polovični delovni čas po porodniški
Pozdravljeni monovci. Naj mi nekdo prosim pomaga. Sem mamica dveh majhnih otrok. Hči bo stara 3. leta in sin 8. mesecev. Zaposlena sem v podjetju katero me ne želi razumeti. Septembra naj bi začela delati po porodniški. Zamislila sem si, da bi delala polovični delovni čas. Sedaj mi šef tega ne dovoli. Oziroma, ne strinja se s tem, in pravi, da če bom težila potem ne bo tako zlahka šlo. Očita mi, da me že skoraj 4. leta ni bilo v službo( nosečnost in bolniška pred nosečnostjo), in zdaj naj bi se še izmišljevala, pravi. Haloooooo….sej mi pripada, da lahko delam po 4. ure, če to želim, a ne? Prosim nekoga, ki ima izkušnje s tem, da naj mi pove kako mi šef lahko nagaja??? Ali me lahko iz Ljubljane pošlje delati v Postojno( tam tudi imamo p.e.), ali me lahko da delati samo popoldan…prosim nekoga naj mi svetuje kakšne so moje pravice? HVALA vam…vsak vaš nasvet mi bo prav prišel. 🙂
Vprašaj kar strokovnjaka. Ta ti bo znal svetovat.
Ta pravica ti pripada. Zaposlit te mora za polovični čas in to tako, da delaš vsaki dan polovično, brez lukenj vmes.
Tu imaš pomoč in vprašaj še kaj.http://www.revija.mojedelo.com/iskanje/?q=polovi%C4%8Dni+delovni+%C4%8Das+star%C5%A1evstvo
Poglej kaj imaš napisano v pogodbi, poglej pa še vašo kolektivno pogodbo. npr. v naši te lahko pošljejo na delovno mesto, če za prevoz tja in nazaj ne porabiš več kot 3 ure, za matere z otroci do 3-eh let pa 1 uro.
Za delovni čas je pa logično, da ti ga določa on, ne pa ti. Lahko te da delat od 11-13.30 in od 15.30-17.00. Malica pa od 11.00-11.15.
ma ja, oni so te vzeli v službo, zato,ker si to ti in ne zato,ker te potrebujejo. preveč vas je,ki se še vedno ne zavedate,da je to vaš kruh. Če ga ne potrebuješ ga daj komu drugemu.
Vem,da po zakonu lahko ampak tudi bolniško lahko vlečeš ni pa fer do sodelavcev in šefa.
Jaz bi te toliko provocirala,da bi sama dala odpoved.
Ne drži, če ima delodajalec utemeljen razlog, tukaj tudi inšpektor nima kaj, saj delodajalca ne sme ovirati pri poslovanju. Si pa tega ni tako težko izmislit, če je sploh treba in ti komot da deljen delovni čas. Pri nas so se ene rešili na ta način.
Upoštevati je treba, da je to delovno mesto. Pravice mamic so res napisane, in kot vidiš precej ohlapno, ampak zavedaj se, da firme niso neke socialne ustanove kamor boš prihajala kolikor boš ti hotela in kadar se bo tebi zdelo, pa živela od žuljev drugih. Pa da se pri nas znajde enih 5 takih kot si ti, potonemo ali pa ostali krepnemo od dela, zato takšnih ego sodelavcev ne maramo.
Ni tako simpl najti ljudi za nadomeščanj za 4 mankajoče ure, pa še popoldne, ker ti bi delala samo zjutraj.
Malo morgen punce, kdo vas bo na ta način še hotel zaposlovati? Se zavedate tiste resne in delavne, kakšno škodo vam delajo babure s takšnim razmišljanjem?
Ne drži, če ima delodajalec utemeljen razlog, tukaj tudi inšpektor nima kaj, saj delodajalca ne sme ovirati pri poslovanju. Si pa tega ni tako težko izmislit, če je sploh treba in ti komot da deljen delovni čas. Pri nas so se ene rešili na ta način.
