Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika polnozrnata moka

polnozrnata moka

Zelo rada bi pripravila kakšno jed iz polnozrnate moke (kruh, pecivo, palačinke…) uporabila sem recept, ki je na ovitku moke, pa sem morala sama pojesti tako piškote, kot tudi palačinke….ostali niso bili preveč navdušeni…

prosim za kakšen preizkušen recept ali knjigo z recepti ki jo priporočate..

L.

kruh in peciva iz polnozrnate moke niso tako dobri kot iz bele moke……to moraš vzeti v zakup…..iz polnozrnate moke ne pripravljamo jedi zato ker so dobre, ampak zato in predvsem zato, ker so zdrave…….amen…..

Če hočeš narediti okusno, potem boš morala dodati še črno moko. Jaz kombiniram pol graham in pol črne ali pa že četrt črne bo dovolj in bo čisto drugačen okus, boš videla!

Zelo dobri so štruklji, namesto bele moke daj pol polnozrnate, pol pa tip 850. Ali pa široki rezanci. Super!LP

Draga Lenč,
na okus jedi iz polnozrnate moke je potrebno družino privajati postopoma, da se ne uprejo in se okusu privadijo. Sama sem delala tako, da sem postopoma povečevala količino polnozrnate moke (mešala sem belo in polnozrnato moko). No, sedaj se je mož že tako privadil okusu polnozrnate moke (in tudi rjavega sladkorja!), da belega sploh noče več. Pri nas pečemo piškote iz polnozrnate moke in ovsenih kosmičev, palačinke, pice, celo pecivo,…

p.s. receptom na ovitkih moke pa ne zaupam več, saj sem že kar nekajkrat pošteno nasmodila, he, he…

Karmen, pa nam ti zaupaj kak recept za pecivo iz polnozrnate moke. Jaz ostalo tud večina delam iz mešanice polnozrnate in bele moke, peciva ali piškotov pa še nisem. Tako, da kar se tiče peciva in piškotov, še vedno pečem iz bele moke, vendar zelo poredko. Včasih sem imela vedno kaj na zalogi. LP

Draga Evita, bo majčken problem, da zapišem recepte, ker vse kar pečem, pečem po domače “na uč”, takole bolj po občutku mečem v skledo…. Obljubim, da se bom naslednjič, ko bom pekla, potrudila in sestavine izmerila in stehtala, potem pa bom poročala. Pecivo tudi jaz pečem iz mešanice bele moke in polnozrnate moke, saj trda moka ne more narediti rahlega peciva. Res pa je, da moje pecivo skoraj nikoli ne uspe biti tako visoko in rahlo, kakor moji mami, pa ne glede na moko,…. menim, da je kriva ventilacijska pečica, he, he… Piškote včasih spečem tudi iz mešanicae polnozrnate moke in pirine moke.

ne vem, zakaj bi bila lahko kriva ventilacijska pečica….saj ni potrebno vključiti ventilatorja…..vsaka ventilacijska pečica je tako moderna, da lahko v njej pečeš tudi kot v klasični…..izberi pravi program…..

Hojla Jože, tisto s pečico je bilo iskanje krivca, he, he… za hec. Je pa dejstvo, da meni pecivo ne uspe verjetno zato, ker ga delam “na uč”, ne pa po reglecih, potem je pa pečica kriva….

A veš, da moja pečica (zanič Nardi, stara 8 let) NIMA možnosti izklopa ventilatorja? Čisto zares. Zanič Nardi pa zato, ker smo v 8 letih imeli že 5 servisov, zadnjega prejšnji teden, pa zeeeeelo pazim na te reči. Očitno bomo morali prej privarčevati za novo pečico, kakor da bom prišla do mlina, he, he….

Ker se že gremo zdravo prehrano, ni najbolj modro mešati polnozrnato moko z belo. Kaj pa TIP1100 – črna moka, se vam ne zdi bolj zdravo?

zakaj bi pa bilo bolj zdravo….bela moka nič nič drugega kot odstranjeni otrobi-žitna lupina…če dodamo otrobe nazaj imamo zopet bolj “črno” moko…..

