Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pomagajte mi s slovnico!

Pomagajte mi s slovnico!

Kdaj se reče narisal kdaj pa naslikal? Risbico mislim.

Risbice ne moreš naslikat, lahko pa sliko.

rišeš z barvicami, pisali, skratka z nečim, ki pušča črto na papirju.

slikaš pa s čopičem.

tako si jaz to razlagam.

Ali pa se osredotoči na koren besede: ris- risba; slik- slika.

Vse ste napačno napisale:-)

Risba je narisana z eno barvo in s črtno tehniko (črto)- praviloma gre za črno barvo, lahko pa tudi s kako drugo temno barvo.

Slika pa je barvna in lahko se uporablja vse slikarske tehnike.

Naslikati pomeni: upodobiti z barvami.

Narisati pomeni: upodobiti s črto (in praviloma z eno samo barvo) – najpogosteje s svinčnikom.

Najlepša hvala!

Potem je pa Matej danes nekaj narisal, ne pa naslikal. 🙂

se je pod risbo podpisal: naslikal Matej. Pa me je presenetilo, ker vedno, tako v vrtcu, kot mi doma samo govorimo narisal. S kje njemu naslikal in kaj je potem sploh prav.

No, potem še eno vprašanje: potem, če je slika v več barvah pobarvana, potem je to slika in lahko rečem: to si lepo naslikal? Prav razmišljam, a ne?

Samo preverjam, da ne izpadem potem še bolj glupa, kot že itak sem, s to mojo slovenščino…

Ja, prav razmišljaš.

Sicer pa, če se ne giblješ v likovnih krogih, ni prav nič važno, ali rečeš risati ali slikati / risba ali slika.

Jaz razliko poznam, pa kljub temu doma vedno “rišemo” in “narišemo slikico” – pa ne glede na to, ali dejansko rišemo ali slikamo. Tako mi gre pač z jezika:-)

VAuuu……….evo vsak dan se nekaj naučimo, a ne?
Jaz pa sem mislila da rišemo z flumarsti, barvicami, kredami…slikamo pa s čopiči.

:))))))))))

**************************************************** Počasi umira, kdor postane suženj navade, ponavljajoč vsak dan enake poti, kdor ne zamenja prestave, kdor ne tvega in zamenja barve oblek, kdor ne govori tistemu, ki ga ne pozna. Pablo Neruda

Katka, od kje ti to, da je risba narisana samo z eno barvo? Razlika med risbo in sliko je v pobarvanih ploskvah in ne v barvi.

Tako so nas učili v likovni delavnici. Bistvo risbe je res v črti, hkrati p amor abiti risba vedno enobarvna in obvezno temnih barv (svinčnik – siva, črna, ev. temno vijolična, temno modra, rjava).

To sem si dobro zapomnila, ker sem morala 3x ponavljati vajo, ker nisem pravilno narisala:-)

New Report

Close