Pomoč pri razlagi pogodbe
Pozdravljeni,
kupila sem štirisobno stanovanje v večstanovanjski hiši, kateremu pripadajo tudi štiri parkirna mesta in shramba. Stanovanju pripada tudi cca. 200 m2 zemljišča. Vpisana sem tudi že v zemljiško knjigo, in sicer stanovanje v deležu 3123/10000 in zemljišče v deležu 2/5.
Težava je nastopila, ko je geodet hotel zakoličiti zemljišče. Ugotovilo se je, da 200 m2 zemljišča ne more odmeriti, ampak samo 160 m2, ker je zemljišča premalo. Pripenjam tudi izsek pogodbe. Razlaga nepremičninske agentke je, da se v deležu 2/5 zemljišča štejejo tudi skupni prostori (shramba, parkirišča, potke,..). Jaz se s to trditvijo ne strinjam. V oglasu prodaje posameznega stanovanja je bilo tudi 100 m2 lastniškega zemljišča. Ker imamo mi dupleks stanovanje, nam pripada 200 m2 zemljišča. Prosim za vašo interpretacijo. Prosim vas tudi, za razlago pojma cca.200 m2, saj je po njihovi interpretaciji lahko odstopanje tudi 50m2.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Spoštovani,
iz podatkov v vašem vprašanju, predvsem iz določil pogodbe, je razvidno, da navedba glede površine zemljišča, ki ste ga kupili, ni in ne more biti točna – odstopanja so seveda lahko visoka, ugotovili pa jih boste dejansko šele ob vzpostavitvi etažne lastnine, kjer bo geodet natančno izmeril vse: stanovanja, skupne prostore (med katere spada tudi skupni del zemljišča) in zemljišče, ki bo pripadalo vsakemu posameznemu stanovanju. V tem trenutku ste zgolj solastnik idealnega dela zemljišča ter skupnih delov stavbe in naprav. Tudi mi se ne strinjamo s tolmačenjem nepremičninske agentke, da se v 2/5 zemljišča, ki ste ga kupili, vštejejo tudi skupni deli stavbe.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.