Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pomoč pri pitulicah

Pomoč pri pitulicah

Babi, a veš, moram ti zaupat da rakov ali školjk pa nisem še nikoli jedla. Ingverja pa prav tako ne. Večkrat sem ga že hotela kupiti, pa sem se vedno zadnji čas premislila. Imam tistega v prahu, ki sem ga kupila enkrat za dodatek k enim polnozrnatim piškotom. Tudi kar se rib tiče, sem bolj tako tako. Kakšne postrvi, pa oslič pa se že konča. Vidiš tu pa je moja šibka točka. Morski sadeži. Če mi zaupaš kakšen recept za ribe bom zelo vesela. Hvala in LP

Toliko je govora o teh pitulicah, da se jih bom mogla resnično lotit. Problem je v tem, da si stvar lažje predstavljam in zapomnim, če jo vidim oz. gledam potek izdelave. Očitno bom mogla počakati na naslednje srečanje, da se bom naučila tole čudo.

Lep dan želim Babi in vsem ostalim dekletom,
Ines

Vse je bilo (superlativi, da ne bom naštevala). Babi, rada pa bi recept za fileje sardonov, v limonini marinadi, ker so bili res čudoviti. Da pa ne bom tečnarila za recept posebej, prosim, da mi poveste, kje bodo na razpolago vsi recepti, ki smo jih poizkuili in videli kako se kaj naredi. Res je bilo neponovljivo. Lep pozdrav Mica.

ps. v soboto 11. 10, sem prijavljena na tekmovanje kuharjev amaterjev, ki ga organizira Naša žena. s sinom sva prijavila 8 receptov za pripravo riževih jedi. Nekaj s školjkami, porom, gratinirano, kitajska zelenjava z rižem. Pa me zanima, za kakšen recept bi se odločila Babi ali Primož. Da bo uspel, seveda. Mica

Če se smem kar jaz vmešat… Tisti slovenski suši se pripravi tako (kot je povedala Babina sestra): ribice očistiš (baje so tudi inčuni v redu). V posodo naložiš eno plast ribic, jih preliješ z limoninim sokom (takrat baje ribje “meso” postane tako lepo belo), spet plast ribic, limonim sok itd. To pustiš stati čez noč (v hladilniku). Naslednji dan limonin sok odliješ in pripraviš mešanico iz olivnega olja, soli in limoninega soka (razmerja žal ne vem – samo jaz bi delala kar po občutku). V posodo spet naložiš plast ribic, preliješ z mešanico, ribice, mešanica itd. In to spet pustiš stati čez noč. In paš, da bo “suši” tako dober, kot je (baje) bil na srečanju (kot rečeno… nisem najbolj ribji človek…). :))

Lp, mishika

Tudi jaz sem si recept nekako tako zapomnila. Na vrsti bo pa po petkovem pohodu v ribarnico. Tele ribice so bile res njami.

Ko berem utrinke s petkovega srečanja, mi vedno bolj postaja žal, da me ni bilo tam. Pridem na naslednjo rundo. Kot je videti, je bilo tam tudi nekaj otrok, torej pridemo tri!

Pitulice smo pekli tudi pri nas, ravno ta trenutek sem pojedla zadnjo. Bila je skrita za dnašnji dan, sicer je ne bi bilo več. Super!
Skuta je bila sicer malo bolj tekoča, pa sem dodala malo pšeničnega zdroba, pa se je vse izšlo OK.

Babi bi prosila, če lahko izda še kakšen drug nadev, da malo poprobamo!

Sončen pozdrav

Hej,Mica!
Zdaj sem govorila s svakom(ki je tudi kar ponosen na svoj prispevek)!
Dal mi je natancna navodila.
Vsi jih pri nas jedo,le sama se nisem v vseh teh letih poskusila.Pa imam
morske zvauce res rada.Tudi japonski susi me ne potegne.

Slovenski susi ali fileti v limoninem soku – fileti incunov ali kot jim mi recemo
sardonov,ker imajo zelo kompaktno meso.Drugih rib za to ne uporabljamo.Nikar sardel.Ne kupuj tistih sardonov,ki imajo pri skrgah rdece!

1/2 kg sardonov,1in1/2 limone,sol- manjsa posoda,da je vec plasti

Ribice na hitro operi v vodi z dodatkom soli(to velja za vse ribe),naredi lepe filete, jih osusi s papirnato servieto in zacnes nalagati, kot je povedala Mishika:
plast filetov izdatno pokapljas z limono(da se fileti skuhajo v v tej kislini),plast filetov…do konca.Vse mora biti lepo pokrito s sokom.Pustis cez noc pokrito v hladilniku.Ko odpres,dobro odcedis sok s sokrvico in vzames filete ven. Nic ne peres.Naredis mesanico z malo manj limone kot prvic ,soli in olivnega olja.Spet delas plasti.Pustis se malo stati,ni potrebno cez noc,recimo uro ali niti ne in ze lahko jes.Kot shranek pa zdrzi kak dan.Naj bo lepo pokrito z oljem. Cim dlje stoji,mehkejse je.(boljse je trse)
Koristno to lahko porabis tudi tako,da jih na hitro malo popeces na olju in pojes s polento(tako je meni vsec) ali polijes testenine (kot predjed) z dodatkom bazilike ali pa ne(kot je komu vsec).

