Pomoč pri pitulicah
No, naš Bacek se je odločil narediti to svetovno čudo, ki je tako dobro! Pa se je že zataknilo! 🙁
Sem bila “Pri ta bolš sosedu” in vsa zmedena gledala v njihovo zmrzovalno skrinjo. Vlečeno testo, pa listnato testo, pa listi,… 🙁 Nikjer pa nisem našla takega ovitka, ki sem ga videla včeraj.
Zdaj pa ne vem. Kakšna je sploh razlika med vlečenim in listnatim testom? Katerega je treba kupiti?
Naša mati je šla ravno v toplice na oddih, pa je nočem moriti, ker bo pol spet hotla vedet kaj čaram! 🙂
Skratka, kakšno testo, kateri proizvajalec?! Pa ne takega, ki ga je potrebno razvaljat!
Hvala in sončka vsem
Petra
Hej,Bacek!
Pisati mora “Vleceno testo”.To je ta pravo.Listnato testo ima dodane mascobe in je uporabno za druge jedi.Jaz ga vcasih kupim za skutin zavitek. Nekateri ga rabijo za osnovo kremnim rezinam.Obicajno se pece
brez mascobe ,samo pekac se poplakne z vodo.Para potem dviga testo,da se lista.Mesno struco zavijem tudi v listnato testo,pa po vrhu lahko dodas
izrezane okraske…
Vleceno testo delajo razni proizvajalci;zavitki so po 300g in 500g.
Skupaj smo vceraj delale iz 300g.Je dovolj in ker so listi manjsi,se tudi lepse zavija.Plosc je sest,torej dve ruladi po tri namazane palsti,preden rezes.Jaz dobim iz vsake 8 do 9 “gnezdec”,odvisno kako siroko rezes.
Proizvajalci so Pecjak,Mlinotest,Zito,Merkator…meni je zelo vsec en tak, ki ima vijolicaste vijuge na ovitku,ali sem pa nanj navajena.Pa res ne vem,cigavo je.Sicer to sploh ni tako pomembno,vazni so dobri nadevi.
Najbolje je ugotoviti,kdaj pride sveza posiljka,ker se potem listi ne trgajo in je lazje delati.Tudi tistega Pecjakovega na roli ne priporocam(je bolj uorabno za vecji zavitek),niti globoko zamrznjenega,ker vcasih dobis lahko same nalomljene flikce;najboljse in najbolj prakticno je v sestih listih.Ti pa lahko zamrznes.Jaz imam za resevanje (nenapovedan obisk) en zavitek vlecenega testa in 1/2 kg skute vedno v zamrzovalniku.
Ce imas dober,gladek pekac (tisti v kuhinji vceraj je bil enkraten),ne daj na
peki papir,ker zadrzuje paro.(Si videla vceraj,da smo morali malo dlje peci na peki papirju)Raje malo namazi z oljem.
Zelim ti lepe disece pitulice Babi
MA to je pa skor tako kot, ad bi bili še vedno na tečaju :-)))
primož
No pa sem ga našla! Sveže vlečeno testo! 🙂
To je pa tko, k ne poznam Mercatorja (ponavadi ne kupujem tam), pa pol ne veš kje iskat. Sploh pa v soboto dopoldne! in to v “ta velkmu M” . Hudo! Pa sem šla v manjšega M, pa sem spet gledala not v skrinjo. Potem sem pa tam kr eno napadla, pa mi je rekla da naj pogledam v hladilniku, zraven skute!
Nič čudnega, da jaz v hipermarketu nisem našla. Ko sem pa na drugem koncu iskala. No pa tud če bi vedla, da je pri skutah, ne vem če bi našla. Preden obdelaš vse vrste skut pa sirov,… :))
Skratka, veselo na delo!
Petra
P.S. Bi vas povabila na degustacijo, pa se bojim da bo prej zmanjkalo! 🙂
Hojla!
Že cel dan bluzim tle gor! :)) Obup!
Pitulice se že hladijo v hladilniku. Sem naredila manjše, ker je bil testo tako prepognjen, da so bili vsi listi na polovici pretrgani. Pol sem pa iz polovičk delala. Zgleda ravno tako dobro. Spekla jih bom pa jutri in potem poročala!
