pomoč – OS
Če že hočeš imet 2, potem kar naredi eno 60, drugo pa kolkor ti bo ostalo, saj ti itak ponudi max možno, saj verjetno ni tako natanko, da bi morale biti obe identično velike. Tisti preostali del je del, katerega ne moreš uporabiti in bo ostal neuporabljen, cdja pa tu ne vidiš, ker se ne šteje pod particije.
Glede kapacitete diskov pa mislim, da smo tule že pisali.
120 GB disk nima kapacitete 120 GB ampak 120 giga bytov kar je 120000000000 bytov. 1 KB=1024 bytov, 1 MB = 1024 KB, 1 GB = 1024 MB –> 1GB = 1024*1024*1024 bytov = 1073741824 Bytov.
Tako ima disk označen z 120 GB dejansko le 111,75 GB ali tam pri particijah kjer vpisuješ velikost v KB, 117187500 KB
FOXCONN Cardreader 7 in 1
(to je interna enota – vgrajena v računalo)
ja to bo to, zaradi česar imaš trdi disk instaliran da kaže na črko H in ne na
C, kot je temu običaj med civiliziranimi ljudmi 🙂
to pa zato, ker so ti v trgovini vse skupaj malce “šlampasto” sestavili, sicer
imaš na izbiro:
– da neseš škatlo nazaj in naj ti uredijo sistem, tako kot naj bi bilo
– sama odpreš in odklopiš kabel (in gre garancija)
– pustiš vse skupaj, tako kot je – saj načeloma ni nič narobe, greš na balkon
in se zadereš (“******** vam nesposobno)
torej cardreader ti pač požre črke, cd-rom seveda tudi in to je to.
Načeloma se ne sekiraj – kar cd-od windows xp v enoto in lepo instaliraj
vse skupaj pa bo.
Če želiš imeti več particij, si pač tam, ko te sistem sprašuje za particije
ročno vpiši koliko veliko želiš imeti (particijo seveda 🙂
načeloma naj ne bi imela nobenih problemov.
Pravilna instalacija je takšna:
– instaliraš Windows XP
– instaliraš SP1
– vključiš požarni zid od Windows XP
– instaliraš protivirusno zaščito (ter osvežiš z novimi podpisi)
– instaliraš vse popravke od OS-a, vključno z SP-ji
– instaliraš urejen požarni zid
– izključiš požarni zid od Windows-ov (čeprav je ta v SP2 čisto v redu)
toliko čisto na kratko,
lp
No … sam … če sem jst spremenila črke pogonov od tistih Cardreaderjev … ob brisanju obstoječe particije in kreiranju novih dveh … načeloma … bi moglo delovat … Kaj praviš? Glih nazaj jim ne bi nesla, ker sem zadevo kupila preko neta v Merkurju … pa se mi res ne da ukvarjat z njimi.
Glede tiste inštalacije in vseh tistih SP-jev etc. … … zakaj pa morem stalno vklapljat in izklapljat požarni zid? A to zato, da ne dobim nesnage gor še preden se sploh lotim surfat? :))))
No … sam … če sem jst spremenila črke pogonov od tistih Cardreaderjev … ob brisanju obstoječe particije in kreiranju novih dveh … načeloma … bi moglo delovat … Kaj praviš? Glih nazaj jim ne bi nesla, ker sem zadevo kupila preko neta v Merkurju … pa se mi res ne da ukvarjat z njimi.
Črke si spremenila šele potem ko so bili Windows-i instalirani – prej jih
nisi mogla (znala).
Veš kaj bi jaz naredil še mogoče – v Bios-u izključil USB naprave – instaliral
Windows-e, pa potem USB naprave omogočil čisto na koncu.
Glede tiste inštalacije in vseh tistih SP-jev etc. … … zakaj pa morem stalno vklapljat in izklapljat požarni zid? A to zato, da ne dobim nesnage gor še preden se sploh lotim surfat? :))))
saj to narediš samo 1x:
1. preden se povežeš na net – VKLJUČIŠ požarni zid
2. ko instaliraš NOV požarni zid
3. ko imaš točko 2. izpolnjeno – potem tega v windows izključiš
Jah … zdej si pa potegnu ven še eno varjanto, ko gledam ko tele v nova vrata … izključit USB naprave v BIOS-u … hja … Če mi poveš kako ni blema … drugače pa … :)) … bom pustila kar tako. :))
Sicer pa … včeraj sem naredila tako … zamenjala sem črke pogona od Cardreaderja in potem sem še enkrat zagnala inštalacijo Windowsov. Pač naredila tisto “fresh” kopijo (na H:) … ampak črke pogona je pa le pustilo spremenjene. Se pravi, zgleda, da je sedaj črka C: vseglih prosta … No … sej zdej sicer lahko razglabljam kar čem … bom videla pole doma, ko bom zadevo ponovno inštalirala (upam, da tokrat tako kot je treba) :)))
Glede firewall-a pa v bistvu sem samo hotla vprašat zakaj ga vklopit tam vmes, če ga na koncu tako ali tako sklopiš. A je to nuja ali samo opcija? Antivirusni program imam tako ali tako na CD-ju, tako da ga bom inštalirala še preden se bom povezala na net.
