Polovično vikanje
Tolerira se, če se to v pogovoru zgodi enkrat, morda dvakrat, in to takrat, ko lahko napako pripišeš temu, da je govorec stavek izgovoril, preden je do konca razmislil, kaj bo povedal. Skratka, da je v zadnjem hipu stavek postavil na glavo, nekatere besede so pa tačas že bile izrečene. Če pa nekdo ves čas tako govori, pa za to ni opravičila. Podobno trdim, da nekdo, ki ne zna povedati enega samega stavka brez mašil tipa eeeee, aaa, emmmm, nima kaj iskati pred mikrofonom.
Tolerira se, če se to v pogovoru zgodi enkrat, morda dvakrat, in to takrat, ko lahko napako pripišeš temu, da je govorec stavek izgovoril, preden je do konca razmislil, kaj bo povedal. Skratka, da je v zadnjem hipu stavek postavil na glavo, nekatere besede so pa tačas že bile izrečene. Če pa nekdo ves čas tako govori, pa za to ni opravičila. Podobno trdim, da nekdo, ki ne zna povedati enega samega stavka brez mašil tipa eeeee, aaa, emmmm, nima kaj iskati pred mikrofonom.[/quote]
Še pojasnilo: to, kar sem napisala, velja za voditelje, ne za goste oddaj. Gostom lahko odpustimo več napak, ker javno govorno nastopanje pač ni njihov poklic in zanj niso plačani.
Malce sem brskala po starejših prispevkih, a nisem našla, kar me zanima. Upam, da vas ne moti, ker pišem kar sem – ni se mi namreč zdelo smiselno odpirati povsem nove teme za eno samo vprašanje:) Mislila sem, da so mi glede vikanja stvari jasne, a sem se zmedla pri spodaj navedenih primerih.
Kateri nagovor je torej pravilen:
1. Spoštovana gospa Novak, pišem vam …
2. Spoštovani gospa Novak, pišem vam …
Hvala za vaše odgovore že vnaprej!
LP
Pravilen je prvi zapis: spoštovana gospa Novak. Gre za to, da se spoštovana nanaša na samostalnik gospa. V tem primeru ne gre za polovično vikanje (če je že v tej temi :)), ampak za levi ujemalni prilastek.
Če pa bi rekla samo Spoštovani, pišem vam, bi šlo za drugačno obliko vikanja in bi bil torej primeren drugi zapis.