Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pomoč sinu pri nakupu stanovanja

Pomoč sinu pri nakupu stanovanja

Glede na to, da je tak sin vodljiv (če ne bi bil, si ne bi izbral take žene) mu jaz ne bi dala nobenega večjega darila, ker lahko proda stanovanje in denar izroči ženi.
Bebčkom žal ne moreš zaupati, kot starš si pa dolžen svojega bebčka zaščititi.
Take, ki pridejo v zakon obetajoč si koristi na tujih žuljih, se hitro naveličajo, ko koristi ni. Avtoričin sin in snaha sta šele na začetku skupne poti in dvomim, da bo ta pot dolga, glede na to s kakšno nepravično računico je snaha vstopila v zakon. Se bo že naveličala, še vsaka se je. :))
Za sina bo pa to tudi lekcija in morda bo potem malo manj bebčka. Skozi življenje se učimo.
[/quote]

🤗👍

Tista snaha je ena zvita lisička.

Poglej statistko ločitev, enako velja za skupna gospodinjstva. Toliko odstotkov možnosti je, da se boš za svoje prihranke pod nosom obrisala. Mislim, da okoli tretjina. Hm, če igraš rada poker, potem daj.

Nehajte se gonit po temah, ker potem človek ne dobi odgovorov na vprašanje. Drži se teme, ker je zanimiva za več ljudi, ne samo avtorico. O taščah in snahah je dovolj drugih tem.

Tudi pri nas je bilo podobno, ampak to ne bi priporočala nikomur, nam se je izšlo, ker sva se res razumela, lahko bi ga pa jaz okoli prenesla, da bi glava bolela. Namreč na moji parceli, ki sem jo dobila v dar od starpev, sva gradila hišo, zakon pravi kar stoji na parceli , je tvoje. Njegovi so pomagali dosti več kot moji. No, sva skupaj že 20 let, se dobro razumeva, ampak je fajn, da se zavaruješ. Ljudje so vedno manj pošteni.
[/quote]

ne bi ga mogla tako zelo kot si domišljaš. če bi šla narazen, bi ti lahko uveljavljala samo malce večji delež na hiši zaradi parcele. dejansko bi šlo na pol in bi prej tvoj mož profitiral kot ti.

Tole je sicer lepo napisano, ampak taksnih, kot si ti, je zelo malo. Meni je najbolj padlo v oci, da se snaja ne strinja, da je zapisano dejansko stanje in da dejansko hujska sina proti starsem, denar bi od njiju pa vseeno vzela. In ja, taksne ob locitvi zelijo “svoj del” oziroma kar poenostavijo zadevo tako, da moza postavijo pred vrata.

Pa vi ste vsi nori.

Če je darilo za sina, je darilo. Darilo se da, kar obdarjenec počne z njim, pa ni vaša stvar.

Fak of za neka darila, ko ti potem vešča stara še celo življenje najeda, kaj je ona zrihtala in kaj ni.

Kar imejta svoj keš, še v krsto si ga naložita, ta mlada bosta zagotovo bolj srečna v življenju brez vašega “darila”.

Jaz osebno grem čim dalj stran od takih oseb in njihovih daril. Če je dano iz srca, to vidiš. Če je pa takole, pa hvala lepa, kar imejte.

Midva sva hčeri kupila stanovanje, pisano je bilo na najino ime. V njem sta živela z možem brez najemnine. Plačevala sta samo stroške. Po najini smrti bi to stanovanje pripadalo hčeri.
Nesoglasja so se začela po caa 10 letih, ko je tip začel štekarit, da ni nič njegovega in da on ne bo financiral nobenih vlaganj v stanovanje, da je za hlapca brez pravic itd itn.

Se strinjam. Zdaj pa naj snaha teče k svoji mamici in očku po darilo. :)) Večje bo, bolj bo iz srca.
Njena mamica in očka bosta navdušena
ker bo snaha darilo iz srca delila s svojim možem, tudi ob ločitvi če do nje pride.
Nobenih starih vešč ne bo, samo kraljice mamice. :))

Nenavadno mi je, da praVnica ne omeni možnosti predporočne pogodbe. Zakaj? Ta ureditev ni v redu? Vem, da je vsako pogodbo mogoče tudi izpodbijat, ampak v pogodbo so vnešena surova, resnična dejstva, s katerimi se strinjata in jih kot resnična potrdita obe stranki.

Zanima me namreč tak primer. En od partnerjev ima otroke od prej in svojo nepremičnino, drugi nima otrok in prav tako svojo nepremičnino. Kupi še drugo nepremičnino, a ker uradno ni kreditno sposoben, posojilo vzame partner z otroki. Odplačuje pa ga drugi partner z najemnino od svoje nepremičnine. Kako urediti, da bi nepremičnino starša dedovali samo otroci, partnerjeva nepremičnina pa bi v vsakem primeru (smrt, ločitev) ostala njemu in otroci ne bi zahtevali deleža po staršu?

