Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pomoč slavistk…PROSIM

Pomoč slavistk…PROSIM

A je prav z 9,3 milijona evrov ali z 9,3 milijona evri ali kaj tretjega?
HVALA

jooojpo moje euri sigurno ne, mislm da bo prav kar z 9,3 milijoni eurov.

Nisem slavistka a mislim da je pravilno:

Z 9,3 milijoni evri.

Popravite me, če se motim.

Lahko noč.

ojooooj – evri so z v-jem, ne z u-jem; milijona je tud po moje prav(ne pa miljoni, kot pišeš ti), ker je 9 celih in 3 desetinke miljona,sklepam, da sledi evrov …
bi pa rada vedela mnenje koga, ki se na to spozna 🙂

no sej piše se z v-jem, gre se za končnico, jst sm zihr da evri ni,ma je evrov sigurno.

Poizkusi povedati v celem stavku, bo lažje.
Mislim da moja trditev kar drži.

9,3 milijoni.

Poizkusi s sklanjatvami.

1. devet milijonov
2. devetih milijonov
3. devet milijonov
4. devetim milijonom
5. pri devetih milijonih
6. z devetimi milijoni!!!

Iz šole sem že 20 let, upam da še znam:)

z devet celih tri milijona evrov

torej z 9,3 milijona evrov

seveda razumem – problem je ravno v tem, da ni 9 milijonov (če bi bilo tako, ne bi imela vprašanja), ampak 9,3 milijonA? …
Sicer nisem prepričana,če je tu enako, a pri odstotkih vem, da se reče 9,3 odstotka (ker to pomeni 9 celih odstokov in 3 desetine odstotka) in NE 9,3 odstotkov.

Ivan, kava – tud jaz mislim tako, a nisem prepričana. Ti si?

tole s celimi gre takole:

devet celih (enot) 3 (desetinke enote) milijona evrov

se pravi tole milijona navežeš na enote, ne na številko

torej: z devetimi celimi enotami in tremi destinkami enote milijona evrov

uf tole sem zdej zakomplicirala, ampak tako so mene naučili

tudi euro je sprejemljiva beseda.. evro, euro, zaradi zahtev EU gre oboje skozi

Po SP-ju pa ne gre skozi 🙂
Lahko je EUR (kot kratica) ali evro.

Kadar gre za neslovensko besedilo, je pa najbrž res ok tudi euro.

Ne bo držalo. V pravnem prometu je pravilno euri – glej:
Se pa tolerirajo tudi evri – zato tako pišejo v časopisih.

Evo, informacija iz prve roke – s tem se srečujem vsakodnevno.

Tj. če gre za kako pogobo ali druge pravniške zadeve, moraš pisati EURO (oz. EUR). V vseh drugih besedilih se piše EVRO.

Pa še glede milijonov: kadar je decimalka (9,3 ali 100,5 ali 20,8 ipd.) se vedno piše milijonA (milijardE, odstotkA).

Pa še to, kar si zares vprašala : EVROV bo pravilno.

Z 9,3 milijona evrov ali EUR.

In dočakali smo tudi odgovor slavistk (slovenistk)!!!
Ponovno sprašujem – zakaj na tako vprašanje napačno odgovarjate oziroma sploh odgovarjate tiste, ki niste študirale materinščine? Le kako se naj potem tisti, ki sprašuje, znajde v kupu različnih odgovorov?

Tudi če niso študirale materinščine, so lahko študirale slovenščino, kaj praviŠ?

namest da bi bla vesela da ji kdo pomaga.

no to pa je

kaikoura, se opravičujem, ker sem se narobe izrazila.
Še vedno ne razumem, zakaj bi nekdo pametoval v smislu: Po moje je pa … ali pa kar zatrjeval, kako je prav (v bistvu pa je narobe), če nima pojma in ni strokovno podkovan.
Sama se trudim vzdržati nasveta, če nisem 100 % prepričana, saj z napačnim odgovorom ne pomagam nikomur, le zmedo povzročam.

Ah, Kenga, opravičevat se pa res ni treba :-)))
Sploh pa se strinjam s tabo, samo tista beseda mi je šla v nos:-)
Mene, na primer, sploh ne motijo slabo znanje jezika (npr. sklanjanje),t. i. polovično vikanje, napačna raba ločil itd., imam pa druge svoje muhe…uporaba besede materinščina, kadar gre za rabo konkretnega jezika, je že eden od teh primerov. Pa še to samo zato, ker se pozornost obrača od jazika k nekim kvazi (po moje) domovinskim čustvom, pa še 10 – 15% govorcev slovenščine se nehote in po nemarnem poniža.

Mene tudi te stvari ne motijo, moti pa me, da nekdo, ki ni prepričan v svoje znanje, daje nasvete, kaj je in kaj ni pravilno. Kot so to storili “ojoojoj” in “seveda razumem”.

z 9,3 milijona evrov

Ne, tvoja trditev ne drži. 😉

Mene tudi te stvari ne motijo, moti pa me, da nekdo, ki ni prepričan v svoje znanje, daje nasvete, kaj je in kaj ni pravilno. Kot so to storili “ojoojoj” in “seveda razumem”.[/quote]

No, pol se pa vsaj me tri razumemo:-) To je pa že kar neki na tem forumu, ane:-)a

Če je spredaj Z je pravilno ( grem Z) Z DEVET CELA TREMI MILIJONI EVRI, če Z-ja ni je pravilno (vidim) DEVET CELA TRI MILIJONE EVROV.

AMEN

New Report

Close