polovični delovni čas
Spoštovani!
Eno leto sem bolniško odsotna zaradi zdravljenja raka na materničnem vratu (obsevanja in kemoterapija) ter kasneje zaradi rehabilitacije po operaciji (totalna odstranitev rodil). Agresija na telo v zadnjem letu je pustila kar precej posledic. V začetku meseca se mi izteče bolniški stalež. Sicer si želim nazaj v službo, bi pa za začetek poizkusila samo s polovičnim delovnim časom (tako mi je tudi svetovala onkologinja, ker bo drugače čisto prevelik šok). Sicer delam v pisarni in imam pretežno sedeče delo. Ali bi se dalo, glede na naravo dela (je razgibano in ni vsak dan enak obseg dela) zaprositi zdravniško komisijo, da mi odobri polovičen delovni čas, v obsegu 20 ur tedensko, ki jih razpredim glede na naravo dela in potrebnost moje prisotnosti na delovnem mestu. Ali obstaja takšna možnost oz. ali je v takem primeru mogoče opravljati delo izključno samo po 4 ure na dan?
Hvala za pojasnilo in lep pozdrav.
Pozdravljena,
sem na porodnišek dopustu do 8.4.2013. Imam pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas in polni delovni čas. Danes sem seznanila delodajalca oz direktorico, da bom po porodniški delala za polovični delovni čas. Ker ji to ni bilo nekako prav, mi je po telefonu povedala, da se sicer strinja s tem, vendar bom opravljala delo za eno stopnjo nižje po neki novi sistematizaciji delovnih mest, kot je navedeno v sedanji pogodbi), kot sem sedaj (ker je v času moje porodniške to mesto zasedla in ker je tehnološki višek). Rekla mi je, da sicer pogodbe ne bo spreminjala, ampak bo v pogodbo samo dodala klavzulo, kjer bo navedla, da opravljam delo za polovični delovni čas le do 31.8.2013, potem pa bo videla kakako bo naprej, da naj si do takrat najdem varuško!!!???
Zdaj pa sprašujem, ali ima sploh pravico to storiti in omejiti delo s polovičnim delovnim časom, drugače pa da bo pogodba ostala ista ( za nedeločen čas in s polnim delovnim časom)?
In še to je rekla, da mi je šla zelo na roke, da mi je odobrila polovični delovni čas, da je to stvar samega delodajalca. Kaj pa Zakon o starševskem varstu?
Zahvaljujem se Vam za odgovor!
Forum je zaprt za komentiranje.