Mah USB naprave pusti tako kot, je in boš imela tisto nesrečo od črke H
Glede firewall-a pa v bistvu sem samo hotla vprašat zakaj ga vklopit tam vmes, če ga na koncu tako ali tako sklopiš. A je to nuja ali samo opcija? Antivirusni program imam tako ali tako na CD-ju, tako da ga bom inštalirala še preden se bom povezala na net.
preden se povežeš na NET – OBVEZNO vključi požarni ZID, brez
tega se sploh ne priklapljaj na net, ker bo cela “štala” živali potem ..
lp
Na … še eno razočaranje. :(( Včeraj sprobam vse kot ste mi napisali in kaj ugotovim … da sem v bistvu že skoz delala tako kot bi mogla .. sam zgleda, da je ta “šolska” verzija Windowsov mal okrnjena … Enostavno mi ne dovoli, da bi zbrisala obstoječo particijo in kreirala novo oz. novi dve. Nema ništa! Niti nima tistega koraka za potrditev licence. Bah! Imam še en drugi CD (Windows XP pro 2002) … sam sem jaz pametnjakovič zapravila kodo … … :((((((
Zdej mi ne preostane drugega, kot da nekje zvoham ven še ta tretji CD … in da končno naredim zadevo tako kot je treba.
Ma ja … sej ne vem al je res, da je zadeva omejena al ne … :))) Sklepam tako … :)))
V bistvu je tako … ponudi mi možnost brisanja particije in seveda tudi kreiranje nove … Človek si že misli: “Juhuhu … pa sem tam!” in pol ti jo “spusti” in ko pritisneš tisti slavni D napiše, da particije ni mogoče brisati, ker da vsebuje neke datoteke, ki so nujno potrebne pri inštalaciji (bah … … čak … a ni inštalacija iz CD-ja?).
Ne vem … … res ne vem … Mogoče je kaki haklc že takoj na začetku? Tam ko v bistvu zaženeš CD in si še v Windowsih in imaš neke nastavitve in ne vem kaj. Mogoče moram še tam kaj spremenit?
1. in 4. je difinitivno res. Kot sem že povedala, to je bilo prvič, da sem inštalirala Windows-e. (ja … vem … bi se mogla prej oglasit tle gor pa všrašat za kaka navodila … ne pa da se lotim zadeve tako … Sam vsi so mi rekli, da zadevo daš samo Naprej-naprej-naprej … pol so me pa nahecali tisti Cardreaderji). Glede XP-jev dvomim, da je leva verzija, ker je verzija za šolstvo in to kupljena pri znanemu slovenskemu ponudniku teh zadev. Glede kište pa … od PCPlus-a je … Kaj ma not sem napisala … kako je sestavljena pa … bah … ne bi vedla. :)))
Sam zdej še vedno rabim rešitev za nastali problem. Verjetno je res edina varjanta, da formatiram z tistim … kaj je že … fdiskom …
fdisk na žalost tudi ni ravno neka najbolj enostavna zadeva.
Ko boš enkrat not (zbutaš z diskete, za to moraš v biosu nastaviti namesto CD roma na floppy) bo najbolj enostavno da samo brišeš particije take in drugačne, dos, podaljšane primarne žblj, žnj in se potem ponovno lotiš vsega skupaj s CDja.
Samo predlog.
je tole lušn, ne?
Ps, ne bom se več oglašal, pa ne zato, ker vas ne maram ampak grem na dopust.
Po konfiguraciji sodeč se mi je dozdevalo da je mlinček PC Plus, kjer so včasih res pravi mojstri in namečejo noter vse živo. Kaj pa če bi v ponedeljek povprašala za nasvet še serviserja v Acordu?
Novo nameščanje oken z brisanjem particij in kreiranjem novih bi po moje moralo gladko teči brez zapletov, vsaj tedaj če je s hardverom vse v redu.
Ampak, na Acordu so mojstri, ni kaj: če je v embalaži npr. pomotoma napačen cd z gonilniki od mame plate, pravijo, saj vse gonilnike lahko dobite na netu.
Že že, to drži, samo kako naj neuki uporabnik pride na net brez gonilnikov za mrežno kartico. Malo morgen 🙂
Želim ti, da čimprej ustrezno rešiš problem. Ali pa v trgovini mirno zahtevaj nov mlinček, saj najbrž še ni minilo 8 dni od tvojega nakupa.
Pa drugič morda naredi ovinek, stran od Pc plusovih škatel:) Zlasti če kupuješ zmogljivejšo mašinco. Kadar rabiš nekaj zasilnega, pa tudi PC Plusov za 69.000 ustreza. Dokler dela, dela.
Ja … točno tko … :))) Prov ena baba butasta sem. Sej sem tuhtala al nej vam napišem kaj sem delala narobe … :))) … ker to jo sam za se za glavo primt.
No … ta slavna začetnica je delala (in to ene 3x zapored) vedno eno in isto napako. No … sej veste ne vsi, da tam prov na začetku je treba udart eno katerikoli tipko, da zažene zadevo iz CD-ja (se pravi Setup) … No … ta pametnjakovička od začetnica je seveda tam pustila da je zadevo štartalo ono samo in seveda zadeva ni delala tako kot bi mogla …
Jah … … ajej … ajej … Zdej pa grem kar v ilegalo pa žakelj na glavo, da me slučajno kdo ne spozna. :)))))))))))))))))))))))))))
Hvala vam še enkrat za pomoč. Sedaj imam zadevo naštimano tako kot je treba. C: in D: lokalni disk … E: DVD enota … in potem ostale štiri so tisti božji Cardreaderji. :))) Bom vedela za drugič. ;))
Pozdrav in še enkrat najlepša hvala … krasni ste.
Forum je zaprt za komentiranje.