Najdi forum

POLPETI

No danes sem prvič na temu forumu in ga moram fino pohvalit saj sem že kar nekaj strani sprintala z uporabnimi recepti.

Zdaj pa mene zanima če ima kdo zelo dober in enostaven recept za polpete ( zelenjavne, mesne.. ) imam jih zelo rada ampak še nikoli se jih nisem pripravla delat ker se mi zdi da full časa vzame da jih nardiš, pa saj veste ko prideš iz službe rad vidiš da je čimprej na mizi!

Hvala že vnaprej!

lp, Mojca

Mesni :
mesarja prosi, da ti mleto meso še enkrat zmelje (prav si slišala je bolj drobno in je super, lahko ga prosiš, da ti namelje puranje ali pa piščančje meso-meni + govedina)
meso, daj v posodo vsaj kakšno uro pred pripravo in ga začini, (cca. 40 dag mesa), 1 žličko senfa, sol, poper, rdeča slad. paprika, origano, bazilika, majeron, nekaj drobtin, jajc (ga tudi lahko spustiš), 2 naribani kisle kumare (nič ne pozna na okusu, meso bolj sočno), in veliko drobno narezanega česna, dobro premešaj z rokami in postavi za kakšno urico ali vsaj 20 minut v hladilnik. (ne skopari z začimbami)
Lahko jih spečeš tudi v pečici, v tavelik pekač nalij toliko vode, da ne bo čisto ves pladenj pokrit z njo (največ 1dcl), potem oblikuj polpete in jih položi na pekač, delaj bolj tanke pol centimetra ker skočijo skupaj. -manj kalorij vseno dobri

za bolj na brzino so primerni zitni polpeti. kupis zitne kosmice,jih prelijes z malo mleka,dodas zacimbe /nekaj jih je ze notri/,dodas se jajce…..in speces! to je bolj varianta za hitro kosilo. petra

obema full lepa hvala za recept!

lp, Mojca

Še moj prispevek. Jaz jih delam takole; v nedeljo, ko ostane kuhana govedina od juhe, jo v ponedeljek “ponucam” za polpete.
Najprej meso v multipraktiku zmiksam in temu dodam v mleku namočene narezane na kockice žemlje ali kruh. Dobro zmešam, dodam jajce, sol, poper, sesekljan peteršilj, malo strtega česna in zopet dobro premešam. Ponavadi je masa bolj redka kot ne, zato dodaš ali moko ali fine drobtine. Oblikuješ jih v “moknati” dlani in spečeš v vročem olju.
In ne vzame veliko časa.

Dober tek!

take polpete je delala moja mama! moja hci se sedaj vcasih rece,naj naredim take kot babi!! lp petra

Mojca,hej! Verjetno si ze kaj zasledila o zelenjavnih zrezkih(popletah) na tem forumu.Sama delam mesne polpete po navodilih,ki si jih ze dobila.Oblikujem bolj majhne in jih tudi shranim v zamrzovalniku se surove in jih,ko jih rabim odtajam in specem v ponvi ali pecici ali dam direktno v paradiznikovo omako in jih prakticno v njej dusim. .Potem serviram k testeninam.
Da so bolj dietni,vcasih,jih ne ocvrem na vrocem olju,ampak dam malo olja in ko je olje se mlacno ,dam polpete in pokrijem.Enkrat jih vmes obrnem.(Ce nimas predsodkov do masla,dodas tudi tega malo).Prilijem malo vina,pustim,da izhlapi in spet pokrijem.Naredi se naravna omakca in tudi skorjico dobijo.
Lep pozdrav Babi

Tole sem ti kar skopirala, lahko pa si še ogledaš post Za TinkaroM- polpeti!
Meni so svetovno dobri polpeti iz bučk in kosmičev. Sliši se čudno, toda od kar je mami to prvič naredila mi je full dobro! Gre pa nekako takole:

bučke naribaš, malo posoliš da spustijo vodo. Prepražiš čebulo (veliko čebule), ne preveč, da malo postekleni. Vse skupaj zmešaš, dodaš vegeto, peteršilj in kosmiče. Aja, pa še kak jajček, da zadevo mal skupaj drži. Masa naj nekaj časa stoji, da se kosmiči napijejo. Ponavadi se pojavi še voda, omaka in jo enostavno odlijem.

Ponev (teflon) dobro segreješ in kar z žlico dam maso gor in oblikujem polpet. Ko se na eni strani popeče, ga z lahkoto obrnemo. Sam da niso preveč veliki. Lahko delate bolj tanke ali pa bolj debele. Kakor vam paše. Polpeti so pečeni v 10 minutah.

V službi imam enega vegetarjanca in mu je zadeva zlo všeč. Lahko kombinirate tudi z drugimi živili (malancani ali kaj podobnega). Sem jih pekla tudi že na pikniku in so bili vsi zadovoljni.

Všeč so mi, ker maso lahko pripravite že prej in je hitro pečeno in še lahka hrana je to. Ravno jutri za kosilo jih bom imela. Me že čakajo v hladilniko. Mjami! Pa dober tek!

Petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close