Najdi forum

pomoč – OS

Ojla! Rabim vašo pomoč, ker zgleda, da sem neki zašuštrala. Kupila sem ta računalnik:

Osebni računalnik, Sempron 3100+, Procesor AMD Sempron 3100+, pomnilnik 512 MB DDR, čitalec spominskih kartic, trdi disk 120 GB 7200 ATA 100, DVD+-RW 16x Dual Layer, grafični pospeševalec ATI Radeon 9600 SE 128 MB DVI TV-out, integrirana zvočna kartica 5.1, integrirana mrežna kartica 10/100, modem 56k V.90, ohišje Midi Tower, tipkovnica PS/2, miška Scroll PS/2, zvočniki.,

In to brez Operacijskega sistema, ki sem ga pač dobila drugje. Nikoli prej še nisem montirala OS na računalnik in sem se še mal lovila. Ko sem zagnala računalnik je pač pisalo “Boot from CD” in ko sem ustavila not CD z Windows XP je pač normalno zalaufalo inštalacijo. Sledila sem pač navodilom in inštalirala zadevo tako kot mi je priporočal sam OS. Prva napaka, ki sem jo storila … za lokalni disk mi je dalo pogon H: namesto C:. Sicer to me še ne moti toliko .. pač … samo navadit se moreš. Drugi problem pa je bolj tečen … namreč … na začetku, ko mi še zaganja Windowse mi še vedno piše “Boot from CD” … počaka nekaj trenutkov in potem zažene Windows-e. No … saj niti to ni toliko moteče … samo … Računalnik mi šteka! Ne dela, tako kot bi moral. Sploh če dam CD ali pa DVD … nekaj časa se še neki matra brat (ampak dejansko prepočasi) in potem računalnik kar zmrzne … Zraven računalnika sem dobila tudi neke driverje. Inštalirala sem vse … sam večinoma so to kaki programi, ki mi niti ne pridejo toliko v poštev.

A se komu sanja kaj je narobe? In sploh … kako zadevo popravit? A mi preostane samo še enkrat naložit sistem? In če ja … dejte mi prosim napisat kaj moram naredit, da bo zadeva delala tako kot more. :(((

Malce hecne stvari so se ti zgodile. Kot bi imela že kaj prej nameščeno na disku, ali pa sta celo disk in cd pogon narobe vstavljena v PC – kar je sicer malo verjetno, ne pa nemogoče.
Torej H lahko spraviš na C tako, da z desno klikneš na “Moj računalnik” in izbereš “Upravljaj…” nato pa poiščeš upravljanje diskov. Tam se boš gotovo znašla. Ampak vedeti bi bilo dobro zakaj se je to zgodilo?
Če lahko, bi bilo seveda najbolje še enkrat začeti z inštalacijo. Malce bolj počasi in previdno pojdi skozi na začetku, ko ti kaže kje in kako imaš prostor na disku in kakšen je ta prostor: so narejene particije (mogoče celo C, D E F in G???)?
ve particiji je čisto v redu imeti, če je pa ena sama pa tudi v redu (particija je kos diska, ki se obnaša kot samostojni disk).
Lahko torej pobrišeš particije in dobiš en sam velik “surovi” disk, ki mu najprej dodeliš particijo (sledi navodilom, običajno ti da na izbiro različne tipke), nato pa ga še sformatiraš na NTFS (kar QUICK) (tudi tu sledi navodilom) in na koncu ti da na voljo kam bi rad namestil WINDOWS: običajno C:.
Če ni potem zna biti res nekaj narobe z načinom, kako sta disk in CD pogon zvezana.

aja, bootanje si izbereš v biosu: takoj ko prižgeš PC pritisni tipko DELete da vstopiš v bios in poiščeš nekaj takega kot “first boot device” in jo (devico:)) nastaviš na HDD-0
Samo to potem, ko bo inštalacija mimo!!

