pomoč pri anketi
Pozdravljene!
Vem, da forum ni prvotno temu namenjen, ampak ker vem, da ste fajn bralci in bralke, vas upam prositi za eno uslugo, in sicer za pomoč pri anketi, ki je del podpoglavja v moji diplomski. Zanimata pa me odgovora na:
Ali pri pisanju na spletnih forumih in klepetalnicah uporabljate knjižni jezik in pazite na njegovo normo oz. pravila? Obkrožite.
a) Vedno.
b) Pogosto.
c) Redko.
č) Nikoli.
Ste pozorni na pravilnost oz. nepravilnosti z ozirom na normo pri drugih uporabnikih?
a) Vedno.
b) Pogosto.
c) Redko.
d) Nikoli.
Če ste obakrat odgovorili z B ali s C, na kratko razložite, kdaj ste pozorni na normo? ___________________________________________________________________________
Poleg tega vas prosim, če lahko dopišete vašo starost, spol in stopnjo izobrazbe.
Najlepša hvala!
Po mojem izsledki take ankete niso najboljši, saj se – preverjeno – najbolj obnesejo anonimne ankete. Pametneje bi bilo anketo objaviti na kaki spletni strani in rešitve kapljajo v tvoj mejl. To je mogoče storiti že brezplačno, je pa zelo simpl, ker so na voljo že povsem kompletni spletni obrazci in ni treba biti sam svoj mojster, da imaš spletno anketo. 🙂 Priporočam tole stran: http://www.wufoo.com. za tako anketo, kot je tale, je brezplačno.
Še moja odgovora: c (v glavnem samo na jezikovnih forumih) in d.
35, Ž, VII.
Običajni spletni forumi niso mesto za uporabo knjižnega jezika. Poleg tega večina uporabnikov ne zna uporabljati knjižnega jezika niti njegove norme. Kar je povsem prav. Spletni forumi in še posebno klepetalnice so namenjeni pogovorom, torej prevladujejo elementi pogovornega jezika.
Eno je pisati brez zatipkov (to ni upoštevanje knjižne norme, drugo pa je znati uporabljati prave osebne zaimke (dopišete svojo starost :)). Prav zato se mi zdi nesmiselno težiti ljudem in “lektorirati” njihove objave. Knjižni jezik ima svoj namen in svoje mesto, kar pa pogovori med zelo različnimi ljudmi zagotovo niso.