Pomoč slavistk…PROSIM
seveda razumem – problem je ravno v tem, da ni 9 milijonov (če bi bilo tako, ne bi imela vprašanja), ampak 9,3 milijonA? …
Sicer nisem prepričana,če je tu enako, a pri odstotkih vem, da se reče 9,3 odstotka (ker to pomeni 9 celih odstokov in 3 desetine odstotka) in NE 9,3 odstotkov.
Ivan, kava – tud jaz mislim tako, a nisem prepričana. Ti si?
Evo, informacija iz prve roke – s tem se srečujem vsakodnevno.
Tj. če gre za kako pogobo ali druge pravniške zadeve, moraš pisati EURO (oz. EUR). V vseh drugih besedilih se piše EVRO.
Pa še glede milijonov: kadar je decimalka (9,3 ali 100,5 ali 20,8 ipd.) se vedno piše milijonA (milijardE, odstotkA).
Pa še to, kar si zares vprašala : EVROV bo pravilno.
kaikoura, se opravičujem, ker sem se narobe izrazila.
Še vedno ne razumem, zakaj bi nekdo pametoval v smislu: Po moje je pa … ali pa kar zatrjeval, kako je prav (v bistvu pa je narobe), če nima pojma in ni strokovno podkovan.
Sama se trudim vzdržati nasveta, če nisem 100 % prepričana, saj z napačnim odgovorom ne pomagam nikomur, le zmedo povzročam.
Ah, Kenga, opravičevat se pa res ni treba :-)))
Sploh pa se strinjam s tabo, samo tista beseda mi je šla v nos:-)
Mene, na primer, sploh ne motijo slabo znanje jezika (npr. sklanjanje),t. i. polovično vikanje, napačna raba ločil itd., imam pa druge svoje muhe…uporaba besede materinščina, kadar gre za rabo konkretnega jezika, je že eden od teh primerov. Pa še to samo zato, ker se pozornost obrača od jazika k nekim kvazi (po moje) domovinskim čustvom, pa še 10 – 15% govorcev slovenščine se nehote in po nemarnem poniža.