Za lep kroznicek in pohvalo za pogrinjek(tako naredijo v lokalih):

Majhne mozerele malo po sredini razpolovis,ne do konca,vanje vtaknes koscek susija(filetek),zapres,polozis na vecji list bazilike in oba konca privzdignes,da nastane nekak colnicek in z zobotrebcem vodoravno potisnes skozi mozarelo.Polozis enega ali dva na kroznicek.Po njih potreses na maslu ali olivnem olju malo preprazenih drobtinic ali se bolje s prsti zdrobljen star kruh(odvecno mascobo popivnaj). Lahko pa na vecjem krozniku vec colnickov.Racunaj za vsakega vsaj dva ali tri.

Za kitajske jedi si naredila ze sama krasen izbor.Kaksnih posebnih receptov za nimam,bolj improviziram.Vazen je vok,trdljava zelenjava,prave zacimbe in jaz seveda bi pripopala se ingver.

Meni je zelo vsec kot cips popecen ingver.To smo tudi naredile v Trzinu.
Ingver na tanko narezes,vrzes na vroce olje in pocvres(olja ni treba toliko kot za krompir,toliko,da se lepo spece-zlatorumeno;jaz ne solim,lahko pa).

Vse lahko posujes s kaksnimi zdrobljenimi pinjolami.To je za pikanje,oziroma jes kar s prsti ali palckami.

Nekdo je napisal recept za lignje na kitajski nacin.Malo poglej med vcerajsnjimi posti.Saj vec ne vem,kje je kaj.Zdi se mi imenitno,servirano z jasminovim rizem.

Lep pozdrav od sestre Bojke(ne Borke),ribica in avtorja susija Mimija(uradno Ivan) in mene!
Aja, se veliko uzitkov in uspeha na tekmovanju Babi

.

Babi, prav lepa hvala za izčrpno navodilo, res je lepo, da smo se spoznali, meni je dal petkov dan – popoldan in večer – zelo, zelooooo veliko energije. Kar naprej premišljujem o našem prekrasnem srečanju. Pitulice in suši (nisem vedela, da se tej jedi tako reče), bom pripravila ob prvem obisku gostov pri meni. O tekmovanju kuharjev pa bom poročala, v ponedeljek, 13..Lep pozdrav Mica

prav mi je,ker nisem prisla na srecanje !!:)) naredila sem pitulice:) ojoj!! umetniski vtis 1 !! po okusu so bile dobre. namaz je bil pretekoc…delala sem tocno po receptu!! kaj bi bilo narobe!? verjetno je res dobro to videti “v zivo”!!! lp petra

HOJLA!
Tudi pri meni je bil namaz bolj tekoč kot mazljiv. Dodala sem malo gresa. Potem pa sem pustila stati namazane “klobase” dobre pol ure in šele nato sem jih razrezala. Imam občutek, da je še testo malo popilo odvečno tekočino. In rezultat je bil več kot odličen!
Super, še se bodo pekle!

Sončen pozdrav

Tudi jaz sem jih včeraj spekla mami in atiju in sta jih zelo pohvalila. Vendar brez zelenjavnega nadeva, ker sta oba že vnaprej povedala, da si jih bosta naknadno sladkala :))

LP

tudi jaz sem o tem ze razmisljala… ne vem pa,zakaj je bil tak!? delala sem tocno po receptu! lp petra

Hej,vse je odvisno od skute,ki naj bo cimbolj gosta,potem dodajas,najprej jajcka,ki jih lahko zmiksas elektricno in vlijes v skuto,pretlacis z vilicami in umesavas jajcka.Nato olje, kislo smetano,sladko(po obcutku,ne vse naenkrat) in gledas,kako je mazavo, … in tudi zlica jugurta in radenske(le ce je pregosto,drugace spusti).Zelo dobro je,da dodamo recimo 15 dag fetke ali belega vipavskega sira,zgosti.Potem ne bi smelo biti preredko.
Ti nadevi so res po obcutku in vasih lastnih izkusnjah,enkrat das vec, druugic manj.Skute pa ne miksaj elektricno,ker rada zvodeni.

Stasa,za starse pa das lahko v del skute -za eno polovico pitulic ze sladkor
in malo limonine lupinice,saj ves.

Odslej bodo to Saskine pitulice,njej v spomin.

Lep pozdrav s soncne obale,kjer je Babi danes prvic pekla palacinke s skoraj samo moko, zmleto iz ovsenih kosmicev,le malo bele zraven;seveda mleko in jajcek…

razmisljala sem celo,ce bi morala jajca loceno stepati-t.j. rumenjak posebej,beljak posebej!? no,drugic bo boljse-bom sproti bolj pazila. lp petra

Babi,

sem se prepozno spomnila. No, vem za naslednjič.

Meni je nadev izpadel preveč tekoč le enkrat – ko sem uporabila Vipavsko skuto. Sedaj vedno uporabim posneto nepasirano. Jogurt pa dodajam zelo previdno (da ga ni preveč). Olja sploh ne dam, pa je tudi OK.

LP, Staša

Pitulice so iz doma narejenega vlečenega testa super uspele. Vendar bom naslednjič raje delala sladko varianto, ker so moji bolj za sladke stvari kot pa za slane. Men so bile zelo všeč, naredila sem jih z bučkami, zraven pa postregla mldo berivko s krompirjem. LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close