubila.
Potem pa ob zagonu rač. stisni tipko DELETE (večkrat, še preden se zaženejo Okna, sicer ti uide naprej) in v setupu nastavi kot boot napravo cd-enoto. Malo pobrskaj med meniju setupa, ostalih nastavitev ne spreminjaj! Nato shrani nastavitve, vstavi cd z XP-ji in restiraj pc. Ko se bo hotel zagnati s cd-a pritisni neko tipko… in začela se bo namestitev XP-jev.
Če ti ne uspe, ali nimaš izkušenj s tem, poprosi prijatelja/ico za pomoč. Saj ni zapleteno 🙂
lp tajfun
Moj IBM ThinkPad je imel podobno težavo. Disk 20 GB sem dal na dve particiji, pol za XP-je in pol za Linux, vendar glej šmenta kar naenkrat ni videl DVD-ja ne v XP jih ne v Linuxu. Potem sem rekel stvar ponovno naložim, HA ne gre, ne vidi DVD-ja v Biosu. Potem sem vzel disketo Win98 zagnal mašino, pa fdisk pobrisal vse particije in DVD se je čudežno pojavil nazaj, ravno sedajle ponovno nalagam XP-je. Torej pozikusi z disketo, če jo imaš, morda je kje kakšna finta…meni sedaj nalaga v redu.
lp
Ni treba (zaenkrat ) 🙂
Zakaj ti druge particije ne zbriše? Javi kakšno napako?
Kako imaš priklopljene diske in cd v mašini? En disk na 1 kontrolerju in cd na drugem? Dva diska na prvem in cd na drugem? Disk in cd na prven in drug disk na drugem?
Si poskusla malo kable not v cd porint?
V bios bi pa skoraj mogla pridet no 🙂
Gremo lepo po vrsti. Torej … naj prvo povem, da računalnik ni moj ampak od sodelavke in nimam pojma ne kako so povezani kabli, kako je zadeva priključena … nič …
Je pa tako, da v fdisku sem pač tisto “primarno” particijo pobrisala, potem je pa še ena EXT particija, ki jo pa noče pobrisat, ker ima baje “logical drives”, ampak ko hočem pobrisat te “logical drives”mi napiše, da jih ni … :(((
Ma vse skupaj je zbrklano.
A ja … glede tistega BIOS-a pa … mislim, da prideš not z Delete oz. F2, a ne? No … takrat me pa vpraša za password … In tam sem opet mrzla …
A passworda pa ne moreš dobit?
Ta problem se zna zgodit, če so bile particije delane z kakim drigim orodjem ali novejšim fdiskom, potem pa ne vidi logical drives in jih ne moreš pobrisat. Verjetno bo najlažje, če si potegneš dol Wipe out , odzipaš in shraniš WipeOut.exe na tvojo boot disketo. Ko se ti zadeva zboota napiši :
wipeout c: /nq /np
in particije bojo šle papa.
Jah … poklicala sem serviserja. :))) No … z Wipeout sem se sicer znebila tiste particije, vendar CD-ja še kar ni zaznalo. Potem sem poskušala priti v BIOS, ampak kot sem že napisala ni bilo passworda. Na drugem forumu so mi pač predlagali osvežitev BIOS-a in da to bi moglo delovat. Ben … ker jaz passworda nisem imela sem pač poklicala tistega, ki nam je računalnik prodal. No … in res je to delovalo. Osvežitev BIOS-a. In sedaj je spet vse OK. :)) Koliko težav naredi en sam Password, a? :))
Po krivdi biosa lahko računalnik ne zazna še marsikaterega svojega vitalnega dela. Bios je v bistvu le program, ki se naloži iz ROMa takoj po zagonu računala. Najprej preveri in inicializira proc in ram, nato še ostale vitalne dele računala, med katerimi so tudi trdi diski, cdji, flopiji ipd., na koncu pa začne izvajat boot sekvenco iz izbranega boot medija.
In če program nima pravilnih parametrov ali pa se mu preprosto sfrtajčka, potem vemo, da stvari pač niso take kot bi morale biti.
Začetnica
lepo, da ti je upelo, za tiste, bolj neverjetne pa še tale zanimiva. Računalnik se kar nenadoma zjutraj ni več zbudil, prižgala se je samo lučka od napajanja in konec. Ideje od umrla plata, hin procesor…. na koncu se je stvar uredila tako, da sem izklopil vse kable, odstranil baterijo za bios in prestavil jumper na plati, počakal nekaj minut, nato stvar vrnil na svoje mesto vklop in glej junaka dela kot, da ni bilo nič.
Da se le na koncu poštima in ni bilo predrago pa je uredu,
lp
Forum je zaprt za komentiranje.