No in kar se cookijev tiče, pa malo manj cukra pa so nizkokalorični! :)) To sem te hotela vprašati (ti ki se spoznaš 😉 ). Da naredim te cookije, da sladkor spustim in dam kakšno suho sadje, bi bili potem sprejemljivi za malico? Pa kšno sadje zraven! Al je preveč kalorij? Čisto tko informativno!
Hvala in lep pozdravček
Petra
Bacek, poročaj, kako so uspele pitulice!
Si moreš misliti, da sem včeraj na poti s srečanja proti domu zavila v Mercator, nabavila surovine (vlečeno testo) in potem – natančno tako kot Babi 🙂 – pred očmi obiskov ustvarjala pitulice. In se pri tem delala važno, kako da jaz to obvladam, ha! Pa je bil v resnici ognjeni krst, kajti sanjalo se mi ni, kako se bo izšlo; spomnim se, da je Babi pripovedovala, kako je bil ves pekač bel, ko je ona prvič ustvarjala pitulice.
No, jaz seveda zaradi časovne stiske nisem mogla popeči bučk in melancan, sem pa zato skuti in smetani dodala panceto, neopraženo rukolo in naribala argentinske – to so temnozelene – bučke. In bilo je cool!
Poročaj o vsebini tvojih polnitvenih surovin, prosim!
lp
Modra
Pomojem bi šlo – količino masla bi se gotovo dalo zmanjšat na polovico, namesto sladkorja pa daj noter malo več rozin ali kakega drugega sladkega suhega sadja, vsekakor pa kako naribano jabolko – če bo manj maščobe, se zna zgoditi, da ne bodo sočni, jabolko pa ponavadi reši take probleme.
Če uporabljaš umetna sladila, lahko daš še malo tega zraven.
Moka, ki je noter, je sicer bela lahko pa probaš tudi s polnozrnato (slučajno mi je je zmanjkalo, ko sem jih pekla).
Vsekakor poročaj, kaj (in če sploh kaj) je nastalo :))
LP, Staša
P.S. Še en nasvet glede vlečenega testa – daleč najboljše je testo od enega “šiptarja”, pakirano je po 500 g v plastični vrečki BREZ napisa, v vrečki je bel listek z zelenim napisom. To je “pravo domače vlečeno testo” (za štruklje, burek, gibanico, zavitke), ki nima dodane maščobe (Sestavine: pšenična moka, voda, jedilna sol) in je brez konzervansov. Proizvaja ga Safet Amza s.p. Čisto nič se ne trga pa tudi okusno je zelo.
Modra,
Moj nadev: popražila sem bučke in paprike (malancani so bili tako veliki), druga varianta pa por in gobice. Po oblizovanju prstov zelo dobro!
Staša,
mislim da sem opazila to vlečeno testo. Bom za drugič vedela. Hvala!
Veš, tisti “( in če sploh kaj) je ratalo” me mal skrbi. A ti dvomiš v moje sposobnosti? ;))))) Nekej bo že, če ne pa polpeti. Vse bomo pojedl, mislim pojedla! Bom ta teden izkoristila za peko, ko mati ni doma.
LP
Hej,Bacek!
Ves,kje je testo, bi ti tudi jaz lahko odgovorila,vedno v odprtih hladilnikih ob skuti(kot bi v trgovini vedeli,kaj spada skupaj).
Sicer pa zalujem po majhnih prijaznih trgovinicah,ki jih v nasem delu mesta sploh ni vec.
Drugic,ce bodo listi razpolovljeni,daj oba tesno skupaj in namazi(kot smo tudi vceraj delali).Saj itak potem rezes,se ne vidi.Dovolj,da je en list cel.
V moji trgovini ponavadi dobijo ob petkih in takrat je testo najlepse za obdelavo. No,se mi je zdelo,da bodo pitulice vzgale.Takrat,ko sem napisala post “Pitulice -za Vesno in se koga “,sem vedela,da je treba to pokazati v zivo.Tudi hcerka ni prvic prav nic razumela,kaj sem ji napisala.
Sele,ko je videla, je dojela,kako enostavno je.
Aha,prejle sem dobila mail,da v petek priletijo za podaljsan vikend.
Cisto presenecenje in Hura -veliko veselje!Baterije se bodo spet napolnile!
Svak in moz sta obljubila,da bosta ocenila najboljso sladico,ceprav ju imam na sumu,da se bosta tezko odlocila.Vse je cool,eno pa verjetno super cool!