Upoštevati je treba, da je to delovno mesto. Pravice mamic so res napisane, in kot vidiš precej ohlapno, ampak zavedaj se, da firme niso neke socialne ustanove kamor boš prihajala kolikor boš ti hotela in kadar se bo tebi zdelo, pa živela od žuljev drugih. Pa da se pri nas znajde enih 5 takih kot si ti, potonemo ali pa ostali krepnemo od dela, zato takšnih ego sodelavcev ne maramo.
Ni tako simpl najti ljudi za nadomeščanj za 4 mankajoče ure, pa še popoldne, ker ti bi delala samo zjutraj.
Malo morgen punce, kdo vas bo na ta način še hotel zaposlovati? Se zavedate tiste resne in delavne, kakšno škodo vam delajo babure s takšnim razmišljanjem?[/quote]
SE strinjam. Nikoli nisem razumela tega razmišljanja. To so enostavno ženske, ki se jim ne da delat in bi rade izkoristile vsako luknjo, da bi ostale doma oz. da bi čim manj delale.
No mi smo imeli eno tako frajlo, ki se je petelinila, kako da ji pripada 4 urni delavnik itd itd…pametna do neba…no prav, smo ji dali odpravnino inbeži punca, da te ne vidimo nikoli več. Drugi pač ne bodo delali namesto tebe. Pika.
Prvo: ni polovični ampak skrajšani…to pomeni skrajšani za največ polovico ali manj in ti po zakonu pripada. Tisti, ki je delavko zaradi tega odpustil bi si lahko nakopal delovno sodišče, če bi bila punca pametna. Tako zatiranje žensk je pa višek.
Avtorica posta: pripada ti, šef lahko le odloča kje in kdaj boš delala.
In za vse pametne: imela bo tudi pol manjšo plačo, zato podjetje ne bo bankrotiralo, da jo bodo pa za te 4 uri dnevno našponali za delo do konca, pa je itak samoumevno. Torej delala bo dvakrat več kot drugi za veliko slabšo plačo.
…in zakaj, ker so ji njeni otroci bolj pomembni kot so vam, ki tudkaj pišete o neki lenobi. Ta zakon je napisan v korist otrok, na katere tudi ve vrle monovke pozabljate, in ne za podjetnike, ker v tem primeru ženske otrok ne bi imele.
V kolikor pa te bo šef pritiskal in zajebaval…se pa tem reče mobing.
Še ena, ki ji delo smrdi in rada prepušča obveznosti drugim. Vsi mi točno vemo, da ti po zakonu pripada zgoraj omenjeno, a večina še vedno dela. In ne zato, ker ne bi imela rada svojih otrok, ampak zato da preživimo. Mi in vsi vi, ki delate po skrajšanem času in vsi, ki vlečejo sovcialne, razne dodatke, občinska in državna stanovanja, subvencije, štipendije itd…Kaj misliš, da država denar nariše in izstriže iz papirja al kako?
Denar ustvari gospodarstvo. Naše gospodarstvo pa je izžeto do konca in v bistvu sploh ni važno zakaj in kdo ga je pripeljal do tega. Dejestva so znana in mi živimo tukaj in zdaj. Delavci pa imajo vse preveč pravic in vse manj obveznosti. Prav in pošteno je, da se delavce pošteno plača in se jim omogoči kar jim po zakonu pripada. A prav in pošteno je tudi, da delavci sprevidimo, da tako ne gre naprej. Da se vsi skupaj zavemo dejstva, da smo na robu. Da je država tik pred bankrotom. Tako je, pa če so krivi tajkuni, slaba vlada, zgrešene naložbe itd…ni važno, tako je stanje.
Popolnoma prav ima avtorica “pa saj ste nori”. Jaz delam v kadrovski službi, tako da smo to že nekaj let nazaj fajn preštudirali.
Avtorici “mlada mamicaaaa” pa predlagam, da se s šefom ne krega in s tem ne izsiljuje, naj mu svoj krajši delovni čas predstavi kot varianto, da bo on imel nekaj let manj stroškov z njo (zaradi nižje plače). Lep dan vsem.
Tukaj ste pametne vse tiste,ki nimate otrok ali pa niste imele te moznosti.
