polnozrnato …
Koliko stavri uporabljate polnozrnatih? Ali ste ze v veliko primerih zamenjali belo in polnozrnato moko? Uporabljate polnozrnat riz/testenine? Ce jih, katere?
Me zanima, koliko gospodinj ze uporablja bolj zdravo razlicico moke. Tudi mi smo se doma odlocili, da bomo uporabljali vedno manj bele moke.
Mika me tudi testo za pizzo iz polnozrnate moke; ga je katera ze delala?
Jaz sem že pred časom večino “belih smrti” postopoma zamenjala s polnovrednimi živili. Uporabljam večinoma pirino in pšenično polnozrnato moko, praktično za vse. Tudi pizza je super. Letos sem belo moko uporabila samo za krofe. Imam pa za nekatere stvari na zalogi moko TIP 850 in sicer krušno in pirino. Žgance kuham iz ajdove in ječmenove moke. Kruh pečem sama. Bel sladkor sem zamenjala z rjavim, tistim drobnim, ki ima tudi malo svoj okus. Riž uporabljam rjav in sicer Uncle Bens in Bali. Drogin nam ne gre po grlu, pa še dolgo se kuha, čeprav je verjetno še bolj zdrav. Včasih tudi basmati (bel in rjav). Testenine kupujem Mlinotestove (pirine in graham), špagete iz linije Zdravo življenje, polžke pa ene nemške ali italijanske. Tiste, ki jih v danem trenutku dobim.
Iz prehrane sem izločila vse instant pripravke (juhe, omake, kocke, Vegeto). Nadomeščam jih z naravnimi začimbami.
Če sem kaj izpustila, pa vprašaj.
lp
Moko kupujem na ekoloski kmetiji: psenicno belo (ki ni popolnoma preciscena, zato je skoraj polnozrnata), bolj ostro, pirino, koruzno. Sladkor sem tudi zamenjala z rjavim, tako da vse kar pecem je bolj rjavo. Mene to nic ne moti, moja tasca se je pa zgrozila, ko je videla da je potica cisto take temne barve. Pa se domace otrobe sedaj dodajam skoraj povsod.
Riz in testenine pa uporabljam sevedno bele. Riz, zato ker ga bolj malo uporabljamo: zamenjala sem ga z domaco pirino kaso. Testenine pa hocem bele, ker so mi bolj vsec, pa tudi teh ne kuham prav pogosto: 1x do 2x na teden.
Moko imam trenutno domačo polnozrnato in iz nje delam vse, razen sladic (ampak teh naj bi itak jedli čim manj :)). Sem se pa odločila, da bom nabavila pirino moko za peko sladic.
Testenine graham od Mlinotesta.
Riž naravni, različnih znamk, kar trenutno dobim v trgovini.
Sladkor uporabljamo sicer navadni, ampak samo v pecivu. Kave in čaja npr. ne sladkamo.
Raznih kock, jedi “iz vrečke” in podobnega pa tako ne uporabljamo.
Če bi bilo vse odvisno samo od mene, bele moke in belega sladkorja enostvno ne bi več kupila, pa bi se vsi že navadili. Tako imamo sedaj doma oboje, ko jaz kuham in kjer le morem, zamenjam. Nad rjavim rižem so se od začetka zmrdovali, ker drugega ni bilo, so ga pojedli. Naslednjič je bilo
že malo bolje. Je pa res, da je tisti od Uncle Bens boljši oz. gre lažje, meni osebno pa je še vedno najboljši Drogin, tisti ki se kuha skoraj celo uro. Testenine večkrat kuham dvojno, bele in rjave, saj to je samo stvar ene kozice več. Ponudim oboje in včasih (poleg mene) le še kdo vsaj poskusi rjave. Upam, da bo počasi šlo. Pri sebi vidim, da je to stvar navade, ko sem poskusila prvič, tudi meni ni bilo ne-vem-kako všeč, danes ne zamenjam več in cenim polni okus.
LP Mimi
Jaz sem začela s polnozrnatim kruhom in sem bila že prvič ful presenečena, kako ni bil nič drobljiv. No, pečem brez kruhomata, multipraktik zamesi, potem samo zvrnem štruce na pekač.
Po izkušnjah na forumu je treba v polnozrnate, pirine ipd. kruhe dodati več tekočine, menda bolj nabrekne. Jaz dajem na 1/2 kg moke vsaj 3.5 dl vode. Mogoče je to razlog za drobljivost?