Jože, imam eno vprašanje. Odločam se za nakup kuhinjskega aparata, za mesenje malo večje količine testa. Je bošev mum 7200, in k temu aparatu lahko dokupiš jekleni stožčasti žitni mlin. Ena varianta pa je kamniti žitni mlin. Kaj meniš? Ali poznaš to zadevo? Ali jo mogoče pozna kdo drug? Hvala in LP!

Hojla Evita tudi jaz kupujem Boschev MUM. Če boš mlela žito so dobri tisti, ki imajo minimalno 600w. Sama imam ogledan model Mum 4770, ki ga žal ni na slovenskih prodajnih policah (čeprav ga dela Gorenje). Mum 7000 in 7200 in 7400 imajo 700W, ni mi pa čisto jasno, kje se priklopi mlin, ki je isti kot za Mum 4770. V prvem marketu z gospodinjskimi aparati na avstrijski strani meje so imeli vse modele, pa še cc. 30% cenejši so bili (na to dobiš še MWT). Malce sem klicarila naokoli, pa je Gorenjeva (kao tovarniška) trgovina v Nazarjih najdražja, teh modelov pa niso imeli. Jekleni stožčasti mlin je za mletje žita (razen koruze) in tudi za oljna semena, medtem ko je kamniti mlin za mletje pšenice, rži, golega ječmena, ajde, riža, prosa,… S kamnitim mlinom oljnih semen ne smeš mleti. Je pa kamniti mlin precej (3x) dražji.

Kaj je narobe z mešanjem moke? Pri nas doma imamo ti dve (sveže mleti) vedno na zalogi, črno pa le občasno, zato pač delamo tako.

Poglej v erini trgovini. Jaz bom definitivno kupila mum 7200, ker lahko mesiš testo z 2,5 kg moke, pri mum 4700 pa lahko delaš testo z maksimalno 1 kg moke. Jaz običajno mesim testo na 1,5 kg moke. Dokupi se kotni prenosnik, z oznako MUZ 7 WG 1, mlin pa ima oznakoMUZ 7 GM 1, Za mum 4700 pa ima oznako MUZ 4 GM 2. Imam katalog, če te še kaj zanima. V Nazarju trgovine ni več. Jaz sem celo Celjsko regijo preklicala in prehodila, pa ga imajo edino v Eri. Cena pa je res mastana, ampak jaz gledam vedno tako. Če v redu kupiš, imaš potem nekaj časa mir. Aja cena za mum 7200 je 66000, komplet pa vsebuje osnovni del, nerjavečo posodo za mesenje, gnetilo, metlice in nastavek za mešalnik. To je posoda za miksanje sadja,…. Kje v tujini si gledala, in kakšna je bila cena? Mene zanima, kakšna je razlika, potem med moko, če jo melješ na kamniti ali na jekleni mlin. Ali se sploh obnese pri tej mašini? LP

na tvoje vprašanje so v glavnem že odgovorili…seveda je boljši kamniti mlin, ampak tudi sam imam jeklenega, ker je pač v kompletu z drugimi zadevami…
dolgoročno gledano je boljše kupiti osnovni stroj,ki ima jeklene TRIBE-zobata kolesca, kot pa takšnega, ki ima plastična….plastika se namreč pri trenju zelo segreje in se hitro znuca…..zato ti poveda že v navodilih, da ne smeš dozirati več kot 600-1000 gr. moke in da ni priporočljivo delati težkega testa (npr. za rezance) iz več kot 400 gr. moke…vprašaj prodajalca, iz česa so zobata kolesa torej…
moke ne meljite na zalogo,ampak sproti,ker se v kratkem času vitamini uničijo-oksidirajo…..

Daj, Jože zaupaj nam, točno kako mašino imaš ti, in kako si z njo zadovoljen. Ta osnovni stroj, kamor potem pride posoda za gnetenje in drugi priključki ima plastično zobato pogonsko os. Vendar zgleda vse skupaj dokaj močno. Hvala in LP:

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close