LP, Wega

No … naj še to dodam, da bo mal bolj jasno, da je v računalniku vgrajen čitalec spominskih kartic in če se ne motim je le ta prevzel črko C: … potem so še USB-ji, ki imajo … D: in ne vem katere še … V glavnem … te črke so čist zmešane. :))) Lokalni disk je pač H:, DVD je … se mi zdi, da E: in podobno … :))) Verjetno je res kaj s tem čitalcem kartic, a ne? Da ga je pač mal zmešalo.

Če želim naložit zadevo še enkrat gor, a moram še prej kaj pobrisat ali ono piše kar lepo čez? In še to … če želim narediti dve particiji kaj moram naredit. Si še kake finte vmes ali ono naredi vse samo tako kot more. Prej na starem sem imela dve in v bistvu ni bilo tako slabo.

Kaj pa to počasno delovanje DVD-ja? Kaj bi bilo lahko krivec za to?

v tistem delu, kjer sem napisal:

“…Lahko torej pobrišeš particije in dobiš en sam velik “surovi” disk, ki mu najprej dodeliš particijo (sledi navodilom, običajno ti da na izbiro različne tipke), nato pa ga še sformatiraš na NTFS (kar QUICK) (tudi tu sledi navodilom) in na koncu ti da na voljo kam bi rad namestil WINDOWS…”

narediš tako, da – ko te vpraša ali želiš ves prostor ali po želji – daš po želji in vpišeš približno polovico velikosti. Potem ti pokaže, da imaš eno particijo in dodatno prostor za še eno particijo. Označiš tisto in ji dodeliš particijo (ves prostor). Obe particiji je potrebno sformatirati.

Če boš šla ponovno inštalirati ti ni treba brisati ta starih podatkov, ker med formatiranjem vse pobriše.

Če bo privzeti imenik za inštalacijo na začetku c:\Windows potem naj ti bi namestilo na C. Če pa res ta čitalec kartic dela štalo, ga priklopi klasneje.

Potem pa se lotimo še DVD.

LP, Wega

Zaenkrat hvala … Nadaljujemo jutri … :)))

Torej … končno mi je le uspelo naložiti ponovno sistem … a rešila nisem popolnoma nič. :((( Se pravi … ko sem prišla do tistega dela inštalacije, kjer izbiraš particije sem imela na seznamu 4 diske (pač 4-je čitalci spominskih kartic), disk H: (Ja … spet mi je prevzelo črko H) in še en neparticiran del velikosti 8 MB … in ni mi pustilo narediti popolnima nič. :((( Ne zbrisat … ne ustvariti nove particije … nič … Pa še na začetku sem obkljukala tisto varjanto, da bi rada tekom inštalacije spremenila črko pogona in particije (ali kako je že tista varjanta). Enostavno najprej sem imela tiste 4 diske (čitalce) na diskih c:, d:, e: in f: … potem sem sicer te črke preimenovala v p:, q:, r:, s: … in ko sem še enkrat šla skozi inštalacijo … mi je vseglih ponudilo črko H: … Edina varjanta mislim, da bi bila, da sformatiram komlet disk … odklopim tiste čitalce … naložim sistem in potem spet priklopim … … pa se mi enostavno ne da … Sem se sprijaznila, da imam pač H: disk in samo eno particijo … :)))

Zanimivo pa je to, da mi je potem, ko sem dvakrat šla skozi inštalacijo, da mi je ohranilo v računalniku vse programe in vse datoteke, ki sem jih imela na H: disku … Zbrisalo je samo tisto, kar sem imela pod Moje slike, Moja glasba in podobne …

In še nekaj … Potem sem si inštalirala gor antivirusni (prej sem mela Nortona sedaj sem pa dala AntiVir) in Adaware (ki sem ga imela tudi prej) in mi je dobila en kup trojancev in spyware-ov … in mislim, da še nisem vsega prečistla … Ne vem, no … Čist sveže inštaliram sistem gor … pa polno nesnage … :(((

Sam DVD pa zdej dela bolj hitro … Nič ne štopa.

