pomoč pri iskanju starega recepta
Pozdravljene!
Rabila bi pomoč pri iskanju starega recepta za piškote. O njem mi zadnje čase zelo pogosto pravi moja babica. Baje jih je delala več kot 30 let nazaj, nato pa je pri selitvi izgubila recept kar še danes obžaluje. Pravi pa, da so bili to najboljši piškoti kr jih je kdaj jedla in bi jih še kdaj, vendar ji ne morem pomagati, ker tega recepta v današnjih kuharicah še nisem zasledila, zato bi vas prosila, če ga ima katera podedovanega, da ga deli z mano:)))
O receptu ne vem dosti, vem samo to, da si zamesil testo, ki je nato hajalo v vodi. Izgledalo je tako, da si ga dal v cunjo, ki si jo obesil na kuhalnice, potem pa si to cunjo namočil v vodo. Tako je testo hajalo čez noč namočeno v vodi, drugi dan pa si ga razvaljal in naredil žepke polnjene z orehovim nadevom. To je žal vse kar se spomni:(((((
Že vnaprej hvala za morebitno pomoč,
Petra
Moja babica jih je enkrat delala z govejim salom (mislim, da jim je rekla “salminjaki” ali nekaj takega) – recept je bil iz njene stare kuharske knjige. Bila sem zelo skepticna, ko jih je delala (se posebno ob pripravi sestavin, ko sem videla tisti ogromen kos “speha”), rezultat pa je bil tudi presenetljiv – zelo so bili dobri!
Mislim, da je salo mascoba, ki obdaja trebusno votlino prasicka od znotraj, drzi se ledvene misice in obdaja ledvice kot nekaksna loza; za razliko od navadne slanine s hrbta ali reber nima nobenih misicnih vlaken in je zelo krhke strukture. Mogoce bi se dalo zanjo domenit s kakim mesarjem.
lp, proxima
Te pa poznam tudi jaz. Moja mama jih je včasih delala, a vedno premalo, saj je postopek dolgotrajen, piškoti pa tako dobri, da takoj izginejo.
Naš recept je zelo preprost:
1 kg moke, 1/2 kg svinjske masti. 2dcl mleka, kocka kvasa in žlica sladkorja.
Iz tega zamesiš testo in ga ovitega v cunji namočiš v vedro hladne vode. Ko priplava na vrh, je dovolj vzhajano.
To vzhajanje v vodi pa sem jaz izpustila in jih zdaj veliko pogosteje delam. Dobri so pa ravno tako. Jaz jih filam z marmelado in posujem s sladkorjem v prahu.
Kot je že “Terlikar” napisala tudi jaz mislim da so to Ubožni žepki in
kar se tiče Alene in sala – mislim da Mariposa ni mislila na ta recept,
salo se pa da kupiti skoraj pri vseh mesarjih jaz sem zadnjič kupila 3-4 kg pri dobrem sosedu – Mercatorju. Salo mora biti res sveže, potem je pecivo tudi dobro. To pecivo se imenuje (v Slavoniji) – salenjaci.
Upam da sem pomagala!
LP
Forum je zaprt za komentiranje.