polnozrnata moka
Jaz, mestno dete, sem šla prvič v mlin po moko! Tam pa toliko tipov mok, da se kar nisem mogla odločiti – 400, 450, 850, 1250, ajdova, koruzna, riževa, …
Ker sem rabila polnovredno moko, sem potem vzela graham. Že na pogled je polna (vse polno enih delcev), vendar me zanima, ali tudi druge vzamete graham, ali ste zadovoljne že z 850 ali 1250?
Saj bi mlinarja vprašala, pa se je toliko ljudi drenjalo za mano, da me je minilo.
Natassa
P.S. Muffini so pa dobro uspeli. Drugič bom manj polnila, da bodo manjši.
Trudim se, da belo moko kjer se le da, nadomestim s polnozrnato pšenično moko, v zadnjem času pa uporabljam tudi polnozrnato pirino moko. V palačninkah in šmornu pa moko nadomestim z mletimi ovsenimi kosmiči.
Izjema je pecivo, ki ga pečem za obiske. Tam še zmeraj uporabljam belo moko, saj je za večino ta še zmeraj “edina ta prava”, vse ostalo pa je eksotika in modna muha.
Tole sem našla, ko sem brskala….res je problem s temi mokami….moj je čist nesrečen, če ga pokličem in mu rečem….dej, prosim, še kilo moke kupi..:)))
Drugače imam pa jaz blizu mlin, kjer meljejo čudovito moko. Vedno dobiš svezo, imaš kar pestro izbiro in tudi cenovno…..Če bo kakšno srečanje, se zmenimo, pa jo pripeljem..
Sloveniji se po Pravilniku o kakovosti izdelkov iz žit (Uradni list RS št. 26/2003) pšenične moke in pšenični zdrobi razvrščajo in poimenujejo kot:
– pšenični zdrob tip 400,
– pšenična bela moka tip 400 in tip 500,
– pšenična polbela moka tip 850,
– pšenična črna moka tip 1100 in tip 1600,
– pšenična polnozrnata moka,
– pšenična durum moka,
– pšenični durum zdrob.
Vsebnosti skupnih mineralnih snovi, ki jih dobimo po žarjenju izdelka in jih ozačujemo z izrazom “pepel”, računano na suho snov, mora znašati glede na tip moke:
– tip 400 – največ 0,45 %,
– tip 500 – od 0,46 do 0,55 %,
– tip 850 – od 0,80 do 0,90 %,
– tip 1100 – od 1,05 do 1,15 %,
– tip 1600 – od 1,55 do 1,70 %,
– durum zdrob – največ 0,9 %,
– durum moka – največ 2,0 %,
– polnozrnata moka – največ 2,0 %,
– polnozrnati drobljenec – največ 2,0 %.
Silvia , dobro jutro !
Tale mlin se nahaja na Dolenjskem, cca 10 km iz Trebnjega , v smeri proti Mokronogu. Lahko narediš prijeten izlet, saj je tistem koncu zelo lepo, poleg moke lahko kupiš tudi čudovit kruh, Nikjer v Sloveniji in mislim , da sploh nikjer ne mores dobiti tako čudovitega koruznega kruha. Moka…hm …tista univerzalna, ki jo sama uporabljam tako za kruh kot tudi za peciva , stane 80 tolarjev, za ostale to sporočim, bom malo kasneje poklicala tja dol.
Če si iz Ljubljane, se lahko zmeniva in ti moko pripeljem, saj sem velikokrat v Ljubljani.
Lep, dezeven pozdrav
Glede Pirine moke.
Jo kupujem na Kmetijski šoli Grm (Sevno pri NM) cena 300 sit za kg. V eni od lokalnih trgovin pri nas prodajajo 1 kg te moke po 1300 sit (natura Žito), ta stane pri taboljšem sosedu tudi krepko čez jurja. Bojda se dobi v šparu intesova tudi za cca 300 sit, vendar je v našem šparu nimajo, trgovke pa gledajo kot deveto čudo če jih vprašaš zakaj je nimajo (pa ne samo pri pririni moki).
Samo opozorilo, da ne boš kupila prve ki jo vidiš in je preplačala ;-).
Najmanj zdrave definitivno bela moka. “najbolj” zdrava pa po moje polnozrnata (moka iz celega pšeničnega zrnja), pirina, čičerikina, ajdova…..
Za belo moko pravijo da je ena od “belih smrti” (poleg belega sladkorja, soli, belega riža). Izraza si nisem izmislila jaz, prebrala sem ga v reviji “lepa in zdrava”, da ne bo pomote.
Jaz kupujem pirino, ajdovo in ostale moke in kaše v Soržovem mlinu, to je iz smeri Celja po stari cesti proti Mariboru, smer Dobrna. Zelo kvalitetni izdelki in velika izbira ter prijazen gospodar, ki ti razkaže še mlin in ostala poslopja na kmetiji. Imajo tudi zeloooo lepe in prijetno opremeljene apartmaje.
Mi jemljemo moko v mlinu pri Šentrupertu ali pa v mlinu Katič pri Krškem. Je zelo kvalitetna moka.
Smo pa pred par dnevi v vasi poskusno zopet “zagnali” stari mlin. Domačo pšenico smo prevejali, nato je mlin “pel” cel dan. Za poskušino nismo dali sit in tako dobili moko iz celega pšeničnega zrna. Kruh je bil “zakon”, še boljši bo pečen v krušni peči… Vsi moji seveda nad tem niso navdušeni, ampak jaz se bom pa preživela..
LP
Forum je zaprt za komentiranje.