Meni ni nič več jasno … Ma nej bo kar tko kot je … Sam še teh spyware-ov se rešim, pa naložim še Nod32 gor in pol naredim črto.

Načeloma ni glih pametno čez inštalirat, pa ne zato ker bi bilo kaj narobe, ampak zmeri se kaj pomeša.
Če nisi še ničesar inštalirala in naložila, potem je vendarle dobro “spucati” disk z formatiranjem. In nato inštalirati.
To, da je bilo gor cel kup nesnage je hudo čudno.
Vseeno: če se ti ne da nič drugega še vedno lahko spremeniš črke pogona z denim klikom na moj računalnik, izberi “upravljaj” pa poišči upravitelja diska in z desno klikni na plavo črto, pa bo.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Kako pa sformatiram disk? Pri inštalaciji, ko pridem tja kjer so pač particije in to mi ne dovoli praktično nič (mimogrede … imam neko verzijo WIN XP-jev za šole) … ne zbrisat … ne ustvarit novo … Ništa. :((( Najraje bi vse skup sformatirala pa jovo na novo … pa ne znam. :(((

Glede tiste spremembe črke preko Upravljalca diskov mi tudi ne dovoli. A bi se mogoče mogla prjavt ku administrator?

ej, malce ustavi konje. Ti imaš očitno narobe instalirano strojno opremo.
Poglejva kaj imaš:

trdi disk, ki ti vedno kaže na H:

cd-rom enoto, ki ti kaže na ???
čitalec kartic, ki ti kaže na: ???

najbrž imaš sata disk

daj še enkrat iz računa dol prepiši katero opremo imaš – če se da točno, namreč tisti semprom je samo procesor in ne plošča, disk je pa najbrž sata ??

ko instaliraš sistem na npr. črko H NE moreš spremeniti le tega na črko C:
namreč sistem si je zabeležil kako se je instaliral in KAM se je instaliral.

SKratka ravno toliko si napisala, da se je Dr.Mr.Fr Wega malce zmedel in tavata v temi.

Ponovi domačo nalogo!

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

:))) No … pa pojdimo znova … lepo od začetka …

CD-ROM enota je kazala na G: vendar sem jo spremenila na D:

čitalec kartic je primarno kazal na c:, d:, e: in f: in sem spremenila naknadno v i:, j:, k:, in l:

Iz računa ti trenutno ne morem prepisat, ker sem v službi – račun pa doma … sem pa skor zihr, da je sata disk …

Se ti kaj sanja kaj je narobe? Poleg tega, zgleda da imam polno kišto virusov in spy-jev … tako da bi res rada vso zadevo formatirala … sam … :))) … ne vem kako … :)))))))))

Ko boš doma, boš lepo napisala (prepisala) katero osnovno ploščo imaš doma,
kateri čitalec in ostalo, pa bo.

Lep dan!

Zgoraj sem ti že opisal kako, namreč kar med inštalacijo. Particije najprej pobriši, potem jih na novo nastavi in sformatiraj. Načeloma gre vse step by step, ko butaš s CDja.
Možno je sicer da moraš – še čisto na začetku inštalacije, ko je ekran cel plav, spodaj pa se v sivi vrtici vrstijo opozorila – pritisniti kakšen “R” ali kaj podobnega, da prideš v repair ali recovery način.
Po formatiranju pa – srečno.

Če pa res še ne bo šlo, bo pa moral naš klemenxx prinesti najmanj petrolejko, saj me koleno od brcanja v temo res že malce pri meniskusu daje.

LP, Wega

Med inst. XP natančno beri navodila, jaz sem tudi mislil da nekaj ne gre, potem sem pa ugotovil, da moram enkrat med inst. kl. “esc” kar se mi je zdelo nenavadno, je pa delovalo.

Imaš čitalec kartic vgrajen v pc? običajno se jih vtakne v USB priključek. Če ga imaš v USB ga med ins. xp odstrani.

Jaz namirno nisem naložil XP na particijo C, ker se razna navlaka privzeto naloži na C, ne vem če sem pametno naredil samo težav zaradi tega nimam.