Haha, : “Ni denarja, ni problema.” To si moram zapomnit :))

Dvomim, da je taki osebi v interesu živeti v taščinem stanovanju, seveda če je zgodba resnična 🙂
Seveda kot si rekel sin naj podari svoji ženi kar želi in kar ima. Ampak svoje ne od staršev. Sin pa nič nima razen ljubezni do žene, torej naj ji podari en velik nič in veliko ljubezni. Saj ga ima rada in bi z njim delila vse. Naj deli ljubezen, te mu ne bo zmanjkalo. :))
[/quote]
Lahko si delita tudi kredit. 😉

Si napisala, da se iz užaljenosti ne pogovarjata z vama. Če bi jima dala denar za stanovanje bi se pa pogovarjala. Kaj pa če bi potem hotela denar za pohištvo? Če bi ga dobila, bi se pogovarjali, če ne pa ne. Kaj pa avto, počitnice, denar za otroka, ……
Odgovor zate: Ne dajaj nobenega denarja. Če želiš, kupi stanovanje, pisano na vajino ime in jima ga oddajaj. Vse ostalo – razne pogodbe – kjer se moraš vlačiti po sodiščih, odpiši.

Zelo preprost primer….

Kupita stanovanje ( 100K ? Bo dovolj )?

In ga dajta sinu in partnerki v najem.
Demar od najemnine pa podarite sinu in partnerki. Se mi zdi najbolj posten nacin.
Pa sin .. nima veze..

Jaz za 10 e ne gledam..
Za 100..1000 malce premislim..
Za 100k pa krepko razmislim…

Treba je ločit ali gre za kar neko darilo, recimo 20 eur za RD, ki jih potem porabiš kakor jih ali pa za denar za točno določen namen s točno določenimi pogoji. Torej, svojemu sinu podarjam 100 tisočakov za nakup nepremičnine in zato želim:
Ali da je sin večinski lastnik skladno z deležem denarja
Ali da sem vpisana kot solastnica na nepremičnini v deležu skladno z vsoto
Ali …
Ali …
Ali…

Odraslim in zrelim ljudem je to logično.

Haha, : “Ni denarja, ni problema.” To si moram zapomnit :))

Lahko si delita tudi kredit. 😉
[/quote]
Evo pa si dala še en odličn predlog-delita naj si kredit. :))

Zelo preprost primer….

Kupita stanovanje ( 100K ? Bo dovolj )?

In ga dajta sinu in partnerki v najem.
Demar od najemnine pa podarite sinu in partnerki. Se mi zdi najbolj posten nacin.
Pa sin .. nima veze..

Jaz za 10 e ne gledam..
Za 100..1000 malce premislim..
Za 100k pa krepko razmislim…

Prej polovica…

Ne vem, če je to že kdo napisal, ampak to, kdo je kot lastnik vpisan v zemljiški knjigi, ni odločilnega pomena pri delitvi skupnega premoženja v primeru ločitve.

Če bosta vidva sinu denar podarila z bančno transakcijo, ne kot kovček gotovine, bo to popolnoma jasen dokaz, da sta sredstva dala vidva in da ne gre za premoženje, ki bi ga sin in snaha pridobila z delom in bi bilo zato predmet delitve ob ločitvi. Za popolno varnost še sinu en mail pošljita (da bo dokaz): “dragi sin, danes sva ti (pazi, samo sinu, ne uporabljat dvojine) podarila sto jurjev za nakup stanovanja, denar imaš že na računu, lp mami.”

Seveda v tem primeru ne pozabite sina opomnit, da je treba darila večjih vrednosti javit na FURS.

zakaj bi komplicirali, če lahko lepo sklenejo darilno pogodbo in je zadeva čista iz vseh vidikov?

javiš, ali pa ne
darila od staršev k otrokom so neobdavčena (kar ne velja za darila od otrok k staršem)

In potem bo sine kupil s tem denarjem stanovanje.
Polovico ga bo pisal na ženo.
Potem bosta imela otroka.
Se ločila.
Sine bo napisal svojo polovico stanovanja na otroka.
Snaha bo svojo polovico obdržala.
Sine ne bo zahteval ženine polovice.
Vi pa boste potem darilo zahtevali od koga?
Edino od sineta lahko.

poleg darilne pogodbe je opcija, da sta solastnika stanovanja. če dasta denar, je to edino fer.

če pa ne govorite zaradi tega, kar sta vidva predlagala, pa raje pozabite na vse skupaj.

zakaj bi komplicirali, če lahko lepo sklenejo darilno pogodbo in je zadeva čista iz vseh vidikov?
[/quote]

To ni čisto nič komplicirano.

To, da se večji zneski nakazujejo na račune, ne dajejo v gotovini, je danes običajna praksa, če nisi ravno mafijec. Z emailom sem pa hotela povedat samo to, da naj bo jasno izražena volja staršev, da gre za darilo in da je darilo dano izključno sinu. Lahko je to tudi pogodba, lahko je napisano na prtičku, lahko je v obliki notarskega zapisa. Prednost e-pošte je, da je datirana in zato ni dvoma o tem, da je bil tak namen že ob daritvi, ne da so potem, ko se že ločujeta, začeli nekaj urejat.

In ja, darila staršev otrokom niso obdavčena.

Materjalizem ni ljubezen ce snahi ne zaupata je boljs da se loci in isce dalje osebo ki ji zaupa. Jaz bi letela ko sus od takih ljudi.

Se najlepse bi bilo ce dasta vsak pl premozenja v skupni dom. Ce to ne gre se dom ne kupuje si v najemu. Volk sit in koza cela.

Vse ostalo je ena 0.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close