Jaz bom sla tudi delat po 4 ure,zakaj pa ne če mi pripada,ja in bom tudi imela plačo temu primerno,tako da ne bit preveč pametne.
Avtorici teme pa rečem samo to,zbuni se in se potegni zase,delodajalci poznajo samo svoje pravice,pravice delavcev pa kar spregledajo.
Srečno
Jaz tudi tega ne bi koristila, že samo zaradi že tako majhne plače ne. Ampak ker je tako premalo prostih mest v vrtcu, pa ne vem … Že zdaj me je groza, da gre skoraj cela plača za privat varstvo! Konec meseca pa ni ne denarja, ne preživetega časa z otrokom. To je tudi en vidik, tako da ne obsojat kar vse povprek.
Draga mamica, če se boš ravnala po tem nasvetu , boš po mojem mnenju potegnila kratko.
Če ti je delodajalec odkrito pokazal svoje nestrinjanje s tvojim razmišljanjem o 4-urnem delu , ima prav gotovo ( kljub tvoji pravici) pošlihtano tudi kar se tiče paragrafov in se te bo znebil , ko bo prva prilika za to.
Bodi razumna , pojdi k njemu in se poskusita dogovorit. Morda , koliko časa bi to pravico koristila in da tudi on karte na mizo.Pokaži voljo , da se prilagodiš , pa bo tudi on bolj dovzeten za rešitve. Verjamem , da obstajajo tudi dejavnosti , v katerih je resnično težko zagotavljat krajši del. čas zaradi specifik dela.
Čisto odvisno od dela, ki ga opravljaš – jaz delam na projektih – večinoma administrativno delo, ki ga lahko opravljam tudi doma.
Seveda je bil delodajalec navdušen nad tem, da bo imel samo polovične stroške z mano in mi je celo sam težil, da naj grem na polovičen delovnik.
S tem da DELO MORA BITI NAREJENO!
Pa da si ne bi kdo mislil, da je kak projekt šel na sodelavce – ne – ostal mi je enak obseg dela, ki sem ga morala narediti v 4 urah oz kar mi je ostalo še doma popoldan ali ponoči.
Jaz delam skrajšani del.čas že eno leto..zakaj??ker nisem dobila prostega mesta v vrtcu…ste zdej zadovoljn..ne zato,da se mi nebi dalo delat..plače imam 250e..polovico najnižje plače,delam pa v trgovini.Otoka imam doma in z možem nekako poštukava.Si pa to lahko privoščimo,ker imam mož lepo plačo.Zadovoljne?????Pa delam v veliki firmi,privat in mi ni nikoli noben rekel,da kaj izkoriščam in tudi problem ni bil,ko sem se tako odločla.In tudi sodelavke me ne glčedajo postrani..imam pač to srečo očitno,da delam v takem kolektivu…pa cel regres dobim junija….jeeeeeeeeee
Kako eni vedo za čisto vse pravice, ki jim pripadajo? Prav, pripada, se sme izkoristiti, ampak že dve bolniški skozi dve nosečnosti, bom kar predvidevala, da so to bolniške zaradi nosečnosti in ne česa drugega. In ja, te štiri leta ni, nima delodajalec nič od tebe. Jaz ne bi imela ksihta potem priti s takšno ven. Pa čeprav delodajalci dejansko prasci, izkoriščevalski prasci v večini primerov, ampak vseeno, to lahko rečemo, ko nas izžemajo do konca za mali denar. Ti štiri leta nisi nič delala. Se strinjam z nekaterimi zgoraj, bodo brez skrbi našli način, da se te ob prvi priliki znebijo na finjaka. Če si lahko privoščiš v tej krizi ostati brez službe, pa kar.
Jaz delam skrajšani del.čas že eno leto..zakaj??ker nisem dobila prostega mesta v vrtcu…ste zdej zadovoljn..ne zato,da se mi nebi dalo delat..plače imam 250e..polovico najnižje plače,delam pa v trgovini.Otoka imam doma in z možem nekako poštukava.Si pa to lahko privoščimo,ker imam mož lepo plačo.Zadovoljne?????Pa delam v veliki firmi,privat in mi ni nikoli noben rekel,da kaj izkoriščam in tudi problem ni bil,ko sem se tako odločla.In tudi sodelavke me ne glčedajo postrani..imam pač to srečo očitno,da delam v takem kolektivu…pa cel regres dobim junija….jeeeeeeeeee[/quote
]In kaj si hotela povedat?
