Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Pomislite, preden sedete za volan?

Pomislite, preden sedete za volan?

Včeraj se peljem iz dežurstva in glej ga zlomka- nekaj cm in bi pristral tam, kjer ni treba… Mladič za volanom, meni nič tebi nič, po gasu, po neprednostni cesti- preden je treščilo, je komaj odvil ( meni drugela kot bremza, pač ni ostalo… ), šel mimo po desni strani in skoraj treščil v ,nič hudega slutečega, voznika za menoj.
Ja, sem eden tistih, ki vozijo po predpisih. Kultura voznikov v naši lepi deželi se je v zadnjih osmih letih spremenila in to na bolje. Včasih so me ( počasneža in ne bodi ga treba na cesti- sem s 50 km/h oviral promet… ) prehitevali v škarje, hupali, blendali,… Zdaj tega ni več. No, vsaj ne toliko. Pa vendar- nesreče s skrajno slabim izidom se še vedno dogajajo.
Vsak dan gledam posledice hudih nesreč- poškodbe glave pri mladih ljudeh, ki ne bodo nikoli več funkcionirali kot bi morali, poškodbe hrbtenjače, kar posledično pomeni voziček za vse življenje, smrt,… Še bi lahko našteval. In vse to samo zaradi nekaj trenutkov adrenalina, nepazljivosti, nespametnosti ( alkohol, droge ).
Vsakič, ko se vsedem v avto, se zavedam, da imam v rokah hladno orožje, ki lahko meni ali nekomu drugemu, postavi življenje v popolnoma drugo dimenzijo.
Pomislite tudi vi na to?

… vsakič, ko se usedem za volan. Poskušam tudi predvideti, kaj bo naredil kak brezvesten voznik, ampak vsega žal nimam v rokah.

Skoraj vedno pomislim na take stvari, ko se vsedem za volan. Kakšna bi bila reakcija mojih otrok, če bi se ponesrečila. Kako bi bila žalostna. Kaj če ostanem za vedno na postelji. Kako bi živela sama s sabo, če bi poškodovala nekoga zaradi neprevidnosti oziroma po neumnosti.
Lahko rečem, da me vest res drži nazaj. Trudim se ne početi neumnosti, pa včasih vseeno se kaj takega zgodi (trenutek neprevidnosti). Če kam grem, da vem, da bom pila si prej organiziram prevoz ali se dogovorim, da bom šla s taxijem in avto pustila tam.

Ni mi vredno tvegat. Zato tega ne počnem. Še brez tega se prehitro kaj zgodi.

Glej, jaz sem en tistih čudakov, ki vozi vedno par km manj od omejitev, 85 po reginalki, 110 po AC, 45 po mestu. Ko kleptamo v službi in ko se kdo z mano pelje, pa mi vsi očitajo, da sem preveč počasna. Meni pa se zdi ne nuemno in vedno pravim, da zaradi tistih par km nobebega ne oviram in ne bom nič prej na cilju.

Jaz imam tistih par km v rezervi za lažje reagiranje pir takih norcih kot jih ti opisuješ.

To kar se dogaja po cesta je grozljivka, res grozljivka! Jaz grem vsak dan težje na cesto!

… sem nekoč v mlajših letih zares šla prehitro po obvoznici, pa še policaji so me jurili in živcirali, da sem še bolj stisnila plin – no, na koncu so me ustavili in mi nalili čistega vina s točkami in dnarčkom vred.

Od takrat vozim po omejitvah ali raje deset pod. Sem ugotovila, da se deset km pozna, da sem trikrat manj živčna in precej bolje lahko reagiram. Če sem za to spoznanje plačala, naj bo. Je blo poceni.

Tole mi je je pa eden najboljših postov v zanjem času!!

Še so ljudnje z pametjo v glavi! Da bi bilo le več takih :))))))

Najbolje se je preseliti v center LJ in tam tudi delati, potem pa ne rabiš avtomobila in ni potrebno tvegati življenja.

Da bi bilo le več takšnih, odgovornih in zrelih, kot si ti. Verjetno k temu pripomore tudi tvoja služba, predvidevam da delaš na nevrološkem oddelku, Soči ali v kakšni podobni instituciji. Ja, vsak človek bi moral tam preživeti nekaj dni,da bi se malo bolj zamislil, preden …

Zase vem, da sem enkrat, kot mlada voznica, naredila veliko neumnost (prehitevanje v nepreglednem ovinku in spolzka cesta – bilo je nekaj snega), ki se je hvala Bogu končala srečno. Ampak mi je pa dala misliti. Drugače pa sem bolj pri počasnih voznikih. Če ne upoštevam pravil, jih običajno kršim za 10 km na uro.

Ravno včeraj popoldan v največji konici dneva se peljem po Celovški. In glej ga zlomka, majhen Peugeot, voznik živčen kot strela, prehiteva cik cak, na koncu pa sva itak tako bila skupaj na semaforju. Pričakovala sem enaga golobradeža, pa je bil starejši možakar (cca. 50 let), ki naj bi imel kaj pameti v glavi.
Hočem reči samo to, da niso vedno krivi samo mladi za nesreče. Pametno bi bilo peljati vsakega novega šoferja najprej v Sočo, da vidi tudi posledice nesreče v živo, saj nas skoraj več ne streznejo krvave slike v časopisih in TV (tega je že preveč v vsakem filmu, pa smo/so imuni).
Slovenci smo pa itak tako bolani na dobre in hitre abtomobile, ceste pa niso primerne za divjanje.

