Pomagajte.
Na faksu imam predstavitev seminarske pred vsaj 80. študenti. Kako naj se znebim treme? Razmisljam, da bi tisti dan vzela kakšno pomirjevalo, da se umirim saj imam kar tremo pred ne poznatimi ljudmi sploh ce vsi strmijo vame. Pa se za oceno je.
Imela sem sicer ze kar nekaj predstavitev samo ne pred toliko ljudi. ? Ze po naravi sem bolj introventirano, zaprto, sramezljivo dekle.
Šnelca_783, 16.02.2022 ob 16:55
Dobro se pripravi, ker ko bos obvladala temo, bos bolj samozavestna in sproscena.
Drugace ne glej v studente, ker te bo zmedlo. Glej kot proti njimi naravnost, le malo nad njimi. Neopazno.
Saj bo, ne se bat. ?
To je vse kr pomaga, da se dobro prpraviš.. sestra je vzela pred zagovorom diplomske pomirjevalo – bad idea.. sploh se ji ni dalo razlagat, pa kr nasmihala se je?.. čez 100let nbenga od prisotnih vključno s tabo ne bo več. Tk da.. ni tk važno kkr zdele zgleda?
CrazY FroG ?, 16.02.2022 ob 16:59
To je vse kr pomaga, da se dobro prpraviš.. sestra je vzela pred zagovorom diplomske pomirjevalo – bad idea.. sploh se ji ni dalo razlagat, pa kr nasmihala se je?.. čez 100let nbenga od prisotnih vključno s tabo ne bo več. Tk da.. ni tk važno kkr zdele zgleda?
Ja.
Pri nas je ena spila snopc, ene par. Pa se ji je zapletalo. To se je sele osramotila.
Uff, meni je bilo najlepse ko me je prof v srednji poklical pred tablo al na faksu, da resim nalogo. Pa poleg razlagam. So vsi s prof poslusali. Edino pohval, pa cestitk nisem marala.
Šnelca_783, 16.02.2022 ob 17:08
Ja.
Pri nas je ena spila snopc, ene par. Pa se ji je zapletalo. To se je sele osramotila.
Uff, meni je bilo najlepse ko me je prof v srednji poklical pred tablo al na faksu, da resim nalogo. Pa poleg razlagam. So vsi s prof poslusali. Edino pohval, pa cestitk nisem marala.
Aja? To ti je ugajalo.. piiiflarka??? hecam se.. si že bla suverena pr svojem znanju, lepo. Men pa ni pasalo hodt pred tablo.. no.. odvisno ?
CrazY FroG ?, 16.02.2022 ob 17:11
Aja? To ti je ugajalo.. piiiflarka??? hecam se.. si že bla suverena pr svojem znanju, lepo. Men pa ni pasalo hodt pred tablo.. no.. odvisno ?
Ko je prof obupal z razlago nove snovi ali imel pred tablo koga ki ni znal matem.racun resit, se je mene posluzil.
Na faksu smo imeli numericne metode in enega predavatelja ki je momljal pisal in brisal za sabo. Mene je enkrat vrglo v luft, ker nisem nic slisala kaj govori, drugi studenti so bili nezadovolnji in se pritozevali.
Jst sem pa dvignila roko in rekla, da sele ko dobimo kolokvij sele takrat vidimo konkretno vprasanje in nalogo ter besede.
Pa mi je rekel ” pridite vi pred tablo, pa predavajte in zapisujte kar bom razlagal.
Sem sla. Pol sem mu pa rekla ce lahko mi zapiske pusti pa bom prepisala na tablo. Pa je nos spustil. Kolokvij pa namesto 97 tock mi je znizal skoraj za 10 tock, ker sem se pritozevala. Ja v dobro vseh.
Na koncu mi ni zameril, se je opravicil da zanj ni predavanje ne vaje.
Ko sem ga srecala pri nas v Piranu me je prvi pozdravil, vprasal kako sem in ce bi mi na jesen dal naloge ki bi jih resila on pa popravil, tako ljubiteljsko resevanje. Pa sem rekla da lahko. Itak sem z gustom resevala, njega pa razveselila s pregledovanjem resenega.
