pomoc da ali ne?
Ne prcakujem kritik ker vem da sem totalno zabluzila zato vas prosim ce mi lahko kdo posteno svetuje.
Moj problem je sledeci.Stara sem 22 let in po dolgi pavzi sem se koncno spravila da se vrnem v solo.Srednjo ce sem natancna.(zaradi problemov sem jo zapustila)Zdaj pa me zanima keke moznosti so mi dane, ce jih sploh imam?Financno mislim.Do sedaj sem delala vendar sem zakljucila ker sem si rekla da tako ne gre vec.Denar sem dajala starsem ker pac rabijo pomoc.Oce je v pokoju mama dobija minimalno placo.Kam naj se prvo obrnem in ali ima kdo podoben primer?Popoldanska sola stane in kot izredna dijakinja ne morem delati ker mi zakon to ne dopusca.Vem pa tudi to da mi zavod ne bo placeval sole ker moras imeti narejenih vsaj polovico izpitov.
Ali lahko dobim kako podporo???
lp in hvala
Vseeno hvala ker si prebrala post tudi ce ne znas pomagati.Glede dela je pa tko da ce si izredni dijak enostavno ne mores vec delati preko studena(da ne bo pomote studenti lahko delajo le dijakom so to moznost preprecili!!) lahko se samo redno zaposlis kar je pa tudi tezko ce bom hodila popoldne v solo ker so dandanasnje sluzbe tako raztresene z urniki in termini dela da je tezko dobiti delo samo za zjutraj.
Ne bi rada hodila v redno solo ze zaradi mojih let(sedeti v razredu s 15letniki se pomojem ne bi najbolje obneslo-mislim z njihove strani) po drugi strani pa je izredna sola mogoce trikrat do stirikrat na teden po stiri ure tako da mi ta nacin bolje odgovarja.Sola pa je po obrokih in po izpitih, zdaj odvisno kero zelis obiskovati cene pa se giblejo okoli 50.000 za vpis in potem se par takih obrokov in okoli 4.000 za izpit.
sour_cream tocno to imam v mislih narediti samo ne vem kako se bom zmenila da v bistvu ne iscem sluzbe(ker potem me morejo redno zaposliti) to pa verjetno ne bo slo, (kar ne bi blo slabo ce bi bla redno zaposlena da mi tece delavna doba in da delam solo samo se mi ne zdi da bom dobila take sluzbe).
Sicer pa to ni vazno kar bo pa bo zaenkrat zelim dobiti samo neko financno podporo.Tudi jst vem da zavod placuje solo samo pogoj pa je kot sem slisala da pa imas narejene vsaj pol sole.To se bom se pozanimala.
Zanima pa me se ali moram iti tudi kaj na socialo ali samo na zavod??
Hvala BitchY za to pa nism se vedla se bom pozanimala.Ali ima tudi katera izkusnje kam moram iti ko pridem na zavod?Parkrat sem ze bila z bivsim fantom pa me je tista gospa ko pri njej dobis listek tako zelo presenetila z njenim dretjem da vsi vse slisijo da me je kar strah iti k njej.Ali se moram javiti pri njej ali moram v kam drugam??
Hvala vsem za vase pozitivno mislenje in nasvete.Lepo je vedet da nekateri stojijo tudi na moji strani in ti zelijo pomagati in ti s tem dvignejo samozavest (pri teh letih me je namrec res sram hoditi okoli z osnovno solo,vem da sem si sama kriva).Po drugih forumih so me namrec “skenslali” takorekoc kaka zguba sem itd.Verjetno bi to komu dalo zagon da se vrne v solo in naredi nevem kaj, samo jst taka bojeca in tiha kot sem zelim samo neko podporo, in z vami sem to dobila.
Ja ok zadnji letnik samo jst pa moram s svojimi leti v prvi letnik Katya??!!!
No ali ima kdo izkusnje s socialno pomocjo ali je res da jo lahko prejemas samo eno leto??Ker ce zelim da mi solo placuje zavod nimam denarja za prezivetje ce pa grem po socialo pa mi jo prekinejo po enem letu kako bom placevala naslednje leto solo??Oboje pa ne morem imeti(vsaj tako mislim)
KAJ NAJ??
