pomoč pri nakupu računalnika
Prosim pomagajte mi pri nakupu računalnika. Vsak nasvet je dobrodošel.
Z denarjem ne mislim varčevati, kar pomeni da lahko dam okrog 230.000 sit.
Kaj priporočate Celeron ali Pentium?
Na kaj moram paziti pri osnovni plošči?
Kateri trdi disk je boljši IBM ali Maxtor?
Kakšno grafično naj kupim GeForce ali Radeon?
Ali naj kupim ohišje z ali brez napajalnika?
Kateri monitorji so boljši CRT Hyundai ali Samsung?
Najlepša hvala za odgovore, predloge in nasvete. Kar se tiče moči, sem se že odločila.
Pa lep dan vsem
– Pentium ali AMD XP
– osnovna plošča naj bi imela integrirano zvočno in mrežno kartico, lahko tudi fire wire (če ne nameravaš dodatno kupiti)
– vsi diski so isti *****, (meni je sicer IBM crknil po dveh letih)
– po moje Radeon
– ohišje z napajalnikom, če ne kupiš fensi ohišja lahko nekaj prišparaš
– imel sem že Samsunga in bil z njim zadovoljen, mislim pa da je v istem cenovnem razredu vseeno katerega.
Nekaj dni nazaj je bilo podobno vprašanje, zato tudi sledi podoben odgovor.
Iz napisanega je razvidno da se pač ne spoznaš na zadeve in boš trgovcem lahek plen ko boš prišel v trgovino in rekel da ne misliš šparati pri nakupu. Take imajo najraje…
Pri nakupu PC-ja gre upoštevati zlasti za kaj ga boš potreboval, kaj na njem delal. Če bo šlo za manj zahtevne zadeve seveda sledi “šibkejši” PC, v kolikor pa gre za bolj zahtevna opravila pa seveda obratno. Tu gre v prvi vrsti za igre, katere potrebujejo zmogljivo grafiko, spomin in procesor, nakup kar tako pa v končni fazi pomeni da boš moral stvari kmalu menjati in nadgrajevati. Pravilna izbira bi bila v tem primeru Intel…
Poveži se z znanci in se pozanimaj, predvsem pri takih ki se s tem kakorkoli ukvarjajo. Danes jih je mnogo, že mladostniki imajo kar veliko pojma o tem.
O Katka, kakšen gnev. Pa saj si ja sama napisala: Prosim pomagajte mi pri nakupu računalnika. Vsak nasvet je dobrodošel.
Mislim da ti je tudi HCM lepo in po svojih močeh objektivno odgovoril. Jaz bi z njegove strani že upoštevala kak nasvet, se vidi da se že mora na nekaj spoznati.
Drugače pa : procesor Intel, vsaj 256 RAM spomina, ATI-jeva kartica Radeon, disk (specifike podobne) z 7200 obrati, matična z musko in mrežno kartico, USB, DVD in CD-RW (ali oboje v enem), itd. Na matične plate pa se ne spoznam kaj prida..
Čao !
Predlagam ti takole…nebi delal reklame nekomu ampak na Drenikovi v Ljubljani je ena firma k ma ful ugodne cene, sicer je servis bl u qurcu ampak mislm da to odtehta…
za 230.000 sit kolikor si napisala dobis ze zelo zelo dobr racunalnik…sploh ce bos kupovala na kesh se da ful zment da ti dajo popusta tko da…
uglavnem kaj ti jst svetujem…
AMD Athlona XP 2700…..v primerjavi s pentiumom je glede na ceno veliko bolj sprejemljiv (35.400sit)
disk uzam obvezno 120GB (7200rpm)…zdej pa a je to WD, Maxtor, IBM ni neke velke razlike pac uzames cenejsga… (30.000sit)
vsaj 512MB PC3200 DDR TwinMOS jst bi uzel kr 1GB no vse odvisno kaj bos pocela z racunalnikom (25.080sit)
Plato bi jst na tvojem mestu uzel EPOX 8RDA3+ nForce2 Ultra400 +SB+LAN+FW+SATA (30.000sit)
Graficno bi jst uzel GeForce FX5900 cena je bila 92.000sit pa je padla na 75.000sit samo nisem sigurn ce jih se imajo…je pa definitivno za moje pojme to najbol kar lahko dobis za tak denar
ohisje bos pac uzela eno k je teb usec, glej pa da ima napajalni VSAJ 350W!! …to ti je cirka 15.000sit
tukaj dodaj se 10 tisocakov za misko pa tipkovnico in si priblizno na 220.000sit
ce hoces imeti se dobr zvok priporocam zvocnike LOGITECH Z640 5.1, 51W (24.000) sit…
in racunalnik bi bil SUPER…
vsekakor pa ce se bos le odlocila za nakup obvezno ga sestavljaj sama po komponentah saj bos tako prihranila dosti denarcev kot ce bi sla kupovat za sestavljen rac…
upam da sm kej pomagu!
LP!
Jst bi na tvojem mestu kupu Athlona Barton BOX, Radeona… IBMovi diski so v q****, Maxtor je edini izdelovalec diskov, ki ni imel nobene slabe serije. IBM sploh ne dela več diskov, ampak je te pravice prodal (Hitachiju, al ne vem točno kateri firmi). Za monitor ne vem, ti pa povem, da imam že drugo iiyamo (prva (17″) mi je dolgo časa služila, in sedaj služi moji sestri… stara je že 9 let), zdej mam pa 19ko, pa mi tudi dobro služi… edino kar je, je to da majo servis čez Acord-92 (ki so za moje pojme čist v *izdi firma). Pa Philipsi so tut zakon monitorji.
Hvala T-Laibach in Pero. Moram povedat, da sem bila v Celovcu in v Media market našla sestavljenga za 1149 eu: P4, 3060MHz, 160GB, 512 MB DDR Ram, Grafična FX 5600 SE 128 TV, DVD, DVD+R+RW, floppy, CD-RW, zvočna na matični, + programi.
Kaj mislite?
————————————————————————————————
Glej, dej probi nekje sestavt isto konfiguracijo sam namest pentiuma povrasi za Athlona Bartona istih zmogljivosti (hitrost)…preprican sem da bi samo pri tej zamenjavi prisparala 30.000 sit.
Kako bi rekel…mnogo ljudi se raje odloca za nakup Pentium procesorja ker se im pac zdi bolj znan in mislijo da je resnicno veliko boljsi od Athlona…
Med Pentiumom in Athlonom ne smes primerjat cifro ki kaze megaherce kajti to sta dva razlicna pojma med temi procesorji…
testi kazejo veliko boljse rezultate athlonov kot pentiumov. Res pa je da je odlocitev tvoja!
ajde LP!
To kar ti nudijo v celovcu ni slaba konfiguracija vendar za ta denar najdes pr nas u ibr hujsi racunalnik!
Hm… Ja obstaja veliko pristasev Intlov in veliko pristasev AMDjev, tako da je cisto tvoja odlocitev kaj bos kupila. Povem ti lahko iz mojega vidika. Ne razumem zakaj ljudje kupujejo Pentiume, ki so ocitno drazji od AMDjev a kljub temu niso zmogljivejsi. Po pravici povedano so Pentiumi pocasnejsi na vecini programov. Ne vem kaj te zanima pri maticni plosci. Asusove in MSIjeve se mi zdijo kar v redu.
Ce mislis kupiti RAM DDR 400, potem kupi plosco ki to podpira. 🙂
LP
Forum je zaprt za komentiranje.