Pomirjevalo je lahko OK rešitev, če konkretno snov poznaš in ne vpliva slabo nate. Pa doza mora biti minimalna – le toliko, da je živčnosti MALO manj. Mogoče kakšen Persen – ne pa močnejših zadev.
Obstaja še ena finta za predavanja pred večjo množico; Prosi kakšnega kolega, naj sede nekam v sredino – in ko govoriš, govori njemu. Mogoče še enega nekam vstran, pa lahko del časa govoriš tudi njemu. Ostale potem veliko manj opaziš in trema izpuhti.
In če snov obvladaš – in jo predstaviš tako, da je slušateljem zanimiva – postane občinstvo lahko vir moči. Jedo ti iz roke – in ti si šef. Lahko se zgodi, da celo uživaš.
ah.. kar pogumno v to pa bo!
jaz sem recimo pred veliko publiko za službeno predstavitev morala še v angleščini govorit, zraven kazat te zadeve.. pa sem se osredotočila na glavno v prostoru, vmes seveda pogledovala po publiki, v bistvu pa me je tista začetna trema, ko sem pripravljala svoje zadeve popolnoma minila in sem energično ter zanimivo predstavila.. pa to sem potem nekajkrat ponovila, ko sem še hodila na ta službena potovanja.
Šnelca_783, 16.02.2022 ob 17:33
Ko je prof obupal z razlago nove snovi ali imel pred tablo koga ki ni znal matem.racun resit, se je mene posluzil.
Na faksu smo imeli numericne metode in enega predavatelja ki je momljal pisal in brisal za sabo. Mene je enkrat vrglo v luft, ker nisem nic slisala kaj govori, drugi studenti so bili nezadovolnji in se pritozevali.
Jst sem pa dvignila roko in rekla, da sele ko dobimo kolokvij sele takrat vidimo konkretno vprasanje in nalogo ter besede.
Pa mi je rekel ” pridite vi pred tablo, pa predavajte in zapisujte kar bom razlagal.
Sem sla. Pol sem mu pa rekla ce lahko mi zapiske pusti pa bom prepisala na tablo. Pa je nos spustil. Kolokvij pa namesto 97 tock mi je znizal skoraj za 10 tock, ker sem se pritozevala. Ja v dobro vseh.
Na koncu mi ni zameril, se je opravicil da zanj ni predavanje ne vaje.
Ko sem ga srecala pri nas v Piranu me je prvi pozdravil, vprasal kako sem in ce bi mi na jesen dal naloge ki bi jih resila on pa popravil, tako ljubiteljsko resevanje. Pa sem rekla da lahko. Itak sem z gustom resevala, njega pa razveselila s pregledovanjem resenega.
Hah?. Maš ti kr enih anekdot. Potem ti matematka leži? Fajn to.. prfoxu si pč v nos šla, če si ga v zadrego spravljala s svojim vedenjem?
Tremko, 16.02.2022 ob 16:43
Na faksu imam predstavitev seminarske pred vsaj 80. študenti. Kako naj se znebim treme? Razmisljam, da bi tisti dan vzela kakšno pomirjevalo, da se umirim saj imam kar tremo pred ne poznatimi ljudmi sploh ce vsi strmijo vame. Pa se za oceno je.
Imela sem sicer ze kar nekaj predstavitev samo ne pred toliko ljudi. ? Ze po naravi sem bolj introventirano, zaprto, sramezljivo dekle.
CrazY FroG ?, 16.02.2022 ob 18:52
Hah?. Maš ti kr enih anekdot. Potem ti matematka leži? Fajn to.. prfoxu si pč v nos šla, če si ga v zadrego spravljala s svojim vedenjem?
Dolocene snovi oz naloge s faksa ko sem videla, ali se sedaj…uff poslastica, ???joj v meni se prebudi mat.tiger. ???
Uff, posebna naklonjenost do mat.??
Hojladrija, 17.02.2022 ob 12:37
Avtorju teme pa…
Odmisli poslušalce v dvorani…kt fjakarski konj bodi osredotočen na tvojo temo… če boš dobro pripravljen…te nič ne zmoti… sam ne gledat po razredu
Kako neumen nasvet… Pri nas smo dobilo ‘minus’, če med govorom ni bilo očesnega stika s publiko. Se vidi, da niste prilezli do faksa.
