polovični delovni čas po porodniški
Kaj sem hotla povedat???Malo sem se pohvalila..hehehehe….to je prvo,drugo pa je,da delam zaradi otroka skarajšan del.čas in ne zarad tega,da bi bila lena in se mi nebi dalo hodit v službo……vse ste ene velike trole,ki delate v JU in bože nedaj,da bi kateri šlo bolje kot vam..koze zagamane…..[/quote][/quote]
Kot prvo , fajn je , da se v teh časih lahko kdo pohvali. Res , to je super.
Kot drugo , ko te berem naprej, se pa sprašujem o tvojem IQ. Vse najprej po spisku zmerjaš , kljub temu , da ne veš katera kje dela – to je pač virtuala , ane? Ob tem , da nam poveš , kako ne privoščimo, da bi šlo komu bolje. Mislim, da si zgrešila osnovno temo , o kateri se pogovarjamo. V primeru, da se bo avtorica posta odločila za skrajšan del.čas , bo imela itak manjšo plačo. V čem bi ji torej po tvojem mnenju zavidale??!!
Vse, ki delate skrajšan delovni čas, lahko vpijete do neba, kako imate samo ve rade svoje otroke in kako je samo vam mar za vaše sončke, poslala bi vas recimo v Italijo, kjer je porodniška 4 mesece in popolnoma nobene bolniške, pa da vas vidim potem, kaj bi ve delale. Tudi na Nizozemskem ni popolnoma nič drugače. Povsod ženske delajo in nikjer ne izkoriščajo vseh mogočih zakonov kakor pri nas.
Sram vas je lahko.
Čemu je zavidati ženski, ki je sprejela skrajšani del. čas, tudi jaz ne vem, čeprav je v zraku predvsem foušija. Vse te zagrenjene je lahko med vrsticami prebrati…jaz bi tudi…a ne smem.
Direktor ti mora podpisati anek k pogodbi, ki jo imaš sklenjeno, vedeti pa moraš, da se lahko dogovarjaš za vse mogoče variante: …tudi da delaš samo 20 dni po 10 ur…če je to v intereu obeh. Oskogledano je, da lahko delate le po 4 uri vsaki dan…Delata lahko na vse mogoče načine..če pridete s šefom skupaj z dogovorom.
“Ne bluzi”-tebe je pa čisto prizadelo, ko si se našla v tem, da ti otroci ne pomenijo prav veliko.
Ne nisem lena, rešujem le mojo zagato z varstvom in obveznostmi, ki jih ima, ker imam otroka s posebnimi potrebami. Da ne omenim, da vso zdravstvo misli, da smo me mame vse doma in samo čakamo kdaj nas bodo povabili na pregled, terapijo… in to vsaki teden imamo kaj. Verjetno bi ti raje porabila ves dopust za preglede in ko bi zmanjkalo bi še neplačane dni jemala. OPPSSS! Saj res, ti svojih otrok sploh peljala nebi na zanje potrebne terpije, da ne bi služba trpela.
Še to “obup od obupa” moram komentirati.
Pa ti veš da več kot 3/4 ensk v italije je doma – nikoli v življenu niso in ne bodo delale, tudi ko imajo že velike otroke. Na nizozemskem je pa teh žensk še več doma, ker se ženski ne splača delati, ker je poltika naravnana na to, da so ženske doma in skrbijo za otroke. Tista, ki pa se gre takega luksuza in dela, pa samo za enega otroka plača vso svojo plačo, ženske z njižjo izobrazbo pa še tega ne zmorejo. Politika je naravnana na to, da ženska ne dela, posledično je logično, da imajo kratke porodniške in brez bolniških…saj jih hoče država pripraviti do tega, da ne bi delale in skrbele za naraščaj.
Nas pa možje ne zmorejo preživeti, zato smo tudi me zaposlene. Politika držav je drugačna.
[/b]
Malo si se pa le našla v mojem odgovoru,a ne??Če se nebi,bi bila tiho!!!!
Kot prvo , fajn je , da se v teh časih lahko kdo pohvali. Res , to je super.
Kot drugo , ko te berem naprej, se pa sprašujem o tvojem IQ. Vse najprej po spisku zmerjaš , kljub temu , da ne veš katera kje dela – to je pač virtuala , ane? Ob tem , da nam poveš , kako ne privoščimo, da bi šlo komu bolje. Mislim, da si zgrešila osnovno temo , o kateri se pogovarjamo. V primeru, da se bo avtorica posta odločila za skrajšan del.čas , bo imela itak manjšo plačo. V čem bi ji torej po tvojem mnenju zavidale??!![/quote][/quote]
povsod ženske delajo my ass. dej se mal poduči preden nebuloze klatiš.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7337145.stm
“In Italy, family and domestic responsibility fall almost completely on women’s shoulders,” say RAI news’ Mariella Zezza, who broadcasts a programme about the role of Italian women in society.