@celovška
nič se ne čudi če boš videl kje kakšnega takega. jih je kar dosti po cesti samo ozri se malo. jaz sem imela včasih mnenje da počnejo neumnosti na cesti v 90% muloti z atijovim BMW-jom ampak ko sem zadnjič doživela da me je 30m pred semaforjem prehiteval moški srednjih let, v Scenicu(!!) zadaj pa mali otrok v sedežu. omejitev je 50km/h, cesta je enopasovna, vozila sem po predpisih 50 on frajer pa z veliko hitrostjo (primerna za kakšno hitro cesto ne za strjeno naselje) mimo mene in komaj da je uspel priti mimo brez da bi treščil v tistega ki je peljal nasproti. še dobro da smo imeli zeleno ker se s to hitrostjo nebi nikoli in nikdar pravočasno ustavil pred semaforjem. bila sem res šokirana ker je to strogi center mesta kjer je ob takšni uri ogromna gužva ker gredo vsi iz službe in še nisem v celi svoji karieri za volanom (ki ni kratka) videla da bi kdo prehiteval v takšnih okoliščinah. sploh ker je poleg šola in igrišče ter bloki. kaj bi se zgodilo če bi kak otrok skočil na cesto sploh nočem pomisliti. najbolj pa se mi smili njegov otrok ki ima takšnega kretenskega očeta.
mislim da starostna omejitev kdo nebi smel imeti izpita ni prvilna in še manj pravična. poznam mlade ki vozijo bolje kot nekdo ki ima izpit že 30 let. so starejši ljudje ki vozijo odlično za svoja leta, so okretni, znajdedjo se v prometu in res ena A. ampak so tudi takšni ki pojma nimam kako jim lahko zdravnik podaljša oz. odobri vozniško. to je pa adijo pamet. poznam dedeka, star okoli 70-80, za moje pojme slep (očala dobesedno podn od pirovske flaše), ko se pogovarjaš z njim se moraš dreti, okoli hodi z palico in se zelo počasi premika. saj je vse lepo in prav ampak ta človek je smrt na cesti. vsi se ga bojijo. soseda naganja otroke v bajto ko gre on iz dvorišča. se niti ne obrača na dvorišču ampak gre na cesto in se tam obrne (!!). princip krožišča pa je itak znanstvena fantastika. vozi res zelo počasi ampak tudi takšni so potencialno nevarni za druge.

Okej, zdaj ne vem, al se tule fine delate al pa mate kako posebno obliko OCD al neki…
Dejansko vsakič, ko se vsedete v avto, študirate na to, kolko groznega se vam lahko naredi? Kak pogosto pa vozite, 2x na mesec? A ko nož primete v roko, da čebulo narežete, tudi vsakič pomislite, da mate v rokah hladno orožje?

In da odgovorim – ne, nikoli ne pomislim na kaj tolk neumnega. Zaupam dovolj sama sebi in v svoje sposobnosti, da ne rabim met takih pomislekov. Kvečjemu bi me lahko blo strah drugih idiotov, ki se znajdejo na cesti, da bi meni škodovali – jaz ne bom nikomur. Aja, ne vozim zaspana, pod vplivom alkohola in načeloma se držim predpisov.

Sicer pa – lahko vozimo vsi 100% previdno in po predpisih, ko nesreče se bodo še vedno dogajale. Zato se jim pa reče – NEsreča. In ni treba vedno iskat krivca in met takih dramatičnih misli, včasih se pač stvari po spletu nesrečnega naključja preprosto zgodijo.

Sprostite se, narod. Naj vam bo vožnja užitek, ne pa mukotrpno opravilo s srahom v kosteh…weird…

… je bila vožnja vedno v užitek a kljub temu VEDNO premislim, kako vozim in si oddahnem, ko sem na cilju. Sploh pa, kadar mi kdo otroke vozi naokoli. Tako pač je in je z mano še vedno vse v redu, hvala.

Moje mnenje je tako. Čisto vsakega lahko doleti prometna nesreča. Lahko si še nevem kako pazljiv, potrpežljiv in na koncu boš udeležen nesreče. Lahko da nisi kriv, lahko da si kriv. Nekateri hote dirkajo po cesti, nekateri pa nehote za sekundo pogledajo v drugo stran in se zaletijo. Vem kake so lahko posledice, ker sem tudi jaz že bila udeležena prometne nesreče, nič kriva. Ampak predno začnete nekoga obsojat, malo premislite.

ma tisti, ki vozite 10 – 15 km pod omejitvijo ravno tako povzročate nesreče… ker delate ljudi za vami živčne ko strele. pa daj vozi 50, če je omejitev 50, ali pa 70, če je omejitev 70…. ne pa da se po cesti cjazijo 45, omejitev pa je 70.

pa nedaj bože, da te na AC vidim, ko se cjaziš 110 po prehitevalnem. ne vem, kaj sploh delaš na AC…

New Report

Close