pomoč prosim
Prosim, če mi lahko kdo odgovori na sledeče vprašanje.Delodajalec me bo z 1.8.2008 dal na zavod,ker bodo moje delovno mesto ukinili, oziroma bom odveč.Zdaj me pa zanima glede na to, da imam pet let in pol delovne dobe koliko bi dobival od zavoda in kolikšna odpravnina mi pripada (imam pa minimalno plačo in sem zaposlen v proizvodnji).Za vsak odgovor se že v naprej zahvaljujem.
Odpravnina je odvisna od dolžine dela pri zadnjem delodajalcu, ker predvidevam, da ste bili vseh 5 let in pol zaposleni pri zadnjem delodajalcu vam pripada 1/4 povprečne (vaše) plače za vsako leto dela.
Višina denarnega nadomestila je za prve tri mesece prejemanja 70% in za naslednje mesece prejemanja 60% zavarovančeve povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v zadnjih 12 (koledarskih) mesecih pred nastankom brezposelnosti.
Izplačano denarno nadomestilo ne more biti nižje od 45,56 % minimalne plače in ne višje od trikratnika tako določenega najnižjega denarnega nadomestila. Denarna nadomestila se usklajujejo enkrat letno, in sicer v januarju za indeks cen življenjskih potrebščin za zadnjih 12 mesecev pred mesecem uskladitve.
Trajanje denarnega nadomestila je odvisno od časa zavarovanja za primer brezposelnosti in sicer 6 mesecev za zavarovanje od 5 do 15 let,
Forum je zaprt za komentiranje.