Anonimno 8490, 17.02.2022 ob 12:38
Kako neumen nasvet… Pri nas smo dobilo ‘minus’, če med govorom ni bilo očesnega stika s publiko. Se vidi, da niste prilezli do faksa.
Saj ne rabi prav v oci, ker jo dekoncentrira in preplavi strah. Pac gleda v celo oz frizuro. Neopazno.
Od dalec bodo mislili da jih gleda direkt v oci in bodo povesili pogled.
Uspeh zagotovljen.
Hojladrija, 17.02.2022 ob 12:35
Za Šnelco
Ja samo pri numericnih je bila katastrofa. Momljal je, da ga se flomaster v rokah ni slisal al pa kreda. Pisal zacetke formul in brisal sproti.
Ni bilo formiranih stavkov, formul, trditev…
Sele na kolokviju si videl vprasanje, kaj zahteva od tebe.
Imeli smo ga dve leti. Nered je bil v predavalnici.
Govoril je ” defacto…ja sej, samo tko malo poracunate, ja saj boste nasli…
In med kolokviji je tezil, hodil po klopeh, pa se razburjal, da zakaj oddajajo prazen kolokvij. Ce so butci.
Ja kaj bodo pa oddali, ce ne znajo resit.
Sem nekako se znasla. Imela pri njemu najvisjo oceno oz se en fant.
Pol sem predlagala da sem kao ljubiteljica predmeta in mi je on napisal naloge v zvezek, pa sem mogla resit. Kakor sem vedela in znala. Pazi, brez da je on podal formule. Knjiga ki sem jo nasla, ter mozgaj.
Kar mi je v zvezku obkljukal ali podal opombo, vsaj sem vedela da se tko resuje nalogo.
Potem sem drugim med odmori, po predavanjih razlagala.
Prvi kolokvij, smo 5 naredili. Ena destka, ena devetka, 2 osmici in en pozitiven.Ostalo vse nekaj tock ali 0. ( napisala sem ocene za predstavo, ceprav so kolokviji v tockah)
Ko sem sla k njemu nest zvezek ali me je poklical…sem opazila da ima problem z alkoholom. Ves rdec, zivcen, pod stresom. Ko je videl da mi snov lezi, me zanima, se je umiril.
Tako sem nekako resila situacijo in studente. Druge ni bilo.
Vsi so nekaj bentili in bili zivcni, ma koraka niso naredili.
Če govoriš o pomirjevalih, upam da s tem res misliš kak Persen ali kaj podobnega zeliščnega. Ker če misliš recimo Apaurin, pa ga sicer ne jemlješ, verjemi, da bo tvoja predstavitev totalen fiasko.
Kot praviš, si imela že veliko predstavitev, ki so ti očitno šle dobro. Edina sprememba zdaj je število ljudi, kar je lahko dejansko bolje, ker se ne osredotočaš na vsakega posebej, saj je tam množica. Res je, da je večja verjetnost, da bi te kdo “zmotil” na način, da ga vidiš, kako nekaj počne, in te zmede v tvojih mislih, a če si osredotočena na svojo predstavitev in gledaš njih kot množico, ne kot poslušalce, bo dosti laže.
Predlogov si sicer dobila res že dovolj, priprava, ne gledati v oči, počasni vdihi in daljši izdihi pred tem, ampak res je, da to lahko pomaga do določene mere, ne odpravi pa treme do konca.
Če resno razmišljaš o pomirjevalih, pojdi v lekarno in vzemi Persen, nato se pripravi, vzemi Persen in vadi predavanje. Pa ne le enkrat. Le tako boš vedela, kakšen vpliv ima nate in ali je bolje ali slabše, če vzameš ali ne.
Po pravih pomirjevalih pa prosim ne posegaj, ker si boš resnično naredila krepko večjo sramoto kot če bi imela samo tremo.
Aja, moje prvo predavanje tudi pred velikim številom ljudi, pa je kar nekako steklo:) Zdaj so virtualna, kar je lahko bolje ali celo dosti slabše:) Hočem reči, se da speljati brez Persenov ali bognedaj, pravih pomirjeval. Da imaš tremo, je pa res logično. Poznam nekoga, ki predava že leta, pa ima še vedno občasno težave. Samo naj te ta trema ne ovira pri predstavitvi oziroma izkazovanju znanja. Zato pa vadi vadi vadi.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.