Pomoč, ajdovi žganci
Najboljša priloga, kar jih poznam, pa mi ne rata. Zdaj sem se naučila, da moko stresem naenkrat v krop, da se ne porazdeli povsod in ne premeša z vodo v celoti in ni posledično vse pacasto. Zdaj imam obraten problem. Ponavadi v receptu piše, da se naredi ena krogla, ki jo nato preluknjamo, da se bo moka znotraj za ziher skuhala. Pri meni ni ene kepe, ampak ponavadi več in še jih zmanjšam na manjše kose, pa je znotraj še vedno čisto mokasto, pa čeprav kuhat vse skupi zelo dolgo.
Zanima me, ali je normalno, da je znotraj še mokasto? Ker ko se mi to zgodi, žgance čisto na koncu raztrga ma majhne koščke in jih zalijem dodatno z vodo, v kateri so se kuhali, da se moka, ki je ostala popivna z vodo in ne zgleda, da jem surovo moko.
Na kako velike kose moram žgance kuhati, da se prekuhajo, ampak da mi ne rata ena zdrizasta pasta?
Včeraj sem jih kuhala 40 minut, pa se niso prekuhali, naredila sem jih za dve osebi.
Kitty, ajdovi žganci se sicer lahko kuhajo tudi tako kot ti opisuješ, vendar s tem načinom vržeš proč (ko odlivaš vodo) polno moke pomešane z vodo.
Ti naredi takole za 3 osebe ti bom napisal:
6 dcl vode zavri, daj notri svinjsko mast ali olje in sol.
30 dag ajdove moke daj v kozico, ali v globljo ponev (najboljša je keramična) in praži moko na suho približno 5 minut, ves čas mešaj da se ti ne bo žgala.Ko bo prijetno dišalo po moki, dodajaj slan, z maščobo krop in fajn mešaj….odstavi od ognja in dobro premešaj (za vsak slučaj imej 2 dcl kropa več, ker ne vem kako suhe žgance imaš rada.)
Potem to polento po kosih daš na kuhalnico in z vilci dol strgaš žgance v velikosti lešnikov,orehov…pač po želji velike.
Na koncu vmešaj še vroče ocvirke.
To je to in prepričan sem da ti bo uspelo, brez izgube moke.
pa lepo se imej !
Forum je zaprt za komentiranje.