[/quote]
Kaj sem hotla povedat???Malo sem se pohvalila..hehehehe….to je prvo,drugo pa je,da delam zaradi otroka skarajšan del.čas in ne zarad tega,da bi bila lena in se mi nebi dalo hodit v službo……vse ste ene velike trole,ki delate v JU in bože nedaj,da bi kateri šlo bolje kot vam..koze zagamane…..
TOČNO TAKO, BRAVO! Bolje ne bi mogla povedati!
To pa je ze sramota s temi zenskami. Pa kaj vam je? Maste premal zenskih hormonov ali kaj? Kaj se repetenciti tam kjer ni potrebe? Ne bi vlozile vse te energije v boljse materinstvo? pa kaj kdo vam ali firmam hoce? Pa ve ste res nore!
Ce ne bi bilo to dokazano in podprto z nesteto raziskavami kako zelo pomemben cas -rano otrostvo-je to verjemite da drzava ne bi dala te moznosti! Mimogrede, tudi jaz delam po 4 ure in seveda imamo zaradi tega pol manjsi income iz moje strani ampak si vsak mesec recem da JE vredno ker gledati moje otrocke kako odrascajo, se z njimi veseliti, skrbeti za njih (in ne nekdo drug ki je placan za to in prav gotovo vse to ne opravlja z enako mero ljubezni in dobronamernosti) in da je to enostavno neprecenljivo! Je pa druga zgodba da so tudi taksne, ki dajo otroka v vrtec potem pa se preostanek del.casa ukvarjajo same s sabo ali pa gospodinjenjem. Ne vem, temu mislim da ta cas ni ravno namenjen.
Mimogrede, vrle Slovenke..ze nekaj casa se sprasujem kaj je slo narobe z mozgani nas zensk v tej drzavi…po statsistiki imamo na svetovni ravni najvisjo zaposlenost mam. Mislite da je TO normalno in cel svet potem ni? Dejte ze pridt k seb da je biti mama (seveda ce SI mama) nekaj najlepsega, najbolj plemenitega in najbolj pomembnega na svetu in katerakoli firma ali delo ana tem svetu ne more biti niti priblizno tako pomembno.
Me zanima kdo iz teh firm (ce ne celo firma sama?!) vas bo prijel za roko ko se boste venele in se poslavljale od svojega zivljenja? Dejte dojet da smisel zivljenja ni DELO in DELAVNOST in PRIDNOST. To je preziveto drage moje, je pa bilo odlicno sredstvo manipulacije v socializmu. Poglejte prosim cez podedovane okvirje in same ocenite pravo vrednost v zivljenju (za vsako obdobje znova) ker vem da STE tega zmozne. Posiljam vam veliko tople in nezne energije. Nic ni narobe biti topla zenska in mama. Milina in toplina mame premaga vse besne, razocarane, zagrenjene, srborite zenske tega sveta. PREVREDNOTITE zato ker bo LAŽJE in LEPŠE vam in vašim otrokom..najbrž pa tudi partnerjem ker še enga bojevnika najbrž ne rabjo. Energije se delijo tudi na moške in ženske zato si le dovolite biti ženska.
TOČNO TAKO, BRAVO! Bolje ne bi mogla povedati!
To pa je ze sramota s temi zenskami. Pa kaj vam je? Maste premal zenskih hormonov ali kaj? Kaj se repetenciti tam kjer ni potrebe? Ne bi vlozile vse te energije v boljse materinstvo? pa kaj kdo vam ali firmam hoce? Pa ve ste res nore!