Lep pozdrav tebi in vsem,prav vsem.Koliko lepse je pisati,ko tocno vidim vsako pred sabo.
Stasa s svojimi kitkami pol – pol in pravnica,saj komaj verjamem.Vedno sem bila prepricana,da ima opravka s kemijo.No,vidite,kaj je navidezna predstava in kaj resnicnost.
Lepo se imejte,kjerkoli ste ze Babi
Hej,Evita! Zgodnja ura – zlata ura!
Seveda bi bilo domace najboljse.Sama ga za struklje in razne zavitke tudi
delam.Pri pitulicah pa rabis 6 lepo obrezanih pravokotnikov,recimo 30cm
dolzine in nekaj manj sirine.Torej precej vec,kot za klasicen zavitek.
Zato jaz vedno kupim,ker je ze vse lepo prerezano.
Ce si mojster v vlecenju,kar naredi sama,pa malce ga osusi.
Pitulice so res pripravna jed,ker jih lahko naredis ze vecer pred uporabo,potem samo speces. Deklice, je tako?Bo se katera druga delala testo sama? Lep pozdrav Babi
žIVJO!
En lep nedeljski deževni (še vedno virozni) pozdravček!
Povejte mi, punce drage, a je pitulice res tako lahko naredit, kot se sedaj pogovarjate. Meni se je takrat, ko je Babi napisala recept, zdelo prava znanost. Verjetno je vse mnogo lažje, če preskusiš v živo.
Naj torej počakam do naslednjega srečanja v živo?
Babi, jih boš takrat spet naredila? Zagotovo bo na srečanju še kakšna forumovka, ki ni bila v petek v Trzinu.
Se mi že cedijo sline!
Prijazen, a žal deževen pozdravček, Vesna
Evo me nazaj. Zlikala sem eno goro perila, ki ne vem kako je lahko postala tako velika. Verjetno zato, ker sem malo preveč odlagala in sem hitela za delom, ki je bilo zunaj, da sem ga opravila pred dežjem. Na celi hiši sem prebarvala okna in spravila v red moj rastlinjak, kjer je polno radiča in že veselo raste motovilec. Tudi na ostalem vrtu je bilo kar nekaj dela. Oh malo sem zašla s teme, to ravno ne sodi sem.
Vlečeno testo res vedno delam doma. Mi tudi res vedno uspe. Ko ga na mizi potegnem, zgleda kot en lep prt. Na sploh sem ljubitelj domače kuhinje. Tako razne svaljke, cmoke, rezance in sploh kar je od testa vedno delam sama. Res nikoli ne kupim. Doma imam kokoši, tako da so jajčka domača, bolj okusno se mi zdi, pa tudi cenovno nekaj prišparam, ker pač moram gledat na vsak tolar. Saj veš otroci pa to,…Tudi makarone in špagete večino delam doma. Seveda polnozrnate. Ali si že probala štruklje iz polnozrnate moke? Men se zdijo super.Za kruh se pa sploh ne spomnim, kdaj sem ga nazadnje kupila. Vedno ga pečem doma vseh možnih okusov. Prav tako razne štučke, žemljice,….
Je pa tako da takšne stvari zelooooo rada delam in mi je v veselje, ne pa v nadlego. Nikoli se mi ne zdi škoda časa, ki ga porabim v kuhinji in svojim, ter sebi pripravim dobro domačo in zdravo hrano. Sem pa takšen tip, da nimam obstanka, da sem pri miru in vedno nekaj počnem. Enostavno ne razumem mladih žensk, ki celo popoldne gledajo nadaljevanke, pol pa pravijo da nimajo časa za ničesar. Tud sama sem še mlada, malo čez trideset,….
Tudi zelenjavo pridelam skoraj vso doma in jo potem ali zamrznem ali pa vložim v kis. Tako je tudi letos moja shramba in skrinja polna,…. Letos so me še posebej prevzele bučke- patišoni. Res so zelo okusne. Tudi jajčevcev je še polno, kar ne uspe nam vsega sproti pojest, tako da so nekaj deležni tudi prijatelji, ki nimajo vrta.
Oh oprosti zdaj sem pa res zalutala in čisto zašla s teme. Veš svoje izkušnje rada delim tudi z drugimi in ko berem tvoje poste se mi zdi, da bi se midve lepo ujeli, zato mi je še posebej žal, ker nisem mogla na srečanje. Bom pa definitivno probala narest pitulice, takoj ko bom šla v trgovino, da kupim skuto. Bom poročala, kako bojo uspele z domačim testom.