There are calls for Italy’s media to show more than glamour girls
Because “family” in Italy refers to extended family, even women without children might give up looking for work to look after elderly relatives.
Surveys show that a typical Italian woman dedicates five hours a day to the house, while men just one. “
http://www.eurofound.europa.eu/eiro/2007/03/articles/it0703029i.htm
The previous Eurispes report, ‘Italy 2006’, had already described the profile of working mothers, defining them as ‘acrobats’ leaping between their working, family and caring duties.
The difficult situation faced by working mothers derives partly from objective factors and is partly due to traditional roles. For example, the provision of services for young children in Italy is still insufficient, with 32.7% of childcare requests remaining unfulfilled. In addition, there is a deep-rooted belief among Italians that family care is exclusively a woman’s role. Thus, the decision to continue working while raising a child is often wrought with difficulties for parents.
http://www.voxeu.org/index.php?q=node/3946
Female part-time work is much more popular and persistent in the Netherlands than in any other OECD country.
75 pc of working women in the Netherlands work part-time
Delajo delajo Italijanke in Nizozemke, ja, ampak doma ali part-time.
Vse tole prerekanje zgleda kot kokoši v kokošnjaku, namesto, da bi ženske stopile skupaj. Slovenija spada med države, kjer je zaposlenost žensk za polni delovni čas med največjimi. Veliko ostalih držav se zaveda, da ženske igrajo pomembno vlogo tudi, če so doma. In če cenimo poklice vzgojiteljice, učiteljice, kuharice,zakaj je potem ženska manjvredna, če vse to opravlja doma. Če pa dela polovični delovni čas, prejema polovično plačo, za preostanek plače lahko delodajalec zaposli drugega delavca – kar seveda ni vedno enostavno izvedljivo, vendar imam občutek, da bolj zaradi negativnega vzdušja. Čedalje več se govori o zanemarjenosti otrok, o motnjah v vedenju otrok, o hitrem tempu družin, kjer ni prave povezanosti. Tako se po eni strani obsoja starše, ki cele dneve delajo in nimajo časa za otroke, na drugi strani pa se obsoja človeka, ki bo zaradi otrok delal in zaslužil manj od polnega delovnega časa. Družba potrebuje osnovno celico, iz katere se ljudje največ naučimo za življenje.
Za avtorico pa nasvet. Sama že tri leta delam polovični delovni čas in v tem času so izkušnje pokazale, da je postal delodajalec navdušen nad takšno obliko. Največ kar sem ob začetnem pogovoru lahko naredila, je bilo to, da sem se postavila v njegovo kožo, mu povedala, da ga razumem, da raje ne bi imel teh »sitnosti« z menoj, da pa sprejmem tudi delo na drugem delovnem mestu, da se bom prilagodila tudi glede delovnega časa, samo da mi omogoči takšno obliko dela. Predlagala sem tudi, da naj mi da vsaj možnost »poskusne« dobe, v kateri se bo za oba izkazala primernost. Po enem letu takšnega dela, ko je delodajalec videl, da na delovnem mestu zelo veliko naredim, da nikoli ne koristim bolniške, ker sem vse lažje usklajevala, da pravzaprav sploh nima večjih stroškov z mano glede na opravljeno delo, je zaposlil še eno delavko in sedaj se obe usklajujeva, kar je za vse še lažje.
Samo eno bom rekla: ženske na rabimo zunanjih sovražnikom, sebomo same med sabo požrle. Ni ga hujšega, kot je omejena, zafrustrirana baba, ki je prepričana, da mora ce svet delovati po njeno in je tistih par sto EUR, ki jih konec mesca prinese domov, alfa in omega. Ni bistveno, če gredo za vrtec in jasli, ali pa še zmanjka z acelo položnico, samo da jih prinese! Ker potem nekaj je, sicer je pa drek. Ampak itak, nima smisla, ker ste preomejene, da bi dojele, da ni samo polot čez cel ksiht edina varnost in edini način, da preživiš.
Ne mi tujine naprej metat, sem predolgo živela tam in še danes mi je žal, kolikor sem dolga in široka, da sem se vrnila nazaj – iščem možnosti, da spokam od tako zafrustrirane in omejene nacije, kot smo Slovenci.