Ce ne bi bilo to dokazano in podprto z nesteto raziskavami kako zelo pomemben cas -rano otrostvo-je to verjemite da drzava ne bi dala te moznosti! Mimogrede, tudi jaz delam po 4 ure in seveda imamo zaradi tega pol manjsi income iz moje strani ampak si vsak mesec recem da JE vredno ker gledati moje otrocke kako odrascajo, se z njimi veseliti, skrbeti za njih (in ne nekdo drug ki je placan za to in prav gotovo vse to ne opravlja z enako mero ljubezni in dobronamernosti) in da je to enostavno neprecenljivo! Je pa druga zgodba da so tudi taksne, ki dajo otroka v vrtec potem pa se preostanek del.casa ukvarjajo same s sabo ali pa gospodinjenjem. Ne vem, temu mislim da ta cas ni ravno namenjen.
Mimogrede, vrle Slovenke..ze nekaj casa se sprasujem kaj je slo narobe z mozgani nas zensk v tej drzavi…po statsistiki imamo na svetovni ravni najvisjo zaposlenost mam. Mislite da je TO normalno in cel svet potem ni? Dejte ze pridt k seb da je biti mama (seveda ce SI mama) nekaj najlepsega, najbolj plemenitega in najbolj pomembnega na svetu in katerakoli firma ali delo ana tem svetu ne more biti niti priblizno tako pomembno.
Me zanima kdo iz teh firm (ce ne celo firma sama?!) vas bo prijel za roko ko se boste venele in se poslavljale od svojega zivljenja? Dejte dojet da smisel zivljenja ni DELO in DELAVNOST in PRIDNOST. To je preziveto drage moje, je pa bilo odlicno sredstvo manipulacije v socializmu. Poglejte prosim cez podedovane okvirje in same ocenite pravo vrednost v zivljenju (za vsako obdobje znova) ker vem da STE tega zmozne. Posiljam vam veliko tople in nezne energije. Nic ni narobe biti topla zenska in mama. Milina in toplina mame premaga vse besne, razocarane, zagrenjene, srborite zenske tega sveta. PREVREDNOTITE zato ker bo LAŽJE in LEPŠE vam in vašim otrokom..najbrž pa tudi partnerjem ker še enga bojevnika najbrž ne rabjo. Energije se delijo tudi na moške in ženske zato si le dovolite biti ženska.[/quote]
Fajn si napisala,ampak nima smisla veš,ker tole bomo itak samo tiste razumele,ki nam otrok nekaj pomeni,ne samo pehanje za denar v službi..tiste,ki pa mislijo,da jim bojo pred firmo postavili spomenik za požrtvovalnost..tiste ti pa itak ne bojo dale prav…ampak jaz se ne sekiram…že zdavnaj ne več!!!1
Avtorica – ni treba napisati tule, ampak postavi se v vlogo šefa.
K tebi pride delavka, ki je ni bilo 4 leta in pove, da je še naslednjih X let po pol dneva ne bo.
Bo pa dobila poln regres (enako tudi med bolniško in porodniško), imela bo poln prevoz in prehrano – kar tudi pomeni, da ni ravno polovica manj stroškov z njo.
Kaj bi ti kot šef taki delavki odgovorila?
Ki vam otrok nekaj pomeni? Mama, ki delajo po 8 ur, pa otrok ne pomeni nič ali malo? Je treba, veš, otroke, ki jih spraviš na svet, tudi preživeti. Če ima mož povprečno plačo, ki je zdaj koliko, okoli 1.000 evrov, se bo mama zelo težko šla kurčit s polovičnim delovnikom in polovično plačo, če je treba preživeti štiri ljudi, po možnosti pa zraven odplačevati še kredit za stanovanje. In kaj bo, če se na finjaka vržejo ven in ostane samo moževa plača? Kaj, sociala potem?
Malo morgen punce, kdo vas bo na ta način še hotel zaposlovati? Se zavedate tiste resne in delavne, kakšno škodo vam delajo babure s takšnim razmišljanjem?[/quote]
Tole je še najbližje dejanskemu stanju.
Ja, mamica, imaš pravico, ki je mišljena bolj v smislu, da ti država plačuje polovico prispevkov in ostalega. Kar se tiče delodajalcev, pa ni tako preprosto. On mora v resnici to odobrit, nič ni dolžan. Prisilit jih v to nihče ne more.
Forum je zaprt za komentiranje.