polnozrnati posladki
Čisto take ne bi vedela. je npr kuhar Jamie enkrat naredil sezamove ploščice, kjer lahko uporabiš neluščeni sezam: karameliziral je sladkor, dodal sezam in vlil na peki papir in na tanko namazal. Ko se je strdilo, je nalomol na majhne kose.
Prilagam ti še dva recepta s polnozrnato moko, ampak je potrebno pečti.
PEČENA JABOLČNA JED
450 g jabolk
75 g polnozrnatega kruha
115 g skute (lahko več)
3 žlice rjavega sladkorja
200 ml manj mastnega mleka
cimet
Jabolka olupimo, narežemo na cm velike koščke. Kruh, razrezan na majhne koščke, namočimo v vročem mleku. Zmešamo jabolka, namočen kruh, skuto, sladkor, cimet. Mešanico stresemo v pomačen pekač in pečemo 30 – 35 minut pri 220C.
BANANINI MAFINI
150 g polnozrnate moke
100 g bele moke
2 žlički pecilnega
ščepec soli
1 žlička mešanice začimb (cimet, klinčki, pimet)
80 g rjavega sladkorja
100 g margarine
2 raztepeni jajci
300 ml manj mastnega mleka
2 zreli banani
40 g ovsenih kosmičev
40 g sesekljanih lešnikov
Pečico segrejemo na 200. V skledo zmešamo moko, pecilni, začimbe, sol in vse skupaj premešamo. Margarino razpustimo, damo v skledo in počakamo, da se malo ohladi. Dodamo jajca in mleko in gladko stepemo. Rahlo primešamo suhe sestavine. Banano zmečkamo in previdno primešamo. Testo razdelimo v košarice, posujemo s kosmiči in lešniki. Pečemo 20 minut, oziroma tako dolgo, da narastejo in pozlatijo. Ponudimo tople ali hladne, lahko z marmelado.
Tole sem enkrat nasla, pri tem je tudi ostalo (se pravi niso preizkuseni)
Rezine iz suhega sadja
150g rozin
140g sesekljanih suhih jabolk
180 mL pomarancnega soka
150g izkoščičenih suhih sliv
25g kokosove moke, rahlo preprazene v ponvi
100g preprazenih ovsenih kosmičev
40g pšeničnih kalčkov
75g sončničnih semen
120 mL mleka v prahu (posnetega)
Zavri pomarančni sok, rozine in jabolka, kuhaj eno minuto, vmes mesaj, ugasni in pokrij. Ko se ohladi dodaj ostale sestavine in vtisni v namascen 20 cm kvadratni pekac, daj na hladno za 24 ur in narezi na 16 kosov.
Muesli rezine
355 ml medu
195 g arašidnega masla
185 g mletih mandljev
20 g masla
10 ml vaniljevega ekstrakta
170 g sesekljane čokolade
100 g ekspandiranih rizevih kosmicev
25 g sesekljanih mandljev
310 g ovsenih kosmičev
zavri prve 4 sestavine, kuhaj 3 minute na majhnem plamenu. Odstavi, dodaj vanilijo in vlij med ostale sestavine, dobro premesaj in vtisni v namascen 20×30 cm pekač. Daj v hladilnik da se strdi, hladno narezi na rezine.
Forum je zaprt za komentiranje.