V teoriji vse drži, kar ste napisali o Italiji in Nizozemskem, vendar to zdrži res samo v teoriji. Sploh v Italiji imajo ženske velike probleme s krajšim delovnim časom. Privoščijo si ga ženske večinoma samo v javnih službah, privat ali pa v gospodarstvu pa malo morgen. Pa o bolniški tudi ni res ane…Bolniška za otroka, kaj pa je to?????? Tako, da ne mi bluzit, živela nekaj časa v Italiji tko da ne bit tolk pametne.
Par tednov nazaj ste pljuvali po Italijanih in njihovem družinskem življenju, kjer mamice otroke držijo pod perutjo do 35tega leta.
Danes vam je pa všeč, kako se ženske tam cele dneve samo familiji posvečajo.
Moje mnenje: Opcija skrajšanega delovnega časa je super, še zlasti zato, ker je omejena s starostjo otrok. Ko imaš 3 leta stare otroke, je fino, da delaš polovični čas že zato, ker je praktično nemogoče delat 8 ur in pravočasno otroke pobirat iz vrtca, če ne živiš ravno na isti ulici, na kateri je tudi služba in vrtec.
O družbah, v katerih ženske po defaultu ostajajo doma in so mame, tudi potem, ko so otroci že napol ali celo v celoti iz gnezda, imam pa drugačno stališče in mi niso všeč.
Raje živim v sistemu z daljšo porodniško in subvencioniranimi vrtci, kot v takšnem, kjer bi mož služil 3x več, od mene bi se pa pričakovalo, da bom ostala doma in potem po 20 letih poskušala vstopit nazaj na trg dela, ali pa pač ne in vegetirala doma.
“Pa saj ste nori”; dolgujem opravičilo za res nerazumljiv prejšnji odgovor. 🙁 Šele zdaj sem videla, kako spackadralo sem oddala. 🙁
Moj prešnji odgovor ni letel na ženske oz. na topic te teme, ampak sem zgolj na glas razmišljala, da se dejansko Slovenci na splošno vedemo precej…. kako bi temu rekla…. vehamentno do služb oz. zaposlitev. Da če imaš zaposlitev, so v prvi vrsti pomembni vsi bonusi (čimveč le-teh) ki jih služba prinaša, obveznosti pa…. če se da, se pač hvata krivine.
Ej, ja, tudi sama včasih v službi ravno tako ravnam, priznam!!! Ampak gledano iz makroekonomskega stališča pa tako ravnanje ni v dobrobit celotni ekonomiji, bdp-ju in kar je še teh zadev.
Samo to sem želela povedat. Je pa itak “na bluzi” super povzel/a moje razmišljanje!
Brez zamere!
Huh Barca, si me pa razočarala tokrat. Pripisujem temu, da še nimaš otrok.
Jaz sem takle šef. In zaposlujem frišne diplomante, ki v roku nekaj let postanejo starši. In ti povem, da ni bolj zvestega in lojalnega delavca kot je starš, ki mu omogočiš usklajevanje dela in družine. Seveda so nekateri, ki bi hvatali krivine, ampak ti bi bili taki tudi brez družine – in se zelo potrudimo, da take zavohamo že prej, preden dobijo družino,. Ker vemo, da imamop pridne delavce, gremo tudi mi njim maks. nasproti. Če bo podjetja konec od tega, ker nekdo dela pol časa, potem ga lahko kot lastnica ukinem.
Tako ste pametne, da se kar kadi. Na Nizozemskem je pa to in to. V Italiji pa tako in tako. Ja fajn za njih, v SLOVENIJI KJER ŽIVIMO je pa drugače. Kaj se bo zdaj ona furala politiko druge države ker pač oni tam to delajo in živela v Sloveniji, ki ima to drugače urejeno. Ja bravo res. Pametne kot televizije. In kaj zdaj če so tam celo življenje doma? Jim že finance dopuščajo. Par kjer ima mož 500€ plače in otroka na poti pa si pač ne more privoščiti, da bo delal samo on ne? In matere, ki delajo so manjvredne od tistih, ki so doma? Se zavedate kaj pišete ženske? MON-ovska (beri: kurja) pamet na višku. Ženska je bila 4 leta doma, vmes vlekla plačo, delodajalec ni imel od nje NIČ in po možnosti najel drugega da je opravljal delo namesto nje – potem pa se čudite in ste zgrožene, ko nočejo zaposlovati ženske, ki imajo male otroke ali mislijo v bližnji prihodnosti zanositi. Ja zaradi takih limlnov kot je ta ženska. Sem ženska ampak bi takoj odpustila frkljo, ki bi se mi tako zmišljevala in preseravala z ja-saj-mi-pripada obnašanjem. Tako odpoved bi dobila, da bi se ti sanjalo. Pride ceneje da ti izplača tisti denar kot da te plačuje 4 leta in še delavca, ki dela namesto tebe. Potem pa čepi doma koliko ti paše. Drage moje ne živite več v socializmu, kjer si je lahko vsaka to privoščila. Zdaj je KAPITALIZEM kjer nikogar ne briga ali lahko ali ne. Če ne boš delala adijo miško, je veliko drugih, ki rabijo službo. Tako je to.