No to moje pisanje je bilo najbolj namenjeno Babi,… pa tudi ostalim. Hvala in LP!!
Hoj Vesna!
:))) Tudi meni je bila cela znanost, ko sem si recept pred meseci sprintala in ga brala. Pol pa v petek vidim. Težavnostna stopnja – 1. :)))
Zadeva sila preprosta, samo testo si razložič po pultu in potem začneš mazati. Enega, hop pa gor drugega in namažeš,… Na 3 plast pa dodoaš še kak nadev (gobe, bučke,…). In potem zviješ! Narežeš na kolobarje. Tu imaš malo packarije, ampak to je ta glavo. :)))
Ko sem naredila prvo “rulado” je bla velika (uporabila sem cel kvadrat testa) in je vse lezl ven. Pa na pladnju je vse tako razmazan. Ampak v tem je čar! Ko gledam sedaj tista mala gnezdeca (iz polovičk testa), ki so tako “lepa”, nič ni ven steklo,… Ni tako zanimivo.
Kar koli boš popacala ti kar nazaj na gnezdece daj. Itak se ve vidi oblike,… 🙂
Petra
Hej,Evita!
Zdaj vem,od kod tebi nick.Po energiji in pridnosti bi res lahko konkurirala Eviti Peron,pa se Madoni zraven.No, Madona se je zdaj tudi zelo izkazala
s svojo knjigo za otroke Angleske vrtnice.
Res zasluzis vso pohvalo in verjamem,da jo od svojih tudi dobis.V Angliji bi tebe gospodinje gledale kot deveto cudo,ker so prave nule v primerjavi s Slovenkami(redke izjeme).Se za najbolj preproste polpetke sprasujejo za recept,tako so jim dobre.Ena od hcerkinih sosed pride vedno pojest radic ali solato,ker je ne uspe zabeliti in zaciniti,da bi bila uzitna.Pa vse pomaze s kruhom.
Priznam, ne delam toliko domacih stvari,ker sva z mozem sama in sem zaradi njegove bolezni kar precej zasedena se z drugim.Ampak moja sestra!
Vedve bi res morali biti sosedi,kar se testenin,njokov…..in ostalega tice.
Na vrtu pa ne dela rada,jo je mama vedno silila,pa ni tip za to.Jaz pa sem bolj v sadovnjaku doma.Sestra je hotela na srecanju tudi narediti testenine z dodatkom ajdove moke;na zalost ni bilo casa za vse.Veliko je bilo dela s ciscenjem rakov in rib.
Ce bos delala pitulice,dodaj tudi popecene jajcevce,je njami.Na srecanju so moje bile polnjene z na panceti dusenim porom,rdeco papriko,jajcevci in majhnimi buckami.Najprej panceta,popeces samo rahlo,vzames ven,nato das posamezno zelenjavo na isto mascobo in vsako sproti jemljes ven in hranis v skupni posodi pod pokrovko.Zelenjava se hrusta.Malo potem vse premesas,posolis in popopras.To das na skuto,na zadnjo plast.Ko smo skupaj delale,sem dala bucke,popecen ingver ,paprike in rukolo.Pac variante.Meni so boljse se z zelenjavnim nadevom kot samo s skuto.
Res upam,da te naslednjic v zivo spoznamo.Bos zelo uporabna in vse bo
teklo kot po maslu.
Lepo te je bilo brati.Prijetno nedeljsko popoldne Babi
Hej,Petra-Bacek,a ne ,da ni tezko?Cestitam !
Vesna,ko sem hcerki enkrat po telefonu dodatno pojasnjevala o pitulicah,je kar obupala,ker ni nic razumela.Ce bi naju kdo poslusal,bi imel kaj pripomniti.
Sicer,dokler nisem imela racunalnika,so tudi prvljice in tocno dolocene pesmice potovale po kablu pod morjem,ker je hotel Mihael tik pred spanjem poslusati prav to in nic drugega.Tezava je bila v tem,da sem si veliko pesmic in pravljic sama zmislila;hcerka pa sploh ni vedela,kaj hoce.
Potem je vnuk rekel,da moram vedno vse zapisati.Sem ga ubogala,je bil racun za telefon nizji. Lepo se imejta obe Babi
Forum je zaprt za komentiranje.