Tiha, jaz sem tudi delala srednjo šolo izredno od drugega letnika naprej. Končala sem jo dve leti nazaj, letos sem se pa vpisala še izredno na VI. stopnjo in vse bom naredila da bom potem šla delati še VII. stopnjo.
Kako je zdaj z delom preko študenca če si še dijak ne vem, ampak ko sem jaz delala še srednjo šolo (predlani), ni bilo problema. Ali so zdaj kakšne nove zakone uvedli?
Kar se pa tiče redne zaposlitve. Že v izredni srednji šoli in tudi sedaj na višješolsem študiju sem imela in imam večino sošlocev in sošlok, ki so imeli redno zaposlitev, nekateri pa so poleg vsega imeli še družino z majhnimi otroki (tudi nosečnico smo imeli v razredu). Jaz sem vedno delala preko študenca, ker mi na srečo še ni treba iskati redne zaposlitve. Tako da če rabiš denar, se očitno kar da dobiti redno zaposlitev, tudi če zraven še študiraš.
Jaz ti svetujem, da greš na zavod za zaposlovanje in tam boš dobila svetovalko, ki ti bo svetovala kako bi vse to speljala. Morda ti lahko zavod najde delodajalca, ki te bo zaposlil za polovični delovni čas, ali pa celo za 8 urni delovnik, vendar bo vedel da izredno študiraš in boš lahko delala samo do 16 ure in potem šibaš direktno v šolo. Res pa obstaja program 5000, kjer ti zavod plača šolnino. To vse se pozanimaj pri svetovalki. Mislim da na zavodu dela svetovalka Natalija Povhe (če se prav spomnim), ki se ukvarja predvsem z mladimi, ki izredno študirajo. Naroči se pri njej, ona ti bo vedela več povedati kaj lahko narediš.
Predvsem pa ne obupaj in dokončaj šolanje, ker ti ne bo nikoli žal za vloženi trud. Veliko uspeha in vztrajnosti ti želim in vedi, da se vedno najde ustrezna pot do diplome v žepu, samo pozanimati se je treba.
P.S. Veliko koristnih informacij lahko dobiš tudi na CIPS, kjer ti pomagajo pri načrtovanju poklicne in izobraževalne poti. Nahaja se na Smoletovi 12 v Ljubljani, zadaj za zavodom za zaposlovanje. Tel.: 01/300 21 84 ali 01/172 97 00
Obstaja pa še ena možnost. Lahko greš na Državni izpitni center, kjer prirejajo maturo za tiste z nedokončano srednjo šolo. Prvo greš na poskusno maturo (mislim da je enkrat februarja) in če si tam uspešna greš lahko opravljati pravo maturo. Vendar, s to maturo se lahko vpišeš na faks (če si zbrala dovolj točk in če te sprejmejo), če faksa ne končaš se ti matura ne prizna in si še vedno brez srednje šole.
24. člen
(pravica do opravljanja mature)
Splošno maturo lahko opravlja kandidat po uspešno končanem četrtem letniku gimnazije ali po uspešno opravljenem maturitetnem tečaju.
Splošno maturo lahko opravlja tudi, kdor ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega odstavka, če je ali bo v letu, v katerem bo opravljal maturo, dopolnil najmanj 21 let.
PRAVICA DO OPRAVLJANJA SPLOŠNE MATURE ZA »21 LETNIKE«
Splošno maturo lahko opravlja tudi kdor ne izpolnjuje pogojev za opravljanje splošne mature, tj. uspešno končan četrti letnik gimnazije ali uspešno opravljen maturitetni tečaj, če je ali bo v letu, v katerem bo opravljal maturo, dopolnil najmanj 21 let (drugi odstavek 24. člena Zakona o maturi).
Kandidat, ki opravlja splošno maturo kot »21 letnik« se v skladu z drugim odstavkom 26. člena Zakona o maturi prijavi na Državni izpitni center. Na podlagi navedenega je Državni izpitni center pooblastil vse srednje šole, ki izvajajo gimnazijski program, da sprejmejo prijave teh kandidatov. Zato se kandidat, ki opravlja splošno maturo kot »21 letnik« prijavi na gimnaziji, in sicer pri tajniku šolske komisije za splošno maturo. Srednja šola je kandidatu dolžna zagotoviti opravljanje splošne mature.