Wega, kje imaš svoje strani, če ti še delajo?

Ah, je že tu…
Namesto da bi popoldne v kamnu čemel in deseto steklenico praznil nama bo svetil :))

:))) Zmenjeno .. :)))

A ha … to je takrat ko te vpraša če greš v Recovery ali če želiš inštalirat “svežo” varjanto Windowsov? Sej sem tuhtala kaj nej tam naredim … pa se mi je zdelo najbulj da naložim “sveže” :))

:))))) Pazi na koleno, da ne boš hrustanc zrabu … ;))) :)))

No … sej to je verjetno tista varjanta, ki pravi Wega … da prideš v Recovery mode …

Ehjej … bom še diplomirala iz tega. :))))

In potem ne boš več mala začetnica ampak velika začetnica :))

LP, Wega

ji bomo dali titulo Profi Madam 🙂

:)))))) He he … se skori splača zgubit živce ob tej mašini … ;)) … če potem dobim tako laskavo titulo … :)))

Se, se…. kar verjemi! :)))))) Pa ne zaradi titule, ampak zato, ker boš potem to tudi znala.

Eko, da se še jest umešam 🙂
Kot je rekel že Matjaž, tisti Esc je pomemben.

Celoten postomek namestitve xp na sistem, kjer je že nameščen xp, pa da želiš vso zadevo povozit in namestit na novo gre tkolele :

1. Vstaviš cd in mashinko obuješ iz cdja
2. Louda neke filetke…bla bla
3. Ko te prvič vpraša kaj želiš si izbereš To setup XP now, press ENTER, se pravi pritisneš Enter
4. Nato pritisneš F8 za potrditev licence.
5. Zdej pride na vrsto tisti ESC, izbereš si To continue installing a fresh copy of windows without repairing press ESC
6. Nato dobiš spisek particij na katero želiš namestiti XP. Postaviš se na tvojo particijo in pritisneš D (To delete selected partition, press D)
7. Nato pritisneš C, da ti naredi novo particijo
8. Vpišeš velikost particije in pritisneš Enter
9. Izbereš tvojo novo particijo in še enkrat pritisneš Enter.
10. Formatiraš particijo, verjetno z NTFS, naprej pa potem itak že daš
11. Daš za tiste pire v kamnu.

Matjaž2, crko mi maršal, sem ga popravil in hkrati pojačal konfiguracijo in prostor, ker je z umetniškim kotičkom zaradi slik šlo veliko prostora.

in http://stara.gajba.net sicer sedaj delujeta poskusno, ker pa grem za 14 dni na dopust bosta redno zaživeli v ponedeljek 29.8.05

Huh … hmmm … hvala ti za tako podroben opis. Sam še eno vprašanje glede tistih particij. Se pravi .. če imam disk velik 120GB … recimo da hočem naredit dve particiji po 60GB … a pol v bistvu dvakrat pritisnem C in vpišem po 60GB? Ali je kaj manj … ker se mi zdi, da mi sedaj piše, da imam ene 117 (in še neki) GB veliko particijo H: … in pol je še ena velika 8MB (sklepam, da je to CD ROM).

Evo … tle so tisti podatki, po katerih si prej spraševal …

MBD FOX. amdK8S760MG-6LRS S754 L,V, 5.1S, U, SATA
CPU AMD Sempron 3100+ Tray Socket A 754pins
HLADILNIK FOXCONN NBT-CMAK82BX-C AMD K8
RAM APACER DDR 184pin/512MB PC3200 32X8
HDD MAXTOR 120 GB 7200 ATA133
FDD ALPS 3.5” 1.44 MB BLACK
FOXCONN Cardreader 7 in 1 CR-03 black
DVD/RW NEC ND-3520A bulk white
VGA R9600SE 128M DDR AGP TVO/DVI-I bulk 11028-00
MODEM V.92 PCI DRAGON SF
KIT OH.9962, 350EP, KBD7101, MOU133

A bo v redu?