Jaz sem takle šef. In zaposlujem frišne diplomante, ki v roku nekaj let postanejo starši. In ti povem, da ni bolj zvestega in lojalnega delavca kot je starš, ki mu omogočiš usklajevanje dela in družine. Seveda so nekateri, ki bi hvatali krivine, ampak ti bi bili taki tudi brez družine – in se zelo potrudimo, da take zavohamo že prej, preden dobijo družino,. Ker vemo, da imamop pridne delavce, gremo tudi mi njim maks. nasproti. Če bo podjetja konec od tega, ker nekdo dela pol časa, potem ga lahko kot lastnica ukinem.[/quote]
Nisem je obsojala, nisem komentirala, le svetovala sem ji, naj premisli, kaj bi ona kot šef odgovorila.
Še vedno stojim za tem, da je prav, da ima zaposleni pravice, vendar ima tudi dolžnosti. Avtoričin začetni post pa mi deluje bolj kot “imam pravice, dolžnosti pa ne” 🙁
Jaz sem takle šef. In zaposlujem frišne diplomante, ki v roku nekaj let postanejo starši. In ti povem, da ni bolj zvestega in lojalnega delavca kot je starš, ki mu omogočiš usklajevanje dela in družine. Seveda so nekateri, ki bi hvatali krivine, ampak ti bi bili taki tudi brez družine – in se zelo potrudimo, da take zavohamo že prej, preden dobijo družino,. Ker vemo, da imamop pridne delavce, gremo tudi mi njim maks. nasproti. Če bo podjetja konec od tega, ker nekdo dela pol časa, potem ga lahko kot lastnica ukinem.[/quote]
Nisem je obsojala, nisem komentirala, le svetovala sem ji, naj premisli, kaj bi ona kot šef odgovorila.
Še vedno stojim za tem, da je prav, da ima zaposleni pravice, vendar ima tudi dolžnosti. Avtoričin začetni post pa mi deluje bolj kot “imam pravice, dolžnosti pa ne” :([/quote]
No, ne vem. Dolžnost vsake nosečnice je, da gre na bolniško, če G ugotovi, da je to potrebno – en dan oskrbe nedonošenčka stane toliko kot povprečna mesečna plača v slo, kar potem seveda pade na breme družbe, pa sicer ne bi. Drugo, dolžnost matere je, da je eno leto na porodniški. To je recimo leto in pol za prvega otroka in če se je zgodba z bolniško ponovila pri drugem,. še za drugega. Tako da tale mati je do zdaj izpolnjevala svoje dolžnosti kot je treba. Enako za polovični delovni čas. Njena pravica je to, pa če se še tako na glavo postavljate, da ima tudi dolžnosti. Res je, ima jih, in do zdaj jih je izpolnjevala. Šla je na bolnbiško, ko je bilo treba, koristila je polno porodniško, kar je v korist otroka, in zdaj bo imela samo pol plače.
Postavi se še ti v vlogo starša. Namreč sama imam otroka, ki je jasno kazal, da mu bo vrtec do tretjega leta kaj več kot 4 ure naredil mnogo slabega. NIsem verjela,. dokler nisem sama videla na lastne oči. Pri 3,5 je šel bp za osem ur, prej pa katastrofa, vsak drugi teden bolan. A to pa ni za delodajalca grozno, da mi mora plačevati 80% plače, mene pa vsak drug teden ni? To je finančno veliko slabše kot polovični delovnik.
Kar mene moti je tole, ko je govora o pravicah, vsi skačete, kaj pa dolžnosti! Ko pa je govora o dolžnostih, nihče ne reče, ja ampak imaš pa tuidi tele in tele pravice! Jaz sem tako vesela ko kaka mlada mama reče, mi pripada polovični, a ne. Ja, pripada ti, duša draga! Ker sem slišala že ničkoliko mladih mamic reči, joj ne smem vzeti polovičke, me bodo odpustili.
