Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev polovični del. čas in

polovični del. čas in

V prejšnjem letu sem se zaposlila za polovični delovni čas, točneje novembra 2011. Zanima me, če mi pripada regres za nov in dec 2011? Kolikšen del mi pripada glede na polovično zaposlitev, cel ali polovica?

Vzrok za skrajšano zaposlitev?

Pripadata ti 2/12 lanskega regresa.

A če imaš skrajšano zaposlitev zaradi tega, ker delodajalec nima potrebe po več, se tudi ti 2/12 sorazmerno skrajšata. Torej ob 4-urni zaposlitvi polovico 2/12.
Če pa imaš skrajšano zaposlitev zaradi starševstva ali invalidnosti, potem pripadata celotni 2/12.

Seveda ob predpostavki, da si bila prej brez službe oz.si imela prekinitev.

Hvala. Ni potrebe po večji zaposlitvi kot 4 ure in prej nisem bila zaposlena. Torej mi pripada polovični regres in sorazmeren delež za vsak mesec dela v letu. tnx

Ja, za vsak mesec dela ti pripada 1/12 regresa in ker je zaposlitev za 4 ure, polovico tega.

Enako velja za letos, če ti bo delovno razmerje poteklo pred 1.7. – za vsak mesec 1/12 letnega regresa in zaradi skrajšanega del.časa polovico tega.

Če pa boš 1.7. še v delovnem razmerju, pa ti pripada celoten regres zaradi delovnega razmerja, a seveda polovičen zaradi 4-urnega delovnika.

Mene pa zanima ali si doplačuješ pokojninsko dobo in če jo, kolikšen je ta znesek? Hvala.

Mene pa zanima, kako je z zdravstvenim zavarovanjem, če sem zaposlen za polovičen delovni čas, ker v podjetju ni potrebe po polni zaposlitvi. Moram kam javit, da me za 4 ure na dan zavarujejo kot brezposelnega? Pokojninske dobe si ne plačujem in mi niti ni v interesu. Zanima me samo, če mi pripadajo vse zdravstvene usluge, glede na to, da delam polovičen delovni čas in delodajalec temu sorazmerno plačuje tudi ZZ.

Jaz sem zaposlena za polovični delovni čas in plačujem DURSU vsak mesec okrog 55-57 € odvisno od meseca koliko dni ima.

Lp,

Po šestih mesecih dela v tekočem letu ti pripada cel regres in cel dopust,pa če delaš na 4 ali 8 ur.Preverjeno!!!

hhhhhhhhh

Po šestih mesecih dela v tekočem letu ti pripada cel regres in cel dopust,pa če delaš na 4 ali 8 ur.Preverjeno!!![/quote]

Ja, če delaš skrajšan delovni čas zaradi starševstva ali invalidnosti, drugače ne.

Delodajalec lahko sicer izplača celoten regres, ni pa zakonsko obvezan to storiti, dopust pa itak pripada cel, saj se obračunava v dnevih in je dan pač “vreden” 4 ure in ne 8 ur.

64. člen ZDR
(krajši delovni čas)
(1) Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene tudi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa.
(2) Za krajši delovni čas se šteje čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu.
(3) Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, ima pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon določa drugače.
(4) Delavec ima pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju v skladu s 159. členom tega zakona.
(5) Delavec ima pravico do sodelovanja pri upravljanju v skladu s posebnim zakonom.
(6) Če v pogodbi o zaposlitvi ni drugače dogovorjeno, delodajalec delavcu, ki dela krajši delovni čas, ne sme naložiti dela preko dogovorjenega delovnega časa, razen v primerih iz 144. člena tega zakona.

66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

131. člen
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

LP
Zaposlena sem v zdravstvu v bolnišnici kjer se delajo petki in svetki, se pravi od ponedeljka do nedelje.Sedaj sem pa zaradi bolezni s strani komisije poslana na delo po stiri ure na dan.Zanima me ali sem dolzna delati sobote, ker jih do sedaj se nisem in sem si s tem nabrala ogromen minus pri urah, kajti delala sem od ponedeljka do petka po stiri ure, se pravi 20 ur plus ostale tri do moje polne delovne obveznosti 15 ur, kar je zneslo po 35 ur na teden, pri nas je pa mesecna delovna obveznost od 167 do 181 ur.
Ali se to pravi da bom primorana delati vse sobote in nedelje da bom dosegla normativ ur, ali se pri polovičnem delovnem času ne prepolovi mesečne delovne obveznosti? Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovor!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close