Polnozrnata pizza
draga Nina.Testo iz polnozrnate moke se dela tako kot iz bele.Narediš kvasec z vodo,ko vshaja ga vmešaš v moko,ki si ji dodala sol in kanček olja-jaz delam z olivnim.Vode dodaš le toliko,da vgneteš voljno test,ki ga daš vshajati.Pri količinah pa ti ne morem pomagati,ker delam”na uč”.Mene je ta polnozrnata pica tako navdušila,da navadno delam samo takrat,kadar imam še kakšnega finega v gostih.Aja pa še to.Jaz jo največkrat naredim samo s pelati,origanom,čebulo in olivami,pa še origano,poper,čili.Še v piceriji ponavadi naročin zelenjavno kar brez sira,mal me čudno gledajo,pa bo že.No,Nina kar korajžno na delo
Najbrž, da se polnozrnato testo dela isto kot navadno, razlika je le v moki (sklepam, nimam izkušenj). Kvas, žličko sladkorja in par žlic moke ter dcl mlačnega mleka zmešaš in pustiš par minut, da kvasec malo naraste. Potem dodaš moko, še mlačne vode, sol in kako maščobo (jaz dam svinjsko mast, lahko tudi olje, ali celo olivno olje). Vse skupaj mešaš in gneteš. Sproti dodajaš moko, da postane ravno prav mehko oz. trdo. Jaz delam z gnetilnima kavljema mikserja, je hitreje in še bolj mehko mi ostane, pri ročnem gnetenju moram dati več moke , da se ne lepi na roke. Testo pustiš vzhajati čeprav za pizzo ni nujno in tudi bolj trdo je lahko kot za kruh. Lahko ga že kmalu razvaljaš v pekač in obložiš. Upam, da sem ti pomagala, če ne ti bo kaka druga, ki ima s tem več izkušenj. Tako delam jaz in so pizze enkratne (z belo moko).
Še najbolj je enostavno, če imaš multipraktik:
streseš noter moko (katerokoli, lahko jih tudi mešaš), posoliš, nadrobiš kvas ali uporabiš suhega, malo olivnega olja, nato pa ob mešanju dolivaš toplo vodo , toliko, da se lepo sprime v kepo. Lahko tudi probaš s prstom, testo mora biti mehko, če je trdo, dodaj še vode.
Nekaj časa pustiš kar v posodi, pokrito, ali pa uporabiš takoj. Ostanek dam vedno peč posebej, kot žemljo ali copatek.
V polnozrnato testo zelo paše pražena čebula (kupim jo), na pico pa razna zelenjava(bučke, malancani, gobe, olive…) in pikantni kečap.
Miranda
Forum je zaprt za komentiranje.