To je kopirano iz Zakona o maturi. Vendar kot sem že rekla, s to maturo moraš narediti katerikoli faks, drugače se ti matura ne prizna kot narejena srednja šola.
Vsekakor se pozanimaj, če se boš odločila za to možnost, priporočam maturitetni tečaj. Ne obupaj, držim pesti in sporoči nam kako ti gre.
Lepo pozdravljena,
vse se da, samo če si dovolj želiš. To pa si, in si na dobri poti. Obstaja še ena možnost, katero pa najbrž že poznaš. Začetek je najtežji. Po ovinkih se ga da olajšati na način, da si prijavljen na zavodu, zraven pa delaš na napotnico od nekega študenta, katerega poznaš. Pa za prehrano ti lahko mogoče kdo priskrbi študentske bone, ješ pa na krajih, kjer ne pregledujejo študentskih izkaznic, ali pa jo imaš od koga drugega.
Ampak res upam, da država lahko pripomore v primerih, podobnemu tvojemu. Redno se pri 22 letih več ne da hoditi v srednjo šolo. Upam, da se boš znašla.
Vso srečo. T
Zaja,
no kolikor ti ves, da se ne da, ves samo ti. V tem koncu, kjer sem jaz doma, sem ze prej jedel, preden sem bil sploh student. Na ekonomiji imas indekse deset metrov stran (ca. 300 jih je), potem na Sumiju kadar gremo jesti s frendi, si vedno sposodijo kartico od enega, ki tam ze je… pa tudi se da marskikje zmeniti, ce mas rojstne dneve, da jim prineses 40 bonov, ali pa imas bone na racunu.. itn
Najlazje pa je, ce hodis jest na isti plac, saj po enem tednu se te ze navadijo (ce ne gres ravno v tistega fancy Joe Peniasa vedno, kjer moras po mojih izkusnjah pokazati studentsko preden sploh kaj narocis 🙂 pa noben ne vprasa vec za kartico… pa tisoc je teh variant, pa ce si dijak, si vzames eno mednarodno studentsko izkaznico (hmm, nisem siguren; ISIC ali pa kaj podobnega), pa se da vedno zmenit.
Pa saj nisi sploh poskusila. Verjetno si iz Lj. Tako, da mi s takimi, da ne bo drzalo, prosim nehaj. A mislis, da imam v prostem casu cas pisati po forumu izmisljene bedarije? Eni smo sli po tej poti, ce smo hoteli jesti. Ne bi razpravljal ali je to uredu ali ne, pac sem omenil kot moznost. Zdaj ze jem s svojo izkaznico…
Tiha, imaš srednje šole, kjer potekajo predavanja ob petkih in sobotah popoldne, če je problem samo dopoldanska služba.
Moja nečakinja se ravno tako izredno izobražuje in ko so ukinili delo preko študenta za izredne dijake, se je zmenila s sodelavko, ki je študentka, da ji na njeno napotnico nakažejo denar.
Kje pa sedaj delaš in kakšen delovni čas imaš? Daš celo plačo staršem?
Težko bo. Na zavodu imajo letos oklestene številke – plačali bodo (so)veliko manj šolanja kot lani. Po ne vem kakšnih merilih plačajo nekaterim dokončanje šolanja, če imajo dokončano več kot polovico šolanja,(ne vsakemu) potem delavcem brez poklica – lahko izbiraš program izobraževanja glede na njihovo ponudbo. Mislim pa, da si za letos že precej zamudila, kar so imeli so razdali in šola že tudi traja en mesec. socialno pomoč lahko prejemaš 15 mesecev – odobrijo na Centru za socialno delo. v višini cca 42.000 sit. Zakaj ne bi hodila v redno šolo če te sprejmejo, kaj misliš da boš v šoli za odrasle hodila skupaj s tvojimi letniki? Jaz npr. sem v svoji šoli za odrasle precej starejša od sošolcev in kaj potem? Tudi v kakršnikoli službi so sodelavci stari od do, pa ni to nobena težava.
Forum je zaprt za komentiranje.