LP Mimi
Kar nekaj časa že sam pečem kruh iz pšenice, pire in ajde. Na svojem mlinu zmeljem zrno in ga zamesim:
-zmes (testo) naj bo čim rahlejše (potrebno je torej več vode kot pri belem kruhu) ,skoraj tekoče
– sredstvo za vzhajanje (pivski kvas) dodam direktno v testo (mogoč pa je tudi kisli nastavek, samo to jaz nikoli ne uzporabljam)
– dodam kanček močno aromatičnoega olivnega olja , (lahko tudi kislo smetano, samo jaz to ne delam)
– včasih dodam sezam, lan,bučna semena, oreške …
– poskusil sem dodati razna zelišča, a to ni dobro uspelo (bazilika, pehtran meta …), da se izognem soli
– zato dodam v testo grobo morsko sol (ščep)
Tako pripravljeno testo vzhaja vsaj 2-3 krat dlje časa kot običajno testo.
Iz tega vzhajanega testa nato oblikujem štručke cca 40 – 50 g (potrebno je malo spretnosti, ker se testo močno lepi). Zopet vzhajam vsaj 20 min, nato pečem pri 200 stopinjah 20-25 minut v pečici s pomočjo pare.
Izdelek ni drobljiv, ostane mehak in svež vsaj 3 dni, Zavedati pa se je potrebno da kupljen polnozrnati kruih vsebuje moko tip 500 in (ne boste verjeli ) – barvilo, ter samo 20-50% polnozrnate moke,zato je mehak na otip, lepo prožen, a pozor – visok glikemični indeks.
Polnozrnate testenine:
-v tujini so drage, o domačih pa ne bi izgubljal besed (glej prejšno vrstico)
Izziv za forum: kako narediti testenine doma!?
Sam jih naredim takole:; polnozrnata moka, voda, kanček olivnega olja;pustim testo, da lahko nabrekne (uro in več), nato razvaljam na avtomat in je to odlična osnova za npr. lazanjo.Plošče se lahko razvaljajo bo prosojne debeline!!
Polnovredni riž:
– obdelan v pari (parboiled) je hitro kuhan in ga veliko uporabljam; to pa ni basmati ali jasmin riž, ta dva sta oluščena!
– divji riž (rdeči, črni) se kuha dlje ćasa, a se ga lahko prej namoči, kar skrajša čas kuhanja.
Zapomniti si je potrebno sledeče: kruh ne sme biti presušen (predolga peka); testenine in riž se kuha AL DENTE, drugače za zdravje niste posebno poskrbeli (pri sluzi je vseeno polnozrnat ali oluščen!).
Za konec pa statistika, koliko oseb v mojem gospodinjstvu to uživa ( od štirih ena – jaz!)… žalostno!
P S Iz polnozrnate moke se izdelujejo izvrstne slaščice (tudi potice!) in nekatere so celo antibiotične npr. ingverjev kruh obdrži svežino več mesecev in ga plesen ne more napasti!
Andrej
Andrej, praviš, da daješ v kruh pivski kvas. Misliš tisti pivski kvas, ki se kupi v prahu v škatlici, po navodilih na embalaži pa je namenjen za pripravljanje napitka? Prvič slišim, da bi se s tem delalo kruh, verjetno pa res ni ovire, da se ne bi. Kako ga doziraš?
In potem še ingverjev kruh. Ga pečeš, imaš mogoče recept?
Pozdravček, Mimi
Pivski ali navaden sveži kvas.
Mogoče se motim, a kvas je produkt pivovarn…
Skratka, navaden sveži kvas.
Ingverjev kruh; moram najti recept, potem ga posredujem forumu, se opravičujem, je že pozna ura.
Jajca, melasni trsni sladkor, polnozrnata moka, soda, ingver dišavnice za medenjake(kardamon, žbice, piment), citronat in oranžat po želji, mislim da tudi mandlji, ampak v pravih razmerjih.
lp andrej
Hvala, glede kvasa jasno. Seveda je produkt pivovarn. Zmotilo me je to, ker za ta kvas ponavadi rečemo pekovski kvas ali sveži kvas. Prav “pivski kvas” se kupi v škatlici, je v prahu (recimo kot kakav), namenjen je za pripravo napitka – za športnike, za ljudi z raznimi dietami in zvišanimi potrebami po B vitaminu; no, tako nekako.
Ingverjev kruh bo torej dišavni kruh. Mmmm, že voham…
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.