Ta vaš “kapitalizem” zunaj ni več zverinski kapitalizem 19 stoletja! Usklajevanje dela in družinskega življenja je namreč ztunaj zelo IN. S takimle odnosom kot ga nekatere kažete v tej temi ( v službi bi morala biti pa magar z vročino in bolnimi otroci) bi vas zunaj marsikje načevljali, da bi bilo kar hudo. Jazs vojim vedno rečem, poskrbi najprej za otroka, delo bo počakalo, spomenika pri nas za to ti ne bomo postavljali, otroku pa boš vedno ostala v spominu. Raje imam manj dobička pa zadovoljne delavce kot bogatijo na kubik, pa prestrašene in zmozgane starše,. ki ne vedo, kdaj jim bom očitala “pravice”.
o bruh, redukcija žensk na mašine za razplod, kjer se jim ob zabavanju sončkov kisajo možgani. ženska, ki za kaj drugega dobra ni, kot za razmnoževanje in pucanje bajte.
in ti to še pozdravljaš in navajaš kot nek kul primer? In pri nas so ženske zaposlene, ker jih možje ne zmorejo preživeti?? Iz katerega stoletja si ti, dej no mir. In res se mi lahko samo smiliš, ker je zate očitno ženska eskistenca zreducirana samo na maternico in joške, odvisne od moža.
res, grozljivo in totalno pomilovanja vredno. samo smilite se mi lahko tako omejene, nerazgledane in totalno mentalno nerazvite ženske.
TOČNO TAKO, BRAVO! Bolje ne bi mogla povedati!
To pa je ze sramota s temi zenskami. Pa kaj vam je? Maste premal zenskih hormonov ali kaj? Kaj se repetenciti tam kjer ni potrebe? Ne bi vlozile vse te energije v boljse materinstvo? pa kaj kdo vam ali firmam hoce? Pa ve ste res nore!
Ce ne bi bilo to dokazano in podprto z nesteto raziskavami kako zelo pomemben cas -rano otrostvo-je to verjemite da drzava ne bi dala te moznosti! Mimogrede, tudi jaz delam po 4 ure in seveda imamo zaradi tega pol manjsi income iz moje strani ampak si vsak mesec recem da JE vredno ker gledati moje otrocke kako odrascajo, se z njimi veseliti, skrbeti za njih (in ne nekdo drug ki je placan za to in prav gotovo vse to ne opravlja z enako mero ljubezni in dobronamernosti) in da je to enostavno neprecenljivo! Je pa druga zgodba da so tudi taksne, ki dajo otroka v vrtec potem pa se preostanek del.casa ukvarjajo same s sabo ali pa gospodinjenjem. Ne vem, temu mislim da ta cas ni ravno namenjen.
Mimogrede, vrle Slovenke..ze nekaj casa se sprasujem kaj je slo narobe z mozgani nas zensk v tej drzavi…po statsistiki imamo na svetovni ravni najvisjo zaposlenost mam. Mislite da je TO normalno in cel svet potem ni? Dejte ze pridt k seb da je biti mama (seveda ce SI mama) nekaj najlepsega, najbolj plemenitega in najbolj pomembnega na svetu in katerakoli firma ali delo ana tem svetu ne more biti niti priblizno tako pomembno.
Me zanima kdo iz teh firm (ce ne celo firma sama?!) vas bo prijel za roko ko se boste venele in se poslavljale od svojega zivljenja? Dejte dojet da smisel zivljenja ni DELO in DELAVNOST in PRIDNOST. To je preziveto drage moje, je pa bilo odlicno sredstvo manipulacije v socializmu. Poglejte prosim cez podedovane okvirje in same ocenite pravo vrednost v zivljenju (za vsako obdobje znova) ker vem da STE tega zmozne. Posiljam vam veliko tople in nezne energije. Nic ni narobe biti topla zenska in mama. Milina in toplina mame premaga vse besne, razocarane, zagrenjene, srborite zenske tega sveta. PREVREDNOTITE zato ker bo LAŽJE in LEPŠE vam in vašim otrokom..najbrž pa tudi partnerjem ker še enga bojevnika najbrž ne rabjo. Energije se delijo tudi na moške in ženske zato si le dovolite biti ženska.[/quote]
Fajn si napisala,ampak nima smisla veš,ker tole bomo itak samo tiste razumele,ki nam otrok nekaj pomeni,ne samo pehanje za denar v službi..tiste,ki pa mislijo,da jim bojo pred firmo postavili spomenik za požrtvovalnost..tiste ti pa itak ne bojo dale prav…ampak jaz se ne sekiram…že zdavnaj ne več!!!1[/quote]
no pa sem zvedla neki novega,….. ker hodim v službo, sem eno samo pehanje za denarjem in mi moji otroci nič ne pomenijo. Mater sem bedna.
